Rundveehouderij

Nieuws

Investeringen drukken DMK-melkprijs met €2

Zeven - De investeringen die zuivelconcern DMK doet drukken de melkprijs die het uitbetaalt met rond de €2 per 100 kilo. Dat zegt concerntopman Josef Schwaiger in het leveranciersblad Milchwelt.

DMK betaalde in september €25,43 (€1 minder dan in augustus) en zakte daarmee ten opzichte van de vergelijkbare concurrenten in Duitsland nog dieper weg in de onderste regionen.

'DMK presteert niet slechter dan concurrentie'

Schwaiger erkent dat het met de melkprijs de concurrentie 'niet altijd' meer kan bijbenen, maar dat betekent niet dat het concern slechter presteert dan de mededingers. "Maar de kosten van de nieuwbouwactiviteiten en herstructeringen hebben ondanks gewetensvolle planning tijd nodig en navenant drukken deze kosten de nieuwe, positieve effecten", aldus de directievoorzitter.

Meer dan €500 miljoen geïnvesteerd

In de jaren 2012-2014 heeft DMK meer dan €500 miljoen geïnvesteerd. "Dat is 33 procent van alle investeringen van alle circa 80 melkverwerkers in Duitsland bij elkaar. Concreet kosten deze speciale lasten – door sluiting van oude fabrieken, het inlopen van nieuwe machines, inbedrijfstellingen, introductie van producten en nog veel meer – omgerekend rond de 2 cent melkprijsuitbetaling in 2014 en 2015."

Verbetering voor 2016 verwacht

Schwaiger verwacht niettemin verbetering van de situatie in 2016. DMK staat er dan qua assortiment en productiefaciliteiten optimaal voorbereid voor, zo is zijn inschatting.

Of registreer je om te kunnen reageren.