RundveeNieuws

Nederlandse kalfsvleesproductie streeft Franse voorbij

Doetinchem – Nederland heeft de plaats van Frankrijk als grootste kalfsvleesproducent overgenomen.

In 2014 produceerde de Nederlandse sector 217 miljoen kilo kalfsvlees, tegenover 209 miljoen kilo Frans kalfsvlees. Dit meldt het blad De Kalverhouder op basis van cijfers van de Rabobank.

Krimp productie Frankrijk en Italië

Oorzaak van de verschuiving is de krimp van de Franse vleeskalversector. Ook in Italië krimpt de productie, zowel in 2013 als in 2014 met zo’n 10 procent. De Franse en Italiaanse krimp wordt mede veroorzaakt door de veranderde toeslagrechten en het feit dat vleeskalverhouderij in deze landen voor de meeste bedrijven een tweede, kleine tak is. De bedrijven specialiseren zich meer op de melkvee- of akkerbouwtak.

Minder krimp in Nederland

Voor de Nederlandse vleeskalversector verwacht de Rabobank in tegenstelling tot anderhalf jaar geleden weinig krimp. De sector heeft haar draai na de ontkoppeling van de toeslagrechten weten te vinden. Daarnaast is de definiëring kalfsvlees in 2008 goed opgepakt. Naast blank kalfsvlees hebben de jong en oud rosés zich ontwikkeld tot volwaardige bedrijfstakken met eigen afzetkanalen.

Beheer
WP Admin