Rundveehouderij

Nieuws 6297 x bekeken 7 reacties

Onverwachte prijsdaling op Fonterra-veiling

Aukland - Na 4 veilingen met flinke prijsstijgingen daalt de prijs van zuivel op de Fonterra-veiling met gemiddeld 3,1 procent. De prijsdaling is aardig onverwacht.

Dat blijkt uit voorspellingen van handelaren en analisten. Zij hadden vooraf via een poll ingezet op een kleine prijsstijging.

Boter grootste daler

Vollemelkpoeder daalt naar een gemiddelde prijs van $2.694 (€2.369) per ton; dit is een daling van 4,6 procent. Bij levering op korte termijn (december) daalt de prijs het minst met 1,8 procent. Mageremelkpoeder daalt met 3,9 procent in prijs naar $2.178 (€1.915) per ton. De grootste prijsdaling is voor boter, dat met 11 procent daalt naar $2.850 (€2.505) per ton.

Iets kleiner aanbod

Het aanbod lag met 34.500 ton zuivel maar iets lager dan op de vorige veiling van 6 oktober. Toen werd ruim 35.000 ton zuivel verhandeld.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Handelaren en analisten weten het dus ook niet. Artikelen gebaseerd op verwachtingen van die lui niet meer publiceren.

 • kleine boer

  Hoezo onverwacht ? In bijna elk artikel lees je hoeveel er meer gemolken word en dat het nog ver zal zakken en nu zakt de prijs en is het overwacht ? Alleen omdat het paar x gestegen is? Had iemand verwacht dat de lijn strak omhoog zou gaan?

 • farmer4life1

  Er moet veel minder melk komen of de vraag moet sterk aantrekken.

 • peter1939

  toen de veiling omhoog ging zou het voorlopig geen gevolgen hebben voor melkprijs dus nu met daling gelukkig ook niet........

 • agratax2

  Hiermee wordt weer eens aangetoond, dat de wereldmarkt voor zuivel zich als een Jojo op en neer beweegt en niemand er een pijl op kan trekken. Een ding is zeker deze markt bewegingen komen de voedselzekerheid niet ten goede.

 • farmer4life1

  De jojo zuivelmarkten komen alleen de speculanten ten goede. ;-)

 • Piet Piraat

  Altijd zo geweest. Na een stijging heb je altijd een keer een correctie. Dat is handelssentiment. Niet zo druk om maken. De markt zoekt koers, het feit dat het maar een relatief kleine correctie is betekent eigenlijk dat kopers niet helemaal af willen wachten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.