Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Canadese melkveehouders de straat op om concurrentie

Ottawa - Canadese melkveehouders zijn de afgelopen dagen de straat op gegaan in hoofdstad Ottawa, om te protesteren tegen een gevreesde aanpassing van het quotasysteem. De melkveehouders zijn bang dat hun inkomens fors naar beneden gaan.

Aanleiding voor de protesten is de wetenschap dat het overleg over een Trans-Pacific handelsakkoord (TPP) in de eindfase verkeert en dat daarvoor van Canada gevraagd wordt om meer zuivelproducten vanuit andere landen toe te staan. Met name de Amerikaanse melkveehouderij hoopt op een vergemakkelijking van de export richting Canada. De Amerikaanse melkveehouderij kampt met een stagnerende export en verwacht zelf als gevolg van het TPP meer Nieuw-Zeelandse zuivel op de eigen markt te zien.

Bang voor Amerikaanse markttoegang

Er wordt over gesproken dat de Amerikanen in het verband van de TPP-afspraken 10 procent marktaandeel op de Canadese mogen verwerven. Canadese boeren zijn daar erg bang voor. Bij een aandeel van 10 procent op de Canadese zuivelmarkt zou het gemiddelde boereninkomen zwaar onder druk komen te staan en moet waarschijnlijk ook een groep boeren stoppen. Ongeruste boeren vroegen hier aandacht voor en blokkeerden straten met trekkers en koeien. Ook dumpten ze melk op straat.

Laatste reacties

 • alco1

  Wel van alles willen exporteren en de grens dicht houden voor zuivel zal ongetwijfeld een keer spaak lopen.

 • cornelis 22

  Ik zie een foto met een heel dikke (verwende?) melkveehouder.

 • flyinghollander

  Dit vond ik een goeie reactie: kijk maar uit met een handelsverdrag met usa sluiten  amerikanen zullen zich er echt niet aan houden, als het hun effe niet past   vraag maar aan de suikerboeren in Brazilie, de hout en vlees sectors in Canada, en ga maar door  
  Ze bedenken direkt een nieuw wetje wat de boel omzeilt, of vinden een (verkozen) redneck rechter om ff een injunction te maken waar alles voor moet wijken  En als ze na 5 beroepen in 10 jaar bij alle geschillen commissies tot WTO aan toe het verliezen, leggen ze die beslissingen gewoon naast zich neer        
  En uiteindelijk hebben ze altijd nog het leger, wat niet tot taak heeft om het Amerikaanse land te verdedigen, maar er is om de Amerikaanse belangen in de wereld te verdedigen  en daarin is alles geoorloofd  

 • geen boer

  Dat quotumsyteem 'gaat goed zolang het goed gaat', net als een ander topic vandaag. Er wordt een behoorlijk onnatuurlijk hoge prijs in stand gehouden (ga eens in de supermarkt kijken aan weerskanten van de CAN/VS grens) welke nooit stand blijft houden. Met een super efficiënte zuiderbuur op het vinkentouw zal de lucht héél langzaam uit die ballon gelaten moeten worden.

 • hansvanbergen

  Dat kan in ieder geval niet omdat Canadese melkveehouders voor een fortuin aan melkquota hebben.

 • el

  Dat fortuin verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 • hoving1

  Laat ieder producer wat hij verkopen kan voor een kostprijs dekkend bedrag.

 • landboer

  Toch hebben die boeren gelijk want beter voor hun zal het nooit worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.