Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Boerengilde kan voorbeeld zijn voor Beter Leven'

Leeuwarden – Het Boerengilde heeft Dierenbescherming niet gevraagd om een Beter Leven-keurmerk voor zuivel, maar de Boerengnilde-aanpak zou misschien wel een voorbeeld kunnen zijn voor een Beter Leven-keurmerk in de zuivel. Dit zegt mede-oprichter van het gilde Catharinus Wierda.

Vorige week ontstond enige verwarring over de aanvraag. Boerderij meldde dat de organisatie een Beter Leven-keurmerk had aangevraagd. Dit blijkt nu toch niet zo te zijn. Wierda zegt dat wel met Dierenbescherming is gesproken, maar dat is al weer maanden geleden en er is daarbij geen aanvraag gedaan.

Meer dan stalsysteem

Daar is volgens Wierda ook een goede reden voor: "Het Beter Leven-keurmerk voor andere sectoren, zoals de rundvlees- en varkenshouderij, is te veel gericht op stalsystemen. Bij het Boerengilde, in de melkveehouderij, gaat het om veel meer. Over weidegang, over milieu en natuur, hoe je met weidevogels omgaat en dergelijke. Onze boeren zouden gek worden van een systeem zoals dat werkt in andere sectoren. Het doet hen ook geen recht. Bij het Boerengilde hebben we zelf al een behoorlijk robuust en heel verantwoord systeem opgezet. Als Dierenbescherming daar een erkenning voor zou geven, dan zouden wij dat heel mooi vinden. Wij hebben echter wel als voorwaarde dat systemen 'boer-proof' moeten zijn: werkbaar en passend bij het systeem zoals nu door ons is ontwikkeld."

Melk apart houden in eigen keten

Als er overigens al een partij zou zijn die Beter Leven-zuivel zou kunnen leveren, dan is dat het Boerengilde wel, meent Wierda. "Wij zijn de enige in de 'gangbare sector' die zulke melk apart kunnen houden in een eigen keten."

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    De eerste is over de dam

  • koeboertje

    Een initiatief dat van de sector zelf komt ,zoals het boerengilde ,is beter dan verzinsels van buitenstaande groeperingen

Of registreer je om te kunnen reageren.