Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Meer melkveebedrijven failliet

Den Haag – Bankroet in de melkveehouderij. In het verleden kwam dit niet of slechts een keer per jaar voor. 2012 was een uitschieter met drie failliete melkveebedrijven. Uit cijfers van het CBS blijkt nu dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar vijf melkveebedrijven meer schulden hadden dan bezittingen.

Het gaat weliswaar om een zeer beperkt aantal bedrijven; opvallend is het wel.

Zware tijden

Het zijn zware tijden voor de melkveehouderij. "In de melkveehouderij hebben we een prijsdaling gezien van 42 naar 28 cent; net als in elke andere bedrijvensector geldt dat wanneer het in een sector tijdelijk slechter gaat, er bedrijven zijn die deze economische tegenwind niet het hoofd kunnen bieden", aldus de Rabobank in een reactie op de CBS-cijfers.

Bodem melkprijs bereikt

Over de hele linie verwacht de grootste kredietverstrekker in de landbouw dat de melkprijs zich medio 2016 zal herstellen en dat de melkprijs de bodem wel ongeveer heeft bereikt. Permanent inzicht in liquiditeit en hierop bijsturen zijn de belangrijkste remedie om een periode van lage opbrengsten goed door te komen, zo adviseert de bank.

Op de pluimveehouderij na, neemt het aantal faillissementen in andere veesectoren toe, zoals in de varkenshouderij. Het gaat wel om een beperkt aantal bedrijven.

Meer financieringsaanvragen

Accountantsbureau Countus constateerde eerder al dat er 'een ongekend hoog aantal' financieringsaanvragen liggen bij banken, vanwege extra liquiditeitsbehoefte. De Rabobank bevestigt dit: "Er is sprake van een toename van veehouders die met de bank in gesprek zijn in verband met een tijdelijke behoefte aan extra liquiditeit." De bank benadrukt dat in de meeste gevallen de ondernemer en de bank er wel uitkomen, mits sprake is van continuïteit op de lange termijn.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Faillissementen komen in de melkveehouderij zelden voor, immers banken financieren zelden verder dan 80% van de executie waarde ( ongeveer 60% van de vrije verkoop waarde)

  Er komen hier in de omgeving tussen nu en eind 2016 een overvloed aan melkveebedrijven te koop! Latente ondernemers missen hun arbeidsvreugde, dankzij slechte prijzen en domme regelgeving! Om er dan met hard werken geld achter aan te gooien, is voor een boel de welbekende druppel!

 • kenijor

  Geeft weer kansen voor nieuwkomers!

 • Koen Franken

  Heel vreemd zeg , na 2013 en 2014 waar de melkprijs echt ver bovengemiddelde van de andere jaren lag . Dat het dan het jaar daarop al zo snel mis kan gaan bij sommige . Of gewoon pech , of totaal mismanagement .

 • Schraar

  Koen, de verhalen over de super rendementen in 2013 en 2014 zijn zwaar overtrokken. De melkprijs was wel een stuk hoger, maar de kostprijs was ook veel hoger. Krachtvoer, mais, diesel, loonwerker, enz allemaal veel duurder.
  Kostprijs was ongeveer 8 cent hoger dan 5 jaar daarvoor. Als de melkprijs dan 12 cent hoger is heb je nog maar 4 cent extra rendement X 650000 kg melk = 26000,- Dat is in een slecht jaar zo weer op.
  De melkprijs van dit moment is net zo hoog als die van 10 jaar geleden. Toen maakten melkveehouders met deze melkprijs nog winst en hadden geld over om duur quotum te kopen. Op dit moment kunnen ze met dezelfde melkprijs de rekeningen amper betalen.

 • R.A. de Man

  dan vind ik dat de melkveesector het heel niet zo slecht doet!

 • Koen Franken

  Schraar , als dit zo is dat de kostprijs ind zo hoog is , dan kan je daar maar 1 conclusie uitrekken . Einde oefening voor het overgrote deel van de melkveehouderij .

 • farmer4life1

  Als ik elders werk dan wil je toch ook betaald krijgen? Raar dat in de Agri sector het normaal is om tijden te hebben dat je er geld achteraan steekt.

 • eg wel

  Schaar heeft gelijk, de opbrengsten in 2013 en 2014 waren goed maar niet extreem, door de oplopende kosten. Het zullen vooral pachters zijn die een grote investering hebben gedaan in de verwachting dat na afschaffing van het quotum de bomen tot in de hemel zouden reiken. Ook volgend jaar komen we niet hoger dan een melkprijs van +/- 30 cent,als we dat al halen. Was het nu Bevrijdingsdag of weg-goede-melkprijs-dag. succes allen!

 • agratax2

  Dit artikel geeft aan dat er veel stille armoede moet zijn onder de veehouders. Ik zou ik interessant gevonden hebben als er ook was aangegeven of de failliete bedrijven geen groei bedrijven waren of juist de grote en snelle groeiers waar iedereen steeds de mond over vol heeft als "De ondernemers van de toekomst". Als we dit weten kunnen we misschien leren hoe het niet moet.

 • s c de boer

  Agratax, daar ben ik nu ook zeer benieuwd naar!
  Kan Martijn ter Horst ons daar nog wat meer info over geven?
  Is het de kleine stilstaande agrarier of de snelle grote groeier die zijn faillissement moet aanvragen?

 • Foxxy

  Die informatie, over slechts 6 bedrijven is niet bijzonder relevant: Dan zou je alle bedrijfs-beeindigers vanaf begin 2014 ook onder de loep moeten nemen!

 • martijn.ter.horst1

  @ s c de boer
  Ik probeer het uit te zoeken. Dank voor de reactie.

 • boerke brabant

  ken zoal 2 bedrijven in het dorp die failliet zijn, en nog een die failliet gaat. Dus die 6 landelijk heb ik zo mijn twijfels bij. (en alle 3 waren het flinke groeiers , nieuwe stal , verdubbeling aantal koeien)

 • richard3

  haha grappig dit bericht, vraag is waarom verkoop je niet een paar hectare grond? Dan is er toch geld genoeg? Ik weet wel waarom grondprijzen altijd hoog zullen blijven. Maatschappijen als ASR of AMEV kopen grond op bij veehouders in financiele problemen en verpachten dat terug, zodoende zal er niks aan de hand zijn. De GROTE problemen zijn er pas over 20 jaar wanneer de vamilstallen zijn afgeschreven en de onwetende bedrijfsopvolger het moet overnemen terwijl het Eigen vermogen gedaald is tot 0

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.