Rundveehouderij

Nieuws 2214 x bekeken 12 reacties

Hoon voor DMK-voorzitter na kritiek op DBV

Zeven/Berlijn - De melkprijzen zijn slecht, maar het is niet het Duitse Bauernverband (DBV) dat met de supermarkten moet gaan onderhandelen over hogere prijzen. Dit zegt voorzitter Otto Lattwesen van zuivelcoöperatie DMK.

Lattwesen stelt dat ieder zijn eigen rol heeft en dat iemand die niet direct tot de zuivelketen behoort, zich niet met de prijsvorming moet bemoeien. Volgens hem kan zo'n actie zelfs contraproductief uitpakken.

Goedkoopste aanbod

Daarmee fluit hij voorzitter Joachim Ruckwied van het DBV terug. Die heeft nog niet gereageerd, maar Lattwesen oogst intussen wel de hoon van veel eigen leden. Bij blad Topagrar herinnert een van hen Lattwesen er aan dat het afgelopen voorjaar nota bene DMK was dat met het goedkoopste aanbod van drinkmelk naar de supermarkten ging.

Te veel tegelijk

Lattwesen steekt overigens ook de hand in eigen boezem als het gaat over de huidige lage melkprijzen. Niet door het hiervoor genoemde toe te geven, maar met een andere insteek. De lage boeren-melkprijs van DMK, momenteel een van de allerlaagste in Duitsland - is volgens hem mede het gevolg van het feit dat DMK in de voorbij tijd te veel tegelijk heeft gewild, te snel allerlei nieuwe initiatieven heeft aangepakt zonder een goede voorbereiding en zonder eerst goed te studeren op de te verwachten rendementen.

"Anderzijds waren er ook niet veel alternatieven, we hadden extra verwerkingscapaciteit nodig om weer geheel andere problemen te vermijden", zegt Lattwesen.

Laatste reacties

 • p.g.pronk

  lekker vooruitzicht voor de fusie met DOC
  van de ene waardeloze melkprijs rol je zomaar in de volgende waardeloze melkprijs
  jammer dat er met oogkleppen voor alleen maar keuze was uit DMK of DMK
  Hochwald is volgens mij een betere partner , maar helaas niet bespreekbaar gebleken
  eens kijken wat voor argumenten ze nu weer verzinnen om de gemaakte keuze op de najaarsvergadering te verdedigen
  helaas werkt als eenling ROEPEN in de woestein niet echt
  ik hoop nog steeds dat ik t allemaal verkeerd zie maar ik ben bang van niet JAMMER JAMMER JAMMER

 • Mozes

  Frieslandfoods heeft jarenlang lager uitbetaald dan DOC omdat zij investeerden in de toekomst. Dat zullen DMK/DOC ook moeten doen. De achterstand in melkprijs zal dus nog wel een aantal jaren voortduren.

 • Foxxy

  @ Mozes,

  Verklaar mij waarom wij sinds begin jaren 80 de inflatie niet in onze melkprijs kunnen toepassen, terwijl het levensmiddelen pakket van 20% / inkomen naar <10% is gedaald, en het Europese landbouwbudget van 70% naar 40% van het totaal is gegaan!

  DOC heeft gewoon op kaas gegokt, en helaas pech!

  Wij allen zijn gewoon stumpers dat wij ons product niet eens met de inflatie mee kunnen trekken!

 • Mozes

  Dat heeft te maken met de toename van de arbeidsproductieviteit. Mijn grootvader produceerde in de jaren dertig twintigduizend liter melk per jaar. Met nog een paar varkens en wat kippen moest een heel gezin daar van leven. Ik produceer 700 duizend liter per jaar. Daar hoeft maar één gezin van te leven. In de jaren dertig moesten daar 35 gezinnen van leven. Dáár ligt dus de oorzaak.

 • Foxxy

  Er worden dankzij diezelfde arbeidsproductiviteit een enorm aantal auto's en tractoren MEER geproduceerd, en die zijn wel ver-vijf of verzesvoudigd in prijs?

 • Foxxy

  Niet aanvallend bedoeld ofzo, maar ik deel dat inzicht niet met je!

 • Foxxy

  Alle arbeiders zijn in productiviteit (dankzij automatisering) ook verbeterd,worden ook beter beloond! Grondstoffen als olie en fosfaten zijn ook in geld toegenomen, terwijl ook daar veel meer productie uit voortvloeit!

  Wij kunnen gewoon ons product niet verwaarden!

 • jan1

  @Mozes
  "Frieslandfoods heeft jarenlang lager uitbetaald dan DOC omdat zij investeerden in de toekomst.

  Dat was niet de reden dat RF minder uitbetaalde dan DOC.
  RF wilde schaalvergroting afdwingen over de rug van de boeren.

 • hansvanbergen

  Doc heeft pur voor kaas gekozen net als vele anderen. Die anderen betalen wel allemaal een goede melkprijs en doc niet. Doc had moeten kiezen voor de juiste fusie partner, waarschijnlijk zijnde Hochwald. Maar Mozes jij was ten tijde van de doc fusie, waarschijnlijk de belangrijkste zuivelfusie van dit decenium, bijna 24 uur per dag op deze pagina's om Hochwald, a ware delta milk tot op het bot en verder af te kraken en de fusie met dmk te bejubelen.

 • Mozes

  @Foxxy, als alle producten in prijs de inflatie zouden volgen zou er geen koopkracht of welvaartsstijging zijn. Dan hadden wij nu nog hetzelfde welvaartsniveau als honderd jaar geleden.

 • Foxxy

  @ Mozes, punt is,(en blijft dus) Waar veel melkveebedrijven 30 jaar geleden een nieuwe trekker contant aftikten, moet ie nu (indien mogelijk) noodgedwongen in de lease!

  Dus koopkracht en welvaart is toegenomen! Productie per bedrijf is toegenomen, echter koopkracht in de melkveehouderij neemt af!

 • landboer

  Nou foxxy als ik zo om mij heen kijk ,dan hadden de melkveehouders toch een enorme koopkracht!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.