Rundveehouderij

Nieuws 3163 x bekeken

Meer miltvuur op Britse boerderij

Westbury – Op de Britse boerderij in Wiltshire waar eerder een geval van miltvuur werd ontdekt, blijkt een tweede koe aan die ziekte te zijn overleden.

Volgens de Animal Health and Plant Agency Apha komt die ontdekking niet onverwachts. De dienst houdt de betrokken veestapel nauwkeurig in de gaten en heeft ook verdere beperkingen opgelegd.

De regionale gezondheidsdienst benadrukt daarbij nog een keer dat het risico voor besmetting van mensen gering is. Wel worden de mensen die met de koeien in aanraking zijn geweest regelmatig gecontroleerd.  Ook is een wandelroute die langs de boerderij loopt uit voorzorg afgesloten.

Eerste geval miltvuur sinds 2006

Het eerste dier waarbij eerder deze week miltvuur werd ontdekt, was het eerste geval van miltvuur in Groot-Brittannië sinds 2006. Het plattelandsministerie Defra sprak van een geïsoleerd geval. De gemeente stelt dat de besmetting snel werd ontdekt en dat alle betrokken autoriteiten onmiddellijk zijn ingelicht.

Leerlooierij

De besmetting wordt in verband gebracht met een leerlooierij die decennia geleden in de omgeving was gevestigd. Dat bedrijf heeft vermoedelijk met miltvuursporen besmette huiden begraven. De sporen van de ziekte kunnen tientallen jaren overleven en incidenteel tot een besmetting leiden als een dier er op één of andere manier mee in aanraking komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.