Rundveehouderij

Nieuws 5882 x bekeken 41 reacties

Drie-partijenplan voor koe in de wei

Den Haag - De SP, GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer werken gezamenlijk aan een nota over de melkveehouderij. Doel van de nota is onder andere te komen tot een regeling voor weidegang.

De drie partijen hebben in het parlement vaker gepleit voor verplichte weidegang. In een aantal moties is ook expliciet opgeroepen tot een wettelijke regeling. Vooralsnog heeft het parlement staatssecretaris Sharon Dijksma op dat punt het vuur nog niet na aan de schenen gelegd, ook omdat Dijksma heeft toegezegd te streven naar een niveau van 80 procent weidegang in 2020. Dat houdt in dat op 80 procent van de bedrijven weidegang wordt toegepast. Het percentage weidegang was in 2013 70 procent.

Laatste reacties

 • A. de Koning

  snap er niks van waarom de sgp achterblijft valt me tegen

 • PIETER123

  Als hun achterban nu ook eens een keuze maakt om voor deze wens te betalen ""Kan niet waar zijn"' dat nu de zuivelindustrie verplicht dit gaat stellen bij de kerstboom van KKM (Kleuter.Klas.Maatregelen).Terwijl de 400 koeien plus boeren de premie gaan bepalen.Markt heeft altijd het laatste woord.

 • gijskoen

  Waarom willen dat zeg

  Het zijn onze koeien. hun moeten zich er niet mee bemoeien

 • gijskoen

  Waarom willen ze dat zeg

 • alco1

  Dit komt omdat onze eigen belangenbehartigers zelf met een verhaal op de proppen kwam dat het buiten zijn veel beter voor de koeien zou zijn. En in die fantasie rijke fase zitten zij nog steeds

 • Foxxy

  Mag de (weide)melkprijs eerst wel eens halfweg tussen biologische en gangbare melk!

 • simpel boerke

  Ik vrees dat de melkveehouderij de varkenshouderij achterna gaat. Die sector is namelijk kapot gereguleerd door allerlei welzijns- en milieu-eisen, waarbij de extra kosten niet uit de markt gehaald worden en zodoende op het bordje van de varkenshouder belanden. Het resultaat is voor iedereen bekend. Ik hoop dat ik ongelijk ga krijgen!.

 • haj146

  Als men eerst eens zorgt dat alle huisdieren ( en vooral die van hun linkse vriendjes) allemaal buiten komen praten we weer. Maar als hond op een flatje leven is toch ook niet bepaald natuurlijk of wel...

 • schoenmakers1

  het begint er steeds meer op te lijken dat we als complete bevolkingsgroep ongewenst zijn, bij de nertsen hebben ze het al hardop gezegd, de rest draaien ze achterbaks de nek om

 • mtseshuis

  Ha! Kleuter Klas Maatregelen, spijker op z'n kop. Nou met bovengenoemde kleuterklassen (SP, GL en D66) kon het nog wel een vervelend staartje krijgen. Pestkop PvdD zal het nog lang niet ver genoeg vinden gaan, wat er ook uitkomt.
  Hoop dat de juiste personen de rug recht houden en ledenraadsleden van onze coöps ook eens, ipv ja knikken..

 • DJ-D

  heb al 33 dagen teveel beweidt met 10 uur. Gemiddeld 54 koeien per dag. Iemand nog weidequotumrechten kopen of leasen? Sorry zal ze niet op een idee brengen

 • veldzicht

  Zo lang er geen 5 cent verschil zit tussen weide en stal zal er weinig veranderen bij de boeren met meer dan 150 koeien,En dan maar hopen dat de consument het wil betalen
  maar dat zal wel niet en zal het wel komen van de opstallers.

 • alco1

  @Veldzicht. Het is eigenlijk: "Dikke bult, eigen schuld".
  Wat ik bedoel is dat de burger zo denkt omdat een groep boeren, gesteund door de LTO en de FC, hun weidegang wilden promoten, voor hogere melkprijs, al zijnde het veel beter voor de dieren.
  Deze gedachte, wat allang weer achterhaald is, is gaan leven bij de consument en nou zitten we er allemaal mee.
  Verantwoordelijke mensen hebben de anti's een stok gegeven waar ze mee kunnen slaan.
  Hetzelfde kan geschieden met de bio-logische boeren.
  Prima dat ze een hogere prijs krijgen van een zeer beperkte consumenten groep.
  Laten ze echter het gangbare niet afkraken zoals met weidegang is gebeurt. Met het gevolg dat alles biologisch moet, met als slotsom dat de exclusieve bio prijs verdwijnt en iedereen opgezadeld wordt met alle bepalingen die eraan hangen.

 • info48

  Weidegang is prachtig voor de burger die op een heel mooie zomerdag door de polder fietst....ik hoor nooit de vraag hoe de koe het vind, als het regent of stormt...of komt dat in ons klimaat niet voor? of als het 35 graden is in de brandende zon.....of komt dat ook niet voor in ons klimaat? zeker is dat dan de burger niet fietst en het dus ook niet ziet! het wordt tijd dat LTO eens de broodnodige voorlichting geeft en de discussie eens aangaat zodat er een echt beeld ontstaat van de meest optimale omstandigheden voor de KOE ....... en de boer zelf kan beslissen wat goed is voor zijn dieren, dat is voor ieder bedrijf weer anders maar het welzijn van de koe staat voor iedere boer bovenaan!!..... al is het alleen maar omdat dat ook zijn /haar welzijn is!

 • veldzicht

  De koe staat net zo lief binnen,neemt niet weg het platteland ziet er wel erg saai uit met honderden ha gemaaide voetbalvelden waar geen koe valt te bespeuren.

 • MKRouveen1

  De opstallers reageren wel erg voorspelbaar. Wat vind de koe ervan als het stormt of als het 35 graden is? Kom op zeg. Als het haar buiten niet aanstaat gaat ze weer naar binnen, zo simpel is het.

  Geen kwaad woord over de stallen tegenwoordig, maar volgens mij liggen de voordelen van opstallen vooral bij de boer en niet zozeer bij de koe. Weiden kent zijn voor- en nadelen, maar verplichten is wel erg over de top, zulke beslissingen staan veel te dicht bij de boer. Straks gaan ze zeker ook nog beslissen met welk merk trekker je moet rijden!? Zulke dingen moet een veehouder zelf kunnen bepalen!

 • veldzicht

  @Alco1,waarom niet gewoon biologisch is ook weidemelk
  waar je meer voor betaalt en gangbaar is ong..80% weide,
  straks heb je net als bij eieren 16 verschillende soorten eieren
  , geen mens die er naar kijkt als het maar geen legbatterij ei is

 • alco1

  Je begrijpt me niet veldzicht.
  Voor iets aparts is maar een zeer kleine markt, welke er ook daadwerkelijk extra voor wil betalen.
  Als we allemaal in die markt willen is het met de exclusiviteit gebeurd. Dus ook de hoge prijs, want het gros gaat elders shoppen en iedereen blijft zitten met allerlei kosten verhogende bepalingen.

 • Foxxy

  Weidemelk zou niet door de fabriek vergoed moeten worden, maar 1 op 1 op de consument!

  Denk ik aan een bonus van 10 cent!

  Is de supermarkt keten zijn verantwoordelijkheid, niet de coöperatie!

  Ook nog mooie reclame voor supermarkten, alleen Weidemelk wat direct bij de boer in de portemonnee terecht komt!

 • Foxxy

  Feitelijk zou een verplichte vermelding op de pakken van NIET-WEIDEMELK een betere prijsvorming maken!

  Op het moment dat in Nederland weidemelk de standaard wordt, levert het geen bonus meer op, en wordt het kostprijs verhogend

 • Foxxy

  En laat de consument kiezen!

  Als we morgen allemaal biologisch zijn, weg meerwaarde!

 • Foxxy

  80 % weidende boeren --> weg meerwaarde, immers geen supermarkt in Nederland die NIET-WEIDEMELK zal verkopen!

  Dank u coöperatie!

 • veldzicht

  Alco1, Ik begrijp je wel ,heel eenvoudig,wil je weidemelk koop je biologisch 100% weide, de rest is gangbaar 80 %weide 20 % stal tenminste in de zomer,in de winter is alles stal lijkt mij.

 • j.verstraten1

  Het varken heeft groepshuisvesting en ook het kraamhok heeft zijn langste tijd gehad. De kippen zijn uit de batterei. En nu denken koeienboeren dat ze zich kunnen pemitteren hun koeien jaarrond op stal te houden.
  Het is niet de vraag óf maar wanneer ze verplicht de weide in moeten worden gestuurd.
  Als het aan Dijksma ligt hebben we nog 4 jaar om de 80% weidegang te halen. Die halen we nooit dus bereid U allen maar vast voor op de volgende strijd.

 • alco1

  En dat komt zoals ik het omschrijf in 2 okt. 12.09.

 • j.verstraten1

  Ben ik niet met je eens alco1. Ik ben de kistkalveren trouwens nog vergeten te benoemen. De discussie vwb weidegang was er al jaren vóórdat we weidegang gingen promoten. Er is vanuit de sector ook nooit promotie voor scharrelkippen geweest, nooit promotie voor groepshuisvesting bij kalveren en varkens. Maar het ís er nu wel. Dierenwelzijn en imago is een issue en is deels gebaseerd op emotie en beleving. Dat moet je als sector erkennen en gebruiken ipv tegen je laten werken. De sector doet zijn uiterste best om te voorkomen dat weidegang een verplichting wordt zodat diegene die het echt niet willen of kunnen aanbieden aan hun koeien de dans ontspringen. En juist die boeren reageren dusdanig fel, dat ze denk ik al aanvoelen dat ze dit gaan verliezen.

 • alco1

  Verstraten
  Natuurlijk was er voorheen discussie over weidegang. Heb ik zelf aan meegedaan, omdat ik hier en daar ook zag hoe koeien 's in bedompte stallen stonden en daar sta ik nog achter.
  Een groep heeft die discussie echter aangewakkerd om zogenaamd wel goed voor de dieren te wezen.
  Met als gevolg dat het gros van de consument nu nog steeds denkt dat het op stal een crime is.

 • farmerbn

  Deze discussie is duidelijk alleen voor Nederland. Als de Nederlandse klant van melkproducten weidemelk wil dan moeten ze dat kunnen kopen maar met een méérprijs. Echter we hoeven natuurlijk niet meer weidemelk te produceren als de markt vraagt. Dus de klanten bepalen hoeveel koeien in de wei gaan en niet de politiek. Dat moet het uitgangspunt zijn en niets anders.

 • Klaasvaak

  Sinds opstallen is de productie direct met ruim 700 liter gestegen en zijn de kuilplaten weer ouderwets vol en de zode gespaard gebleven...

  Ow ja.... ook nog werk plezier.

  Qua beleving is een koe in de wei natuurlijk het mooiste maar het moet praktisch wel passen. Dit jaar genoeg koeien in de hoek van het land met natte pootjes en kromme rug zien staan....

 • schoenmakers1

  zo is het precies farmerbn, maar in nederland heeft men het beleid dat we er maar een hoop eisen bij maken, en ja, zodra het wet is, is de eventuele meerprijs weg, hoe maak je een sector kapot, de varkens hebben het al meegemaakt

 • alco1

  Dacht je nou werkelijk dat de babypoeder verkoop aan China op gang blijft als wij hier de koeien 80% ipv. 70% gedurende 1/12 van een jaar buiten hebben lopen?
  Kwaliteits garantie en vitamines zijn de speerpunten.

 • agratax2

  Hoe we reageren op deze site, maakt deze rapport makers niet uit. Hun rapport zal tot de slotconclusie komen "De Nederlandse bevolking (zij dus) wil de koe in de weide". Met andere woorden de boer moet doen wat de Kamer zegt en hij moet zelf maar zien of het te betalen is of niet. Het niet door deze partijen uitgewerkte definitieve einde van het rapport zou wel eens kunnen zijn "Einde zuivelexport" maar zover kunnen de Grachtengordel Regenten niet denken.

 • alco1

  Het enigste wat wij hier kunnen doen is onze belangenbehartigers en onze 'eigen pers' de ogen te openen.

 • massan

  De CONSUMENT moet wel juist worden geïnformeerd en niet een 'hemels beeld' van weidegang worden voorgespiegeld. Een koe in de weide geeft een mooi beeld van het landschap. Op ons bedrijf gaan de melkkoeien niet de weide in. In de toekomst zal weinig grond te koop komen in de directe omgeving van ons bedrijf. Weidegang is daardoor onmogelijk. Dit was de voornaamste reden om te investeren in een nieuwe duurzame stal met veel comfort voor de koeien; brede ligboxen, veel loopruimte, open zijwanden en grote ventilatoren voor frisse lucht, etc. De gezondheid van de koeien komt dit ten goede.
  Een groot gedeelte van alle melkveestallen zijn niet uitgevoerd met veel comfort voor de koeien. In deze stallen staan de koeien 6-7 maanden (wintertijd) Als ze naar de weide mogen in het voorjaar, is dit een verademing voor deze koeien. Weidegang is een must voor deze koeien, willen ze gezond blijven.
  We weten zeker dat de koeien in oude stallen met weinig koe comfort het in de wintertijd veel slechter hebben dan onze koeien. Kortom, onze koeien hebben een heel kalenderjaar het veel beter. Daarom zijn wij van mening dat het te kort door de bocht is om te concluderen dat bedrijven die weidegang toepassen veel beter zijn voor hun koeien.

 • oorspronkelijk

  volharden is ook een visie.
  kinderen blijven ook zeuren om gelijk te krijgen.
  we gaan niet meer fietsen zwemmen vakantie buiten zitten,want het kan door de klimaatverandering ineens hard gaan waaien regenen onweren.
  te vroeg te laat mest uitrijden uitspoelingsgevaar nu subsidie precisie bemesters omdat de grond verschraald en geen nutriënten vasthoudt .allemaal kosten verhogingen.
  dus meer meer. Realiseer een tevreden mens is een gelukkig mens

 • alco1

  Volharden is een visie, juist.
  Overdrijven en met leugens je zin krijgen een gemeengoed.

 • oorspronkelijk

  ecologie is de maat nemen.
  water bij de mest snellere werking vraag: te weinig bodem leven voor duurzame omzetting. een koeienvlaa is een biotoop op zich -herstel vogel stand??
  koeien binnen water bij het voer anders kunnen ze selecteren broei/toxine remmers.
  fosfor belang rijkste mineraal voor leven. schaarste creeeren dat willen we
  gelukkig zijn dit allemaal sprookjes
  gelukkig dat ik in sprookjesland mag leven

 • Foxxy

  Respect, is iets wat elk agrarisch bedrijf verdient, het gemiddelde agrarische bedrijf voedt 1000 mensen per dag,dankzij lange werkdagen, met een slecht inkomen!

 • oorspronkelijk

  respect Terecht.
  maar de cirkel moet doorbroken worden
  lange werkdagen slecht inkomen
  op de grens van milieu en ethiek balanceren.
  dit alles om voor goedkoop voedselpakket te zorgen
  dit probeer ik te ventileren

 • agriholland

  De partijen die hier het hardste roepen dat koeien in de wei moeten, leverden bij de waterschapsverkiezingen in maart 2015 het programma dat opstallen bevordert.

  Hoezo kennis van zaken en inzicht ?

 • agriholland

  Voor beweiden moeten wel faciliteiten geboden worden en niet zoals nu sommige boa's willen onthouden van water en vervolging wegens beweiden langs oevers van watergangen of klagen dat er wat vlaaien van de kavelpad in het milieu zouden komen.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.