Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Melkveestapel groeit opnieuw

Den Haag - De melkveestapel is opnieuw flink gegroeid. Dit blijkt uit Identificatie en Registratiegegevens (I&R) van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het aantal vrouwelijke runderen ouder dan één jaar is vanaf 1 juli tot en met 1 oktober gestegen met bijna 39.000 stuks.

Meer vaarzen tussen 2 en 3 jaar

De grootste groei komt voor rekening van vaarzen die tussen 2 en 3 jaar oud zijn. In deze leeftijdscategorie zijn er bijna 13.500 meer dieren aangehouden dan drie maanden geleden, dat is een stijging van 2,57 procent. Ook het aantal koeien ouder dan 5 jaar steeg opnieuw flink. In die leeftijd zijn er ruim 11.500 dieren extra aangehouden.

Extra vaarskalveren

Naast het extra aantal melkkoeien zijn er ook veel extra vaarskalveren aangehouden. In de leeftijd onder één jaar staan er 22.500 extra vaarskalveren in de stallen.

5% groei ten opzichte van vorig jaar

Ten opzichte van vorig jaar op 1 oktober laat de melkveestapel ouder dan 1 jaar een groei zien van 113.700 dieren. Dit is een groei van 5 procent. Ook ten opzichte van vorig jaar zijn het aantal aanwezige vaarzen het meest gegroeid, 51.000 stuks. Een goede tweede plek is weggelegd voor koeien ouder dan 5 jaar, deze leeftijdscategorie is met bijna 22.500 dieren toegenomen.

Einde melkquotering en lage melkprijs

Oorzaak van de flinke toename van de veestapel is voornamelijk het wegvallen van het melkquotum. Melkveehouders hebben hun stallen uitgebreid en kunnen nu zonder superheffing meer melken dan zij ooit gedaan hebben. Nu de melkprijs ook nog eens op een laag niveau ligt, gaan er minder koeien naar de slacht. Elke liter melk brengt immers geld in het laatje, wat nu goed te gebruiken is.

Laatste reacties

 • kschouten

  de zeer lage kalverenprijs en het tijdelijk niet kopen van vaarskalveren door de intergraties heeft er ook voor gezorgd dat veel vaarskalveren aangehouden zijn of door jongveeopfokkers zijn opgezet.

 • alco1

  Nog meer kans op weidende koeien.
  Wat een reclame!!!

 • hobbyboer

  "meer geld in het laatje", wanneer geeft onder de kostprijs melken meet geld in het laatje?

 • afm

  en melk prijs zal nog verder zaken . maar bij de meesten zijn aan tallen tog belangrijker

 • farmer4life1

  Melkprijs van RFC zal straks rond de 30 eurocent zitten. Maar verdere verhogingen zullen lang duren.

  Een stoomtrein is moeilijk te stoppen. De overheid/beleidsmakers hebben dit aan zichzelf te danken. De steeds maar aantrekkende regels geven moeilijkheden. Over 10 jaar is er geen fosfaat overschot meer.

  Als je met regelgeving de extreme groei kan dempen is er genoeg regelgeving.

 • veldzicht

  @farmer4life,over 10 jaar is het fosfaat overschot nog net zo hoog als nu,als het fosfaat 'probleem"bijna is opgelost verlagen ze de normen wel.die actigroepen moeten toch wat te O.H. hebben anders verlies je je baantje.

 • Koen Franken

  @ Farmer4life1 , de regels gaan blijkbaar nog niet ver genoeg . kijkende naar de melkveestapel welke alsmaar groeit . wil ook zegen dat het snijden in de sector door regelgeving alsmaar dieper gaat worden .

 • farmer4life1

  Gevolg fosfaat rechten steeds duurder en de waaghalzen steeds meer waar voor hun geld

 • agratax2

  Iedere liter melk brengt geld in het laatje. Een waarheid als een koe. Zijn de kosten per liter hoger dan de opbrengste, kan men dit geld beter niet in het laatje hebben. Ik zeg altijd "Beter minder kilo's voor meer geld dan meer kilo's voor minder geld". Alle Nederlandse boeren hebben nooit de Russen begrepen die hun extra kilo's omzet liever haalden uit meer hectares, dan uit meer kilo's per hectare en nu doen ze zelf hetzelfde. Zeker weten "Wie doet als de ander, vergaat het als de ander".

 • alco1

  Agratax. Extra liters hebben maar een zeer lage kostprijs.
  Dan kan de prijs gerust zakken tot onder de 20 cent.
  Ik denk dat jij daar niet bij stil staat.
  Zo zijn boeren bij mij uit de buurt drie maal daags gaan melken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.