Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Dierbescherming werkt aan Beter Leven-zuivel

Den Haag - Voor zuivel komt er ook een Beter Leven-keurmerk. Dit meldt de Dierenbescherming. De criteria worden nog ontwikkeld, maar de lat wordt hierbij hoger gelegd dan voor gewone 'duurzame' zuivel.

Dat er op enig moment ook een Beter Leven-keurmerk voor zuivel zou komen, is op zich niet verrassend. Voor diverse soorten veehouderij is er al een Beter Leven-keurmerk. In de rundvleessector bestaat er bij voorbeeld een systeem met diverse sterren. De hoogste categorie, met drie sterren, staat qua niveau gelijk aan biologisch. Ook in de kalfsvleessector bestaat een soortgelijk systeem.

Voor zuivel zijn echter deels andere criteria nodig dan voor vlees.

Idee kwam uit sector zelf

Een woordvoerder van de Dierenbescherming vertelt dat het verzoek om een Beter Leven-keurmerk voor zuivel kwam van een bedrijf in de sector zelf. Het spreekt volgens de organisatie vanzelf dat de lat voor een keurmerk hoger moet liggen dan voor bestaande initiatieven, zoals weidegang. Misschien dat extra eisen worden gesteld aan huisvesting en dierenwelzijn.

Beter Leven-melk moet apart gehouden kunnen worden

Zuivelverwerkers moeten ook aanpassingen verrichten om te kunnen voldoen aan de eisen van het keurmerk. Ten eerste moet de stroom Beter Leven-melk goed apart kunnen worden gehouden. Als een bedrijf helemaal is ingericht op Beter Leven-melk, is dat geen groot probleem, anders is er een scheiding van productiestromen nodig en een apart logistiek traject.

De Dierenbescherming wil nog niet zeggen om wat voor soort product het zal gaan; verse zuivel, kaas of nog anders.

Laatste reacties

 • Heindekort

  Eén bedrijf oppert dit idee en dan wordt al gesproken over 'het idee kwam uit de sector zelf'. Dat is makkelijk

 • henver1

  Het zal wel van RFC zijn , melk van veehouders die hun kalf direct na de geboorte aanmelden bij I&R en gelijk nummers in het oor knippen , krijgen dan wel 25cent per liter meer!!!!!!!!!

 • landboer

  henver ,denk het toch niet want RFC kan die melk niet makkelijk gescheiden houden ,of het moet heel wat volume hebben ,er zijn wel anderen die dat wel kunnen.

 • buitenok

  voor 10 c meer ben ik voor. Licht wel aan voorwaarden natuurlijk.

 • eg wel

  De nieuwe eisen zullen snel de norm worden waar iedere melkveehouder aan moet voldoen. Van extra betaling zal dan ook geen sprake zijn. Wel slim om de "dieren-bescherming" te gebruiken om verdere regels af te dwingen.

 • alco1

  Geen aandacht aan geven!!!

 • jeanette

  we zullen wel moeten maarrrrrrrrr dit moet ons wel meer melkgeld opleveren

 • erardus1

  Weer een actie om de de kosten in de sector op te drijven. Ben je duurder dan de omgeving verdwijn je van zelf. Links denken!

 • koeboertje

  Bekijk het positief , de melk wordt exclusiever dan de omgeving en ben je de concurentie weer een stap voor.
  Ik verwacht dat dit zeker niet de laatste aanscherping zal zijn!

 • Timpie

  op deze manier kun je je wel onderscheiden van goedkope melk uit het buitenland want daar kan veel moeilijker gecontroleerd worden door de dierenbescherming

 • mtseshuis

  Eerst zien dan geloven, consument gaat gewoon voor het goedkoopste. Degene die extra wil betalen voor welzijn etc, haalt het allang bij zelfzuivelaars die laten zien hoe ze werken. Hetzelfde geldt voor vlees, degene die écht een eerlijk stukje vlees wil koopt niet op een label uit de supermarkt, die gaat naar bedrijven die vlees verkopen van eigen veestapel, daar betalen mensen ruim meer voor.
  De rest van de consumenten zal het worst zijn, als het maar lekker en goedkoop is!

 • ...............

  We zijn zelf wel aan een paar beter leven sterren toe.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.