Rundveehouderij

Nieuws 2181 x bekeken 1 reactie

Brazilië exporteert 30.000 stuks vee naar Irak

Brasilia/Melbourne - Brazilië zal dit jaar naar verwachting 30.000 stuks levend vee naar Irak exporteren en volgend jaar zelfs het dubbele aantal. De export van levend vee zal dit jaar ruim $30 miljoen (€26,5 miljoen) opbrengen.

Deze markt voor levend vee onderscheidt zich van de rest van de Arabische landen, waar de afzet van Braziliaans rundvlees juist is afgenomen. Van januari tot augustus is de opbrengst van die export vergeleken met vorig jaar met 5 procent afgenomen.

Volgens het ministerie van buitenlandse handel bedroeg de export waarde over de eerste 8 maanden van vorig jaar €2,6 miljard. De export naar Irak is over dezelfde periode met 44 procent gestegen naar €125 miljoen.

Iraaks embargo opgeheven

Het transport per schip naar Irak duurt tussen de 23 en 26 dagen en Irak betaald €850 per ton levend gewicht. De export is mogelijk omdat het Iraakse embargo op Braziliaans rundvlees is opgeheven. De Braziliaans-Irakese kamer van koophandel is verantwoordelijk voor de afgifte van de certificaten van oorsprong dat de kwaliteit van de geëxporteerde runderen moet garanderen.

Ook export naar Saoedi-Arabië verwacht

Naar verwachting zal ook Saoedi-Arabië zeer binnenkort het bestaande embargo opheffen. Onder andere door de gunstige koers van de dollar zal de export naar dat land snel toenemen.

Australië en VS zien export dalen

Terwijl Brazilië meer vee en vlees exporteert, onder meer naar het Midden-Oosten, exporteren Australië en de VS minder. Het aanbod in deze landen daalt. In de Verenigde Staten is vergrijzing van zoogkoeienhouders en gebrek aan opvolgers een probleem, in Australië is het vooral droogte die het aanbod doet slinken.

Tekenend voor de situatie is onder meer dat S. Kidman & co, grootste veebedrijf van Australië nu te koop staat. Het Australische Meatboard voorziet komend voorjaar de kleinste veestapel in 30 jaar: 26 miljoen dieren, ofwel 3 miljoen minder dan voorjaar 2013.

Jos van de Vooren en Robert Bodde

Eén reactie

  • Peerke1

    Das goedkoop vlees na zo n lange zeereis slechts 85 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.