Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Rabobank: melkprijs blijft voorlopig laag

Utrecht – De melkprijs blijft gedurende de laatste maanden van dit jaar op het huidige lage niveau, ondanks de recente lichte prijsstijgingen op de zuivelmarkt. Er kan zelfs nog een kleine neerwaartse correctie plaatsvinden.

Deze verwachting spreekt de Rabobank uit in zijn jongste  kwartaalbericht. De bank gaat voor 2015 uit van een gemiddelde melkprijs van €30 per 100 kilo.

Voorraadvorming

Volgens de bank komt een nieuw marktevenwicht in zicht, maar is er zowel aan vraag- als aanbodzijde sprake van voorraadvorming. Een groot gedeelte van de eerste helft van 2016 is nodig om deze voorraden op te souperen. Daardoor wordt het eerste bescheiden prijsherstel pas laat in het eerste kwartaal van 2016 verwacht. Aan het eind van het tweede kwartaal zal het herstel naar verwachting van de Rabobank echt goed doorzetten.

Productiestijging

De belangrijkst exporterende regio's produceerden dit jaar in mei, juni en juli 2,1 procent meer melk in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Sinds de afschaffing van de quotering in april produceerde de EU 2,3 procent meer melk. Die groei kwam vooral uit Nederland, Ierland en Polen. In Nederland was afgelopen zomer zelfs een productiestijging met 10 procent te zien. Deze stijging kan binnen Europa niet opgenomen worden door de markt, waardoor de afhankelijkheid van de wereldmarkt groot blijft.

El Niño

De melkproductieontwikkeling in belangrijk exporterende regio's zal in de eerste 6 maanden van 2016 negatief uitpakken (-0,6 procent). Die daling komt vooral voor rekening van Nieuw-Zeeland en is een gevolg van de lage melkprijzen aldaar. Ook in Latijns-Amerika en de EU verwacht de Rabobank een daling van de melkproductie. Weerfenomeen El Niño kan dit seizoen leiden tot slechte weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden. In combinatie met een bescheiden consumptiegroei in de exportregio's, zullen de voor export beschikbare volumes met 7 procent dalen in de eerste helft van 2016.

Laatste reacties

 • Timpie

  ze zeiden een poos terug nog dat de prijs nu hoog zou zijn....

 • koeboertje

  Aan melkprijsvoorspellingen hecht ik al jaren geen waarde , mijn ervaring is dat het nooit uitkomt

 • info36

  Al die onzinnige prognoses beinvloeden de prijs wel degelijk en dan vooral negatief!

 • Vhouder

  kunnen het weer al een maand of 6 vooruit voorspellen

 • mtseshuis

  @info36: Juist. Echter 1 geluk: meestal klopt er geen kl**en van die voorspellingen van de wijzen, dus als er per ongeluk een beetje paniek komt bij de inkopers, kan ie zomaar een paar centen omhoog schieten. Daar maar op hopen dan, maar dit waardeloze praat heeft niemand wat aan..

 • terbeekjanny

  Laat de schoenmaker zich bij zijn eigen leest houden.

 • alco1

  Hoe je het ook wend of keert. De bank moet voor zijn eigen kapitaal verstrekking een toekomst prognose maken. Dat daar niet alle waarde aan gehecht kan worden beseffen ze zelf ook wel, want prijsstelling geschied meestal door externe oorzaken als droogte en dergelijke.

 • p.g.pronk

  hoe lang zullen ze hebben zitten broeden op deze prognose
  vast langer dan de gemiddelde veehouder
  er is in ieder geval weer iemand bij de bank die zich zelf een hele KEREL vind omdat hij of zij dit toch maar mooi gezien hebben in hun glazen bol
  echt info waar je wat aan hebt

 • Schraar

  De voorspelling van de RABO is iedere keer hetzelfde, (waarbij vooral de wens de vader van de gedachte is): Over een half jaar wordt het beter.
  Je zult zien, een keer krijgen ze gelijk.

 • bb40

  Nog geen half jaar geleden schr even ze dat In het 4e Q de prijs weer terug op het oude (hoge ) niveau zou zijn.
  dus als je het niet weet zeG dan niks.!!

 • Jan van het Zand

  Melk al wat je halen kan. De extra kilo's melk verlagen de kostprijs...Niet de consument maar de partners van de melkveehouders in de bedrijfskolom zijn jullie erg dankbaar, maar ze zeggen het niet....

 • slatan

  En maar blijven financieren

 • jehanvankroaks


  Kaik in main oogen .... ik zie ... eh ik zie....

  ze zien meestal helemaal niks....... en vaak klopt er achteraf geen donder van.......

 • eg wel

  Even bij ze aankloppen voor de financiering van een nieuwe trekker. Daar zullen ze met deze voorspelling niet moeilijk over doen:)

 • farmer135

  Olie is aan het stijgen, en dat zou volgens de voorspellingen dit jaar ook niet gebeuren.

 • angelien

  Ze hebben nog geen verstand van geld laat staan van geld.

 • veldzicht

  Als ze allemaal wat zeggen zijn er achteraf altijd wel een paar die gelijk hadden.

 • verzekering

  Dat soort zaken krijg je als je, je als bank gaat bemoeien
  met zaken waar je geen verstand van hebt.
  Schoenmaker blijf bij je leest en zorg dat je bankzaken
  op orde zijn en mensen rente krijgen op geld wat ze bij de bank hebben weggezet.

 • alco1

  verzekering. 8okt 20.20 gelezen

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.