Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Kamer niet enthousiast over fosfaatrechten

Den Haag - Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma moet vooralsnog niet rekenen op de sympathie van SGP, SP en CDA voor haar plannen voor fosfaatrechten in de melkveehouderij.

Een deel van de Kamer heeft nog geen oordeel gevormd naar aanleiding van de antwoorden die Dijksma heeft gegeven in een schriftelijk overleg. De Kamer wil meer duidelijkheid, onder andere over de knelgevallenregeling.

SGP: prangende vragen

De SGP-fractie  vraagt zich af of Dijksma wel weet waar ze aan begint. Woordvoerder Elbert Dijkgraaf zegt dat de invoering van fosfaatrechten op deze manier geen doorgang kan vinden. Hij heeft prangende vragen over de positie van bedrijven die plaatsingsruimte hebben, die niet door de staatssecretaris zijn beantwoord.  "Op vragen over de ontwikkeling van de melkveehouderij zonder fosfaatrechten, maar met eventuele alternatieve maatregelen op gebied van voerspoor en grondgebondenheid, gaat ze nauwelijks in."

CDA: weinig inhoudelijke antwoorden

Een soortgelijke opmerking maakt CDA'er Jaco Geurts: "Het kabinet geeft weinig tot geen inhoudelijke antwoorden." Dijksma geeft op veel punten aan dat daar nog in de regiegroep over wordt gepraat.

SP: standpunten Dijksma teleurstellend

SP'er Henk van Gerven beoordeelt de standpunten van Dijksma als teleurstellend. De staatssecretaris zou wat de SP betreft moeten kiezen voor extensieve melkveehouders. "Bedrijven met genoeg grond die een paar koeien extra willen houden worden op kosten gedreven en belast met extra regels. Ik kan de antwoorden van Dijksma niet anders duiden dan een impliciete keus voor intensieve melkveehouders", aldus van Gerven.

SGP: weinig aandacht voor alternatieve maatregelen

SGP'er Dijkgraaf vindt dat de staatssecretaris nauwelijks ingaat op mogelijke alternatieve maatregelen. "Verder wil ze dat ook voor 2016 fosfaatrechten gaan gelden, maar geeft ze zichzelf de vrijheid om het wetsvoorstel in de loop van 2016 van kracht te laten worden. Denkt ze soms dat ondernemers pas in 2016 plannen gaan maken voor 2016?"

VVD: vraagtekens bij onderbouwing

De VVD heeft vraagtekens bij de onderbouwing. "We nemen veel maatregelen op gebied van waterkwaliteit, maar weten we eigenlijk waar we mee bezig zijn?", zei VVD-woordvoerder Helma Lodders woensdag tijdens een hoorzitting.

ChristenUnie: grondgebondenheid waarborgen

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) noemt het frappant dat de politiek er kennelijk niet in slaagt grondgebondenheid in de melkveehouderij te waarborgen. Grondgebondenheid is ook het kernwoord in de oordelen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Laatste reacties

 • alco1

  Het tij begint te keren om het hele project "fosfaatrecht" af te schieten.
  Het wordt onderhand ook steeds duidelijker dat Brussel niet de harde hand heeft in het fosfaatplafond, maar de "MOL" in ons eigen land vertoefd.
  "SCHANDELIJK"

 • DreiEcks Dairy

  Een zekere verplichte mate van grondgebondenheid is enigszins te begrijpen en ook verdedigbaar ook voor de produktie van (ruw)voer.
  Introductie van Fosfaatrechten is de onnozelheid ten top van een staatssecretaris die tot op heden enkel maar in staat geweest is om te acteren vanuit paniek! Zie derogatie pas in de loop van 2014 geregeld; Melkveewet december 2014 en pas eind maart iets meer duidelijkheid en dan in september ineens per wet willen vastleggen. Schandalig gewoon. Fosfaatrechten idem dito afkondigen op 2 juli 2015 en verdere duidelijkheid?? Onbehoorlijk bestuur en onacceptabel voor onze prachtige melkveesector. Ook onbegrijpelijk dat LTO lijdzaam meewerkt aan de fosfaatrechten; slappe hap.

 • massan

  Intensieve melkveehouderij BESTAAT NIET. Mijn buurman heeft veel grond en weinig koeien waardoor hij ruwvoer voor zijn koeien geheel zelf kan verbouwen. Mijn andere buurman heeft weinig grond en veel koeien; hij koopt zijn ruwvoer in de buurt bij akkerbouwers en collega-veehouders met teveel ruwvoer. Bij beide veehouders wordt naar verhouding dus nagenoeg evenveel grond gebruikt per koe. Dus beide zijn nagenoeg even intensief/extensief.
  Op de grond van beide boeren mag een hoeveelheid mest gereden worden welke vastgelegd is in de wet; de grond wordt dus beide ene boer niet intensiever bemest als bij de andere. De extensieve boer zal mest ontvangen waardoor deze grond net zo intensief/extensief wordt gebruikt als bij zijn intensieve collega.
  Hou dus op met die onzinnige discussie over intensief of extensief. Hou op over fosfaatrechten; het verantwoordt produceren van fosfaten is allang afgebakend door de mestwet.

 • alco1

  Dat ze dat niet begrijpen. Wat toch zo simpel is. Zegt mij dat er heel andere krachten aan het werk zijn.
  Ook zou een ministerie van landbouw achter de boeren moeten staan, maar we zien steeds meer tegenwerking.

 • Klaasvaak

  Vvd-cda-sgp

  Als dat nou eens een coalitie zou Worden. ..

 • Eminem2010

  het is te hopen dat mevrouw lodders van de vvd niet op het matje wordt geroepen en zich terug moet trekken van haar partij als tegenstander van fosfaat rechten als ruilmiddel voor wat anders. als dat wel gebeurt is iedereen tegen en blijkt Dijksma toch weer gewonnen te hebben door een politiek spel te spelen want we kunnen zeggen wat we willen "politiek" bedrijven kan mevrouw Dijksma wel . Marja gelukkig nog een anderhalf jaar dan is ze weg mag ze in Brussel aan de slag ..............

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.