Rundveehouderij

Nieuws 44 reacties

Nederland moet €135.818.000 superheffing betalen

Den Haag - Nederland moet voor het einde van deze maand €135.818.000 aan superheffing overmaken. Dat heeft de Europese Commissie vastgesteld op basis van de productiecijfers in het melkprijsjaar 2014/2015.

De productie in het laatste superheffingsjaar bedroeg 11.973.521 ton aan leveringen aan zuivelbedrijven. Daarnaast was er een productie van 76.972 ton voor directe verkoop aan huis. De overproductie (boven het quotum) was 486.035 ton bij levering aan fabrieken en 1.990 ton bij boerderijen met verkoop aan huis.

Niet uitsmeren over drie jaar

Nederland moet de superheffing voor het einde van oktober overmaken aan Brussel. Hoewel de Europese Commissie de lidstaten de ruimte geeft om de superheffing over het laatste superheffingsjaar uit te smeren over drie jaar, zal Nederland van die regeling geen gebruik maken.

Weinig verschil met voorlopige cijfers

De definitieve bedragen wijken nauwelijks af van de voorlopige cijfers die in april werden afgeleid uit de Nederlandse productiecijfers.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Tja LTO wilde het gespreid betalen in 3 jaar niet zij gingen voor terugkrijgen van de superheffing. Daarin is men volledig gefaald. Zelfs het vogeltjesplan bestaat al veel langer en was er zonder het EU geld ook wel gekomen. Inmiddels heeft de EU zelfs al verklaard zo lazen we dat het geld helemaal niet afkomstig is van de superheffing. Er is nog tijd over om terug te komen op de schreden en alsnog de superheffing te spreiden over 3 jaar. Ik neem aan dat inmiddels nu WEL iedereen snapt waarom dat nuttig is!

 • maatje 1904

  wie strijkt die rente van dat geld over die maand op?

 • H.Grotenhuis1

  # hansvanbergen
  Betaald is betaald, niet meer achterom maar vooruit kijken. Er zijn op dit moment veel belangrijkere zaken gaande.

 • hansvanbergen

  Die mening deel ik helemaal niet. Er zijn 2 zaken die spelen. 1 fosfaat. Dat verhaal is klaar. 2 liqiditeit. Dat is HET grote probleem lees maar ff rond hier op de saait. Ik heb wel eens beweert dat ik het allemaal 14 maanden geleden al voorspeld had maar dat is helemaal niet waar. De huidige situatie is nog veel erger. Op zich erkennen LTO en Dijksma dat ook wel want ze gaan eerder een voorschot van glb betalen. Ondertussen staan melkveehouders varkenshouders tuinders loonwerkers veevoerleveranciers mechanisatie bedrijven fabrikanten toeleveranciers in een lange rij voor de banken om extra krediet. Dat was helemaal niet nodig geweest als men gespreid had in 3 jaar.

 • Zuperboer

  Het zuivelbeleid van de EU over de laatste 7 jaar is onverantwoord te noemen. Maar boeren vertegenwoordigen geen grote groep stemvee en daarom is men niet in hun lot geinteresseerd. Het onttrekken van liquiditeiten aan de sector terwijl deze reeds in de vrije markt was terechtgekomen heeft desastreuze gevolgen. Dat de banken die nu bij moeten financieren leidt alleen tot uitstel, maar leidt niet tot een sterkere sector. De gelden die onttrokken zijn, zijn in landen als NZl. en USA geinvesteerd in de bedrijfsuitrusting, infrastructuur, uitbreiding en onderhoud van de bedrijven. Dit heeft de EU op een achterstand gezet. Die mensen die beweren dat iedereen braafjes had moeten wachten met melk produceren weten net zo goed dat een ondernemer stappen moet kunnen zetten en de EU heeft zijn eigen ondernemers daarin willens en wetens tegengewerkt.

 • kleine boer

  Eigen schuld het geld ervoor hebben de overschrijders al gebeurd en zelf opgemaakt gewoon af tikken nu niet zeuren zelf er overheen gemolken en nu goedkoop krediet proberen te krijgen door in 3 jaar te betalen hebben die er niet over gemolken toch ook niet.... en dat zijn er genoeg.

 • jongvee

  Helemaal mee eens, klein boer.
  overschrijders moeten niet zeuren, wisten waar ze mee bezig waren en moeten nu betalen. zij hebben de markt overvoerd waardoor de prijzen daalden, waar ieder boer nu last van heeft.

 • Koen Franken

  Zo is dat @ kleine boer , voor de geleverde melk kreeg men vorig jaar 40 cent . Dus nu niet zeuren . Was al lang bekent dat men hierover zou moeten betalen .

 • agratax2

  Iedere melkleverancier wist dat bij overschrijding hij boete te betalen had. Dat bij een prijs van 40 ct 28 ct sneu geld is, maar nog steeds worden de voerkosten redelijk gedekt. Bij >28 ct / ltr is een boete van 28 ct heel veel. Laten we eerlijk zijn de meeste overschrijders hebben hun overschot van de 40 ct allang in stenen, ijzer en koeien omgezet en dus geen cash om de te verwachten boete te voldoen. Wie de wet overtreedt, moet nu eenmaal zijn straf ondergaan.

 • vandenbrand

  de superheffing is destijds, ingesteld voor overproductie af te zetten op de wereldmarkt. er hoefde niets meer met de heffing afgezet te worden de laatste jaren. dus dit is gewoon laaielichterij. machtsmisbruik....

 • Foxxy

  Bij melkquotum hoorden spelregels! Overschrijders (ik ook) kenden ze! Maar best jammer dat Brussel het uitsmeren faciliteerd, en vervolgens Dijksma dat in tegenstelling tot Brussel, niet doet! (kwam mij wel goed uit)

  Opvallend is :
  Vanaf 16 Oktober mag ze van Brussel toeslagrechten uitkeren, is nog niet gebeurd!
  Fosfaatrechten, niet in Brussel bedacht, doet ze wel!

  3 dingen, niet conform Brussel

  Mijn mening? Carrière maakster!

 • hansvanbergen

  Ik zie dat anders. Lto bepaald en Dijksma voert daarvan heel veel uit. Kijk maar op deze thema's. Ooit gehoord dat lto voor uitsmeren in 3 jaar was? Nee! tegen. Was indertijd nog wel te verklaren door het fosfaat verhaal immers boeren zouden koeien kopen van het uitgestelde superheffingsgeld en daar was geen fosfaatruimte meer voor. Nu speelt dat niet meer. Dijksma doet wat het bedrijfsleven wil en in haar beleving is lto het bedrijfsleven.

 • mtseshuis

  Superheffing netjes betaald en meer dan 200.000 kg geleased, flink gemolken, mooi ontvangen. Nooit erop gokken dat het volgend jaar net zo goed is! Nog genoeg facturen te betalen, maar dat heeft iedereen momenteel...

 • leijsen1

  hoezo LTO bepaald. Die bepalen helemaal niets. Het zijn diegene die overal achteraan lopen. Iedereen ziet(en had kunnen zien) dat men niet onbeperkt kan blijven groeien in de melkveehouderij.Alleen zijn we de laatste jaren opgehitst door RABO ,LTO,en een aantal zuivelfabrieken. Zoveel dat we er zelf in gingen geloven. Een aantal althans. Kijk naar je eigen kunnen en loop niet achter elkaar aan omdat toevallig de boerderij en dat soort elke dag een reportage van nieuwe stallen de lucht in blaast.In dit landje past eenvoudigweg verregaande groei niet. En zie je dat niet in dan heb echt een plaat voor de kop. Nog maar niet te spreken dat ook de lage melkprijs een gevolg hiervan is.Diegene die dit wel ziet is toch in ieders geval Dijksma,gelukkig. Al komt dit voor een aantal niet op tijd.

 • farmer4life1

  Superheffing netjes afgetikt collega's. 123.000 euro. Melkprijs blijft nog tot juni/juli rond de 30 cent.

  Er MOET minder melk komen...
  Maar ik ga daar niet voor zorgen. Melk het dubbele van mijn quotum. Is dit goed? Nee, wij boeren gaan samen de varkenshouderij achterna. Ik ben bereid minder melk te leveren. Maar eis wel dat iedereen dat doet. Niet alleen in Nederland, want dat helpt niets.

  We moeten hopen dat NZ en USA zaken met hun productie.

 • farmer4life1

  Dus moeten we zorgen voor een lage kostprijs. 23 - 25 cent. Betekent dat we geen rendement op geïnvesteerd vermogen mogen verwachten en we kei hard werken voor omgerekend een schamel loontje. Daarvoor zie je je kinderen niet opgroeien ;-)

 • Peltjes

  Dus de boeren die niet uitgebreid hebben moeten ook inleveren omdat jij en anderen zonodig moesten verdubbelen in productie? Dacht het niet, laat het dan zo nog maar even door zieken.

 • el

  Het komt goed,gewoon doormelken!

 • eg wel

  Gewoon doormelken: ja
  Het komt goed: wanneer??

 • hansvanbergen

  @mts es Huis helemaal niet netjes betaald jij hebt je toeleveranciers voor je laten betalen daar is niks netjes aan maar waasrschijnlijk heb je geen andere keus en sta je met je rug tegen de muur. @farmer 4 life. waarom betaal jij liever in 1 keer ipv de rest van Europa in 3 keer? Wat is daar zo slim aan?

 • Peltjes

  hansvanbergen: Je hebt al verdiend aan de liters melk die je over je quotum hebt gemolken. Daarboven op komen nog de extra fosfaatrechten. En nog is het jou niet genoeg. Ten opzichte van de boeren die zich wel aan de spelregels houden ben je knap egoistisch bezig.

 • hansvanbergen

  Het gaat niet over mij maar gewoon over bijna alle melkveehouders. De spelregels zijn dat je net zoveel mag melken als je wil en dat je de superheffing in de EU in 3 jaar mag betalen DAT ZIJN DE REGELS. In NL hebben we daar niet voor gekozen en dat is erg dom. Een goede reden daarvoor heb ik nog nooit gehoord. Dan moet je mijns inziens ook niet zeuren over eerder uit betalen van glb gelden. Of wat dn ook

 • Foxxy

  De reden was dat Dijksma geen zin in extra werk had.

  Geef het een plek, en focus op wat komen gaat! Alle energie die je hier nog in stopt is energie verspilling, verleden tijd!

 • kleine boer

  Hans in ned zijn de spelregels anders en je woont in Nederland.... En dat vervoegd uitbetalen zal voor meesten weinig maken hoeveel eerder is het? hooguit mnd dat er eerder begonnen word Wat me wel irriteert is dat niet iedereen tegelijk uit word uitbetaald zit soms half jaar tussen gewoon 1 bepaalde data en druk op knop alllemaal gelijk uitbetalen. Weet iedereen wanneer ze het hebben en kunnen er naar werken.

 • hansvanbergen

  Hoe naief ben je eigenlijk? Misschien moet je nog eens contact opnemen met je oude John deere dealer en eens vragen hoe het nu met hem en zijn vrouw gaat/Na jaren en jaren kei en kei hard werken om een enorm bedrijf op te bouwen, service te bieden mensen te helpen werk te bieden mensen de gelegenheid bieden zich te scholen pensioen op te bouwen. En dan jij hebt niet meer te vertellen dan dat je niet snapt dan een overheid niet in 1 keer alles kan betalen. Ze hadden maar op een paar knoppen hoeven te duwen en dan hadden ze de superheffing kunnen spreiden. En als dan de DOC met Hochwald gefusseerd was en mineralen concentraat erkent werd als kunstmest dan was dat hele glb geld helemaal niet nodig.

 • kleine boer

  Er zijn landen in eu waar ze gewoon allemaal in 1 dag betaald worden hoor. En met mijn oude jd verkoper gaat het prima is nu in dienst bij kamps de wildt rayon manager zuid is ie nu vorige week nog koffie op hier maar wat heeft dit met de superheffing te maken?

 • rub2

  Hans, hoe dan ook die superheffing was door een beetje vooruitkijkende ondernemer al gereserveerd in begin 2014, melkprijs is ook even 46 cent geweest, of ben je dat vergeten.

  Je hebt dus gereserveerd, je wist namelijk al lang dat de prijs ging dalen, niet blind varen op de mooie vooruitzichten van de bank.

  Stop je ergenis in andere zaken, we zullen ons nog wel vaker achter de oren krabben.... kalveren binnen 1 dag aanmelden, trekker kenteken, uiteindelijke fosfaat toebedeling enz. enz.

  Ik word gelukkig alleen depressief wanneer ik jou teksten lees. Kop op!

 • farmer4life1

  Pelsjes iedereen zijn/haar beleid. Ga je ook een vinger wijzen naar USA die teveel melkt. Iedereen hier zou moeten denken over de wereld markt. Niet alleen Nederland. Door de goede prijzen zijn veel landen gegroeid in productie.

  Hans, ik heb het in 1x betaald. Heb er geen last meer van. 3x betalen geeft veel administratieve rompslomp en weg is weg.

  Voor de rest ga ik er niet op in. Omdat je toch niet wil inzien. Praat jij nog maar mooi over het verleden. Ik kijk eindelijk uit naar een volle mep melkgeld in november.

 • Peltjes

  farmer4live: Het gaat me niet om de lage melkprijs, maar om de opmerking dat iedereen minder moet melken om een betere melkprijs te krijgen, terwijl je zelf verdubbelt hebt. Maar goed, ieder zijn beleid zoals je zegt, maar moet je nu niet lopen klagen over de lage melkprijs. Ik wilde ook verdubbelen maar ben blij dat ik het nog niet gedaan heb.

 • farmer4life1

  Pelsjes, ik snap je goed. :-) daar heb je gelijk in. Waarom zou iemand die hetzelfde melkt als in quotum nu moeten minderen voor snelle groeiers. Iedereen maakt eigen keuzes. Voor sommige is het goed om zo te blijven zo groot ze zijn. Je moet wel plezier houden.

 • Foxxy

  Als, zoals in een ander artikel hier in de boerderij geschreven wordt, de melkproductie in Europa slechts 1% in 2015 gestegen zou zijn, zoek ik de melkprijs niet zozeer in de overproductie.

  Maar feit blijft, stijgt aanbod, daalt de prijs

 • xw

  HansvanBergen, verwacht hier geen begripvolle reacties van "vakgenoten" t.a.v. jouw frustraties. Als het al vakgenoten zijn. Jouw vraag, waarom iemand liever in 1 keer superheffing betaald i.p.v. uitgesmeerd over 3 jaren en wat daar zo slim aan is, is opmerkelijk genoeg tot heden door niemand beantwoord. Verder lees ik tussen de regels door weer veel leedvermaak.

 • Foxxy

  Het gaat niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. Net politiek!

  De regering heeft besloten. Nu naar voren kijken, en niet naar achteren!

 • alco1

  @xw. Ik heb Hans ook wel eens gezegd, dat wat mij betreft de heffing uitgestreken mocht worden. Ook heb ik hem daarbij uitgerekend dat het maar een paar honderd euro 'winst' geeft.
  Echter op een ander item noemde hij zichzelf een goed vooruitziende ondernemer, qua fosfaatrechten.
  Wie kaatst moet de bal verwachten. Is dan het gezegde.

 • kleine boer

  Xw wat is er sowieso slim aan superheffing betalen dat is denk ik wat er veel denken. Hier gewoon meer koeien gemolken minder tot geen brok gegeven en zo toch aan evt fosfaatrechten gedacht ipv superheffing betalen maar ook hier geld weer ieder boert zoals ie boert slim zijn de meeste pas achteraf of heet dat geluk.....

 • farmer4life1

  - Regelgeving is wispelturig.
  Daar anticiperen sommige boeren op.

  - 3 jaar uitsmeren of lening bij de bank scheelt circa 3% rente per jaar. M.a.w.Het draagt bij aan je liquiditeit op peil houden.
  + de rente kosten daarover.

  Boeren die niet uit willen breiden zitten nu het beste. Zij hebben geen extra lasten.

  Wat mij vooral steekt is dat er boeren zijn die uitgebreid hebben en niet weten waar ze aan toe zijn. Een kostprijs van 32/34 cent hebben wanneer de stal vol is met x aantal liters. Maar de fosfaat rechten blokkeren de weg om de stal vol te zetten. Wij hebben op safe gespeeld door de stal wel vol te zetten koste wat het kost.
  Hoor her en der prijzen van 7000 t/m 9000 euro per fosfaatrecht.

  Tov het buitenland zetten wij ons keihard op achterstand en die prijs gaan we over een x aantal jaren betalen.

 • alco1

  Met zelfs een zeer gering beetje verstand begrijp je al dat de fosfaatrecht een gedrocht is.
  Hebben ze daar bij de overheid dan NOG minder.

 • Jan van het Zand

  Fosfaatplafond en daarmee fosfaatrechten zijn een politieke dwaling. Niet meer en ook niet minder.

 • hansvanbergen

  @Alco ik heb de huidige financiele chaos waar de zuivelkolom zich momenteel in bevind voorspeld. Nooit niks over fosfaatrechten. @ @ F4Life je begint al bij te draaien. Het rente verlies zal zeker groter zijn want rc rente veelal voor langere tijd. De mais is goedkoop omdat melkveehouders niet kunnen betalen. Dit is zolang de maisteelt bestaat, 46 jaar of zo nog nooit voorgekomen. Verkoop van landbouwmachines melkrobots is plotseling sti;gevallen. Dat is niet alleen door de lage melkprijs. Die is er al vaker geweest. Maar grotendeels door die 136 miljoen. En lto heeft niets in de gaten! Zo inmens groot is de afstand tussen bestuur directie van lto en hun leden. Politiek idem. Daarbij moet je natuurlijk ook wel opmerken dat deze discussie alleen hier op de Boerderij site bestaat. Op het veeteeltforum of prikbord bestaat superheffing betalen in 3 jaar niet eens. Boeren lezen het wel allemaal dat vertellen ze mij maar ze durven er niks over te zeggen. Apart vind ik. Maar ook de klagende loonwerkers met hun Cumela en de veevoerleveranciers hebben nooit eens de moeite genomen om deze kwestie eens aan te kaarten.

 • kleine boer

  Hans wat een voordeel als daar door de mais goedkoper is geworden jammer dat ik voer zat heb en voor meeste handig kunne ze in mrt weer wat ingekuilde aankopen hoeven ze nie nu alles in 1 x te betalen denk geleerd hier v iemand op de site

 • hansvanbergen

  De maisprijs is helemaal niet gedaald. Deze is gekoppeld aan de korrelmais prijs die weer vastzit aan de tarwe prijs. Mais kost nu 30 a 35 euro per ton in de sleufsilo en straks weer 57 euro. Verkoop van ingekuilde mais is ook al 1 groot drama.

 • schoenmakers1

  voor die 30 euro wil ik er best nog veel bij hebben, concrete aanbiedingen graag

 • hansvanbergen

  Heb je cash geld dan? Is wel vreemd om nu nog, veel, mais te willen kopen. Onwaarschijnlijk zelfs.

 • agro1

  snijmaïsprijs wordt bepaald door tarweprijs. tarweprijs is historisch laag, ergo.....

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.