Rundveehouderij

Nieuws 5707 x bekeken 3 reacties

Herstel zuivelmarkt komt uit VS en China

Edinburgh - Herstel van de mondiale zuivelmarkt moet begin volgend jaar komen van de Verenigde Staten en China. De markt zou nu al kunnen verbeteren, ware het niet dat Europa nog zo veel melk produceert.

Andere grote aanbieders hebben al geremd. Dit zeiden de marktanalisten Kevin Bellamy en Matthew Johnson van Rabobank International.

Zuivelprijzen blijven laag

Over de zuivelprijzen zijn ze nog niet erg optimistisch. Die zullen nog lange tijd laag tijd vrij laag blijven. Langzaamaan begint de markt op te schonen. Dat komt doordat China heel geleidelijk de oude voorraden wegwerkt en in de Verenigde Staten de binnenlandse markt nog een hele tijd sterk blijft. Daardoor wordt in de Verenigde Staten zo'n 800.000 ton zuivel minder op de wereldmarkt gezet dan eerst verwacht. Dat vermindert de druk op de wereldmarkt aanzienlijk.

Ruimte voor import in China

Door het wegwerken van de voorraden in China komt er tegelijkertijd meer ruimte voor nieuwe importen. Dat begint in de eerste helft van 2016 merkbaar te worden, maar krijgt pas in de tweede helft van het nieuwe jaar echt effect. Dan is er weer ruimte voor hogere zuivelprijzen.

Laatste reacties

 • eg wel

  De markt zou nu al kunnen verbeteren, ware het niet dat Europa nog zo veel melk produceert.
  Die 1.6 00.000.000 (10%) die Nederland extra produceert (die op de wereldmarkt afgezet moet worden) was toch een druppel op de gloeiende plaat en het had toch niets met de melkprijs te maken?????
  Tegenstrijdige berichten dus.

 • info48

  Eg Wel, tot nu toe heeft Nederland 500 000 000 kg melk meer geproduceerd dan vorig jaar( zie ander artikel in dit blad ) de productie stijging in heel Europa ligt beneden de 1% ( er zijn ook minder producerende landen)
  De US zetten dit 800 000 000 kg melk minder af op de wereld markt.
  Het is interessant deze analyse van de RABO bank te volgen en te zien in hoeverre deze uitkomt.
  De voorraden in Azië m.n. China waren enorm groot en veroorzaakte het terug vallen van de vraag, deze keert terug en dan kan het met de prijs stijging ook weer heel snel gaan.....of is de wens de vader van de gedachte?....we zullen het zien! • eg wel

  @info48,
  Ik denk het laatste, Europa levert naar verwachting in 2015 500 miljoen ton meer dan in 2014 (bron D.C.A)dat wil zeggen dat er 1,05 miljard nieuwe consumenten moeten worden gevonden. Een hele opgaaf gezien de economische wereld wijde ontwikkelingen. Maar ik hoop dat je gelijk krijgt.
  wishful thinking?

Of registreer je om te kunnen reageren.