RundveeNieuws

Herstel zuivelmarkt komt uit VS en China

Edinburgh – Herstel van de mondiale zuivelmarkt moet begin volgend jaar komen van de Verenigde Staten en China. De markt zou nu al kunnen verbeteren, ware het niet dat Europa nog zo veel melk produceert.

Andere grote aanbieders hebben al geremd. Dit zeiden de marktanalisten Kevin Bellamy en Matthew Johnson van Rabobank International.

Zuivelprijzen blijven laag

Over de zuivelprijzen zijn ze nog niet erg optimistisch. Die zullen nog lange tijd laag tijd vrij laag blijven. Langzaamaan begint de markt op te schonen. Dat komt doordat China heel geleidelijk de oude voorraden wegwerkt en in de Verenigde Staten de binnenlandse markt nog een hele tijd sterk blijft. Daardoor wordt in de Verenigde Staten zo’n 800.000 ton zuivel minder op de wereldmarkt gezet dan eerst verwacht. Dat vermindert de druk op de wereldmarkt aanzienlijk.

Ruimte voor import in China

Door het wegwerken van de voorraden in China komt er tegelijkertijd meer ruimte voor nieuwe importen. Dat begint in de eerste helft van 2016 merkbaar te worden, maar krijgt pas in de tweede helft van het nieuwe jaar echt effect. Dan is er weer ruimte voor hogere zuivelprijzen.

Beheer
WP Admin