Rundveehouderij

Nieuws 9042 x bekeken 44 reactieslaatste update:16 okt 2015

Kalf binnen 24 uur aanmelden in I&R-database

Amersfoort – Melkveehouders moeten hun kalveren binnen 24 uur na geboorte aanmelden in de I&R-database en van oormerken voorzien. Dit is een sectorvoorstel dat tijdens de ledenavonden van FrieslandCampina wordt besproken.

Bij goedkeuring wordt het voorstel opgenomen in de regelingen van 2016.

Gegarandeerd

De melkveesector, de transporteurs en de kalversector zijn overeengekomen dat alle gezonde kalveren gegarandeerd worden afgenomen door de kalversector. Om dit te realiseren is een juiste I&R-registratie belangrijk, zo laat een woordvoerder van FrieslandCampina weten. Daarom is het voorstel kalveren binnen 24 uur na de geboorte aan te melden in de I&R-database en van oormerken te voorzien.

Kalveren zo goed mogelijke start geven

De kalversector, de transportsector en de melkveehouderij hebben alle drie een rol om er voor te zorgen dat de kalveren op het kalverbedrijf een zo goed mogelijke start hebben. Hiermee is volgens de zuivelonderneming fraude in iedere stap zoveel mogelijk uitgesloten. Nu moeten kalveren binnen 3 dagen na de geboorte worden geregistreerd.

Laatste reacties

 • xw

  Zou de kalversector voor een nuka dan ook een redelijke prijs willen betalen? i.p.v. zo veel mogelijk eisen te stellen en de prijs zo ver mogelijk te drukken? Ik heb niet zo veel trek om een nuka voor € 50 - €80 2 weken te houden.

 • Peltjes

  Dan is dat gesjoemel met kalveren jonger maken afgelopen.
  Ik hoorde van de veehandelaar dat per 1 januari de melddatum leidend is voor leeftijd van het kalf.

 • Peltjes

  moet natuurlijk ouder maken zijn.

 • Peet1212

  Moet dat in Frieslandcampina vergaderingen voorgesteld worden??? Dat lijkt me een brug te ver. Laat FC zich bezig houden met melk en niet met IenR zaken.

 • Trot

  zo nu op naar het volgende hersenspinsel van een door gedraaid fc bewind. komen ze nu ook al gauw met betalen van alle zotte ideeën??

 • schoenmakers1

  ze kunnen bij de fc dan wel een mooie roepprijs hebben, maar ik ben benieuwd hoeveel dat de gemiddelde veehouder bij de fc aan kortingen/boetes opgelegd krijgt

 • landboer

  En hoe gaan ze dat controleren?

 • botervloot

  dat is makkelijk als je een kalf 3 dgn terug wil aan melden zal dat niet meer lukken dus geen registratie dus kan naar
  bergum of zon

 • ajmk

  goede zaak er word te veel gesjoemeld

 • mtseshuis

  @ajmk, wie zou er hier nou het meest sjoemelen? van Drie met z'n "gezonde" buitenlandse kalveren, Friesland Campina met z'n creatieve berekeningen, LNV met zijn aannames op ammoniak uitstoot van de veestapel en "mestoverschot" (we bemesten al jaren onder de norm (gewasafvoer- NPK aanvoer), dus welk overschot?) of de agrarische sector die zich telkens weer een gigantisch OOR aan laten naaien en het als klap op de vuurpijl ook zelf nog financieel mag bekostigen. Laten we het dan helemaal nog maar niet hebben over die idiote boetes die totaal niet in overeenstemming zijn met de aard van de "gepleegde overtredingen", en gewoon voor het flink spekken van de kas van van Drie (kalf dag te oud 200 euro eraf), FrieslandCampina(vul maar in welke korting je wilt), overheid(gappen in het kwadraat) bedoeld zijn.
  Wil eigenlijk een lelijk woord aan jou adres doen, maar laat hier maar bij, de werkelijke Sjoemelaars (ja, met een hoofdletter ja)zitten "hoger" dan jij bedoelt, op lekker zacht pluche...

 • mtseshuis

  Dat hoeft FC niet te regelen, laat LNV dat maar lekker zelf vast leggen, als dat zo noodzakelijk is. FC heeft belangrijker zaken om zich druk over te maken, oa het maximaliseren van de melkprijs ipv veel winst creërende calculatieprijs...
  Het maakt hier overigens niet veel uit, alleen als er veel kalveren in korte tijd geboren worden is het wel handig. Normaal veel BB, blijven sowieso 3 wkn liggen, is de 35 dagen eerder een probleem bij een kleintje...

 • emaalderink

  Het wordt langzamerhand wel een knettergekke soap. Het komt regelmatig voor dat de verschillende managementprogramma's en RVO er uit liggen voor onderhoud. Het gebeurd me meerdere keren per jaar dat je een melding niet kunt doen vanwege onderhoud. Ook vraag ik mij af of het juridisch houdbaar is.
  Het moet allemaal wel werkbaar blijven.

 • E-Link

  3 dagen regeling is prima. Dan is kalf minimaal 12 dagen oud. Of kies de melddatum + 14 dagen. KLAAR.
  Zaak van LNV en zeker niet FC


 • agriholland

  WTF wil FC wil hiermee hun boeren over de rooijen jagen met bovenwettelijke regels?
  wat hebben de leden daar nog in te brengen??

 • putten

  hoe gek kan je worden als MELK fabriek?

 • Mozes

  Net afgelopen avond ben ik op de najaarsvergadering geweest waar het één en ander werd uitgelegd. Het afgelopen jaar is in Duitsland veel aandacht in de pers geweest voor de behandeling van kalveren in de mesterij. Problemen in de kalvermesterij slaan terug op het imago van de melkveehouderij en hebben invloed op de verwaarding van melk. Daarmee is het een zaak van FC, die moet immers onze melk maximaal verwaarden.
  FC heeft overleg gevoerd met de kalversector en is tot een compromis gekomen. De kalversector neemt alle gezonde kalveren af tussen de 14 en 34 dagen. Dus ook de kalveren die te ligt zijn zolang ze maar gezond zijn. Daar staat tegenover dat zij eisen dat de kalveren binnen 24 uur geregistreerd en geblikt worden. Dit om fraude te beperken. Nadat dit was uitgelegd en de nodige vragen waren beantwoord bleek er vrij algemeen begrip voor te zijn. Een boer merkte op dat wij melkveehouders alle belang hebben bij een goed renderende kalversector. Als de kalversector er niet zou zijn, zoals in sommige landen, zullen alle onbruikbare kalveren afgeschoten moeten worden. We krijgen dan hetzelfde probleem als de pluimveehouderij met de ééndagskuikens maar dan duizend keer zo erg omdat kalveren een veel grotere aaibaarheid hebben dan kuikens.

 • Sjakkie

  Boeren die moeite hebben met deze regel zijn als het Volkswagenconcern, ze menen het recht op sjoemelen te hebben.
  Dan moet je ook niet klagen als je gepakt wordt.
  Ik zou zeggen, invoeren met terugwerkende kracht t/m 2 Juli.

 • vandenbrand

  ik dacht dat er minder reeeeeeeeeeegelssssss moeten komen volgens mvr Dijksma???. wauw, ga zo door heeft iedereen werk toch??. kunnen we niet een regeling bedenken dat na elke tien jaar boerzijn we een zilveren pen krijgen van de bedenkers van regelingen??? we zijn meer bezig met schrijven dan met ons vak.

 • bb40

  Vind het verstandig van fc, de discussie over te lichte kalveren en vaarskalveren van tweelingen komt eraan euthanasie zal maatschappelijk niet worden geaccepteerd.
  En ze zelf opfokken is geen optie.
  Er stond nog een interessant artikel op melkvee.nl over het langer gust laten van melkkoeien en dus minder kalveren.

 • schoenmakers1

  zolang de oormerken die we nu verplicht moeten gebruiken zo vaak blijven uitvallen hebben we gewoon een verkeerd systeem, om de gaten te vullen moeten we niet dit soort onzin erbij halen, maar naar een goed systeem gaan

 • koekalf8

  Blijkbaar lopen er teveel mensen rond bij fc die nog invulling aan hun functie moeten geven, over de rug van de boeren, laten ze zich bezig houden met hun opdracht, de melk van hun leden optimaal vermarkten.

 • agrieehollande

  Geen zaak voor FC maar voor EZ.

  Nog zo'n koekje: Wanneer haalt FC de melk binnen 24 uur op zodat de consument dagverse melk kan consumeren.

 • Klaasvaak

  Op de najaarsvergadering werd als voorbeeld gegeven dat sommige handelaren de oormerken kregen en de kalveren mochten uitzoeken met als gevolg dat er soms kalveren van vier dagen oud mee gingen.

  Goede zaak om dit te regelen....

 • Peltjes

  Waar klagen jullie nou over? Dat je niet meer mag sjoemelen? Uitleg van Mozes is toch duidelijk?

 • PIETER123

  Schoenmaker FC hou je bij je leest. Van Drie is kind aan huis in den Haag en nu ook al bij FC .Kan ook nog wel aan de kerstboom van KKM. Wetgeving kost tijd en heb je inspraak iets aan de kerstboom hangen is gewoon een gemakkelijk dictaat.Dit heeft van Drie nu ook ontdekt .

 • koeboertje

  Triest dat dit komt door enkele sjoemelaars, ik zou zeggen fraude beter opsporen en harder straffen, in plaats van extra regels voor iedereen .

 • lepercheron 46

  Dat word straks veel meer eutenasie onder kleine kalveren, niemand wil ze hebben en zelf aanhouden is geen optie.

 • buitenok

  Triest RFC net of kalveren zwaarder worden met eerder merken en melden. Meld zelf altijd de zelfde dag als p.c werkt.
  Kalversector moet niet zeuren over gesjoemel . Met import van kalveren uit verwegistan en hormonen die op grote schaal gebruikt zijn in het verleden.
  Idiote regels bedenkt onze fabriek. Waarvan we ook zelf nog de controle erop kunnen betalen.

 • Schraar

  Gaat helemaal nergens over. Welk groot maatschappelijk probleem word hier nou aangepakt? Dat er af een toe een kalf van 12 dagen oud word geleverd? Als de koe een week overgedragen heeft kan dit een zwaar, prima volgroeid kalf zijn. Een termijn van 3 dagen om te melden en het oormerk aan te brengen is veel praktischer.
  Ik voorzie een hoop meer boetes en kortingen op de bedrijfstoeslagen bij onaangekondigde controles.

 • Mozes

  Men dient zich te realiseren dat in het dierensentiment kalveren dezelfde rang hebben als zeehondjes. Iedereen weet wat men in de samenleving vindt van het doodknuppelen van zeehondjes. Schokkende beelden over kalveren zal een ongekend heftig negatief sentiment over de melkveehouderij veroorzaken. Dat moeten wij voorkomen.

 • eg wel

  @mozes,
  Zoals ik van jou gewend ben, weet je het een draai te geven als geen ander. Bij de bemoeienis van FC over het tijdstip van opgeven kom jij uit op het doodknuppelen van zeehondjes om het recht te praten. knap geschreven.

 • alco1

  Als eerder kalveren van tien dagen geleverd werden aan de mesterij was dit prima. Boeren gingen sjoemelen met de drie werkdagen met melden en zo kwamen er kalveren van zes, zeven dagen bij de mesterij.
  Daarop kwam de maatregel om veertien dagen aan te houden, zodat de tien dagen gehaald moest worden.
  Wat is het probleem, of zie ik een bepaald soort fraude over het hoofd.

 • Mozes

  Er schijnt fraude voor te komen waar ik nog nooit van gehoord had. Zo blijken er boeren te zijn die een kalf opgeven geruime tijd voordat die geboren is. Het geslacht gokken ze. Blijkt het geslacht anders te zijn dan opgegeven dan wordt dit in het systeem aangepast. Zo worden kalveren afgeleverd die op papier 14 dagen oud zijn maar in werkelijkheid nog geen 7 dagen.
  Of een zwaarder kalf wat jonger is krijgt de oornummers in van een ouder kalf, het lichtere oudere kalf de oornummers van een jonger kalf.

  Ik had nooit eerder van dit soort fraude gehoord. Toen ik deze week daar voor het eerst van hoorde begreep ik ook waarom de afgelopen jaren de eis van minimaal 40 kg werd gesteld: dat was om dit soort fraude tegen te gaan.
  Zoals ik op de najaarsvergadering heb begrepen is de eis van 40 kg weer van de baan maar komen er strengere eisen tav I&R voor in de plaats.

 • Peltjes

  Boeren zijn net mensen. Het grootste deel werkt te goeder trouw, de rest bedonderd de boel waar ze kunnen. Gevolg: nog meer regels.

 • farmer4life1

  Waarom betalen ze geen fatsoenlijke kg prijs.

  De kalveren tot 14 dagen hebben de meeste zorg nodig en zijn het risico volste. Biest is één van de belangrijkste dingen van de start.

  Als dit voorkomt dat er minder uitval is bij de mesters prima, betaal ons ook minimaal de onkosten.

  Van Drie maakt ze dood op 8 maanden en tussentijds sterven ze met een x aantal %.

  Ik vraag mij steeds meer af,hoe het kan dat wij boeren steeds minder te zeggen hebben en aan de eisen van een ander moeten voldoen en ook nog eens 70-100 euro per stierkalf krijgen. Heb ik het niet over koekalveren van 5 euro.

  @mozes natuurlijk begrijp ik je argumentatie over zeehondjes en eendags kuikens. Maar het lijkt net alsof het normaal is om spotgoedkope kalveren af te leveren. Het normaal is om te weiden en melk te leveren onder kostprijs. Dat emissie arme gebouwd moet worden etc etc. Constant is er wel IETS. Maar NIETS veranderen aan de opbrengkanten.

  Het probleem ligt veel dieper en deze worden niet opgelost door deze veranderingen.

 • eg wel

  Met het opgeven op dezelfde dag als geboorte voorkom je niet dat kalveren lukraak aangemeld worden als ze nog niet geboren zijn. Dus voor de fraudeurs help deze maatregel niet.

 • Mozes

  @eg wel, als je een kalf hebt opgegeven wat nog niet geboren is en je krijgt onverwacht controle dan heb je een probleem. Daarnaast denk ik dat ze de pappenheimers onder de boeren wel kennen en precies weten waar ze heen moeten gaan voor onverwachte controle. Het zijn altijd dezelfde boeren die abnormale lichte kalveren afleveren en ook altijd dezelfde die zware kalveren afleveren. Ze weten dus precies waar ze moeten zijn.

 • Mozes

  Je kunt het ook zien aan de vorm van de oren: pas geboren kalveren hebben ingedeukte oorschelpen. Pas na ongeveer 10 dagen is de deuk uit de oren verdwenen.

 • eg wel

  Dan ligt er dus een stukje verantwoordelijkheid bij de handelaar. Als ze de boeren kennen die te lichte kalveren (te jong)
  afleveren moeten ze die aan pakken en niet de hele sector.

 • eg wel

  Blijft feit dat dit geregeld dient te worden tussen Van Drie L.T.O. en N.M.V. en niet door F.C.

 • Foxxy

  @ Farmer4life!

  Idd, we zijn overal brandjes aan het blussen, maar de oorzaak moet een keer aangepakt worden!

  Lonen stijgen elk jaar gelijk aan inflatie, landbouw budget EU was voorheen 70%, nu slechts 40% van het totale bedrag! Levensmiddelen pakket kostte voorheen 20% van Modaal inkomen, nu minder dan 10%!

  Kostprijzen stijgen! Opbrengst prijzen dalen, bij steeds meer (onnozele) regelgeving

 • bb40

  #egwel Die lichte kalveren zijn niet te jong, die hebben diarree gehad en zijn te mager en ongeschikt voor de vleeskalverhouderij.
  Maar euthanasie kan/mag niet toch zal er een afnemer voor moeten zijn.

 • H.vanHerwijnen

  Friesland-Campina moet zich niet voor de kar van Jan van Drie laten spannen. Bovendien zal deze maatregel in praktijk averechts uitwerken, immers vergeten of geen verbinding kunnen maken omdat het systeem eruit ligt leidt tot onjuiste melddatum.

 • Marco22

  Er zijn ook mensen met een geloof die zeer streng zijn in de leer. Waar RFC op zondag de melk niet mag komen ophalen maar zaterdags ervoor als dat zo uit komt( hoe duurzam). Hoe gaat dat? Die mensen gaan vast en zeker ook niet op zondag aanmelden. Dus een dag later wat dan ook niet de waarheid is.
  Schijnbaar zijn boeren mensen die never een dag vrij zijn of andersinds de flexibliteit hebben om hun taken te doen.
  Boeren zijn volgens RFC slechte mensen die alles aan doen om de kluit te belazeren. Hoe anders kun je de al die regels die zij afkondigen verklaren. Met als dwang inhouding melkgeld of melk inname weigering.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.