Rundveehouderij

Nieuws

Blauwtong speelt Franse veehouders parten

Parijs – Zeker 150.000 runderen zitten vast op Franse bedrijven die binnen de restrictiezones voor de uitbraak van blauwtong vallen. Dat leidt tot grote financiele schade voor de betrokken veehouders. De regering moet daarom snel bijspringen, maar ook de regels voor de zones versoepelen.

Dat zegt Xavier Beulin, voorzitter van de boerenfederatie FNSEA, over de gevolgen van de uitbraak van blauwtong die 11 september werd vastgesteld in Allier in Midden-Frankrijk.

Nieuwe besmettingen

Inmiddels zijn ook in aangrenzende regio's een aantal besmettingen vastgesteld. Na de eerste vondst is een restrictiezone van 150 kilometer ingesteld die een groot deel van het midden van het land met vele honderden veehouderijen omvat.

'Haast maken met vaccinatie'

Die bedrijven kunnen hun vee niet verkopen, wat leidt tot grote schade, aldus Beulin. Hij wil dan ook dat meer haast wordt gemaakt met de vaccinatie die direct na de uitbraak al is gelast. Daarbij moet voorrang worden verleend aan dieren die bestemd zijn voor de export, iets wat landbouwminister Stéphane Le Foll ook al heeft toegezegd.

Bovendien wil FNSEA dat de overheid de getroffen boeren financiëlesteun biedt. ''Daar zijn helemaal geen ingewikkelde nieuwe regelingen voor nodig, elke regio heeft al een urgentiefonds voor de landbouw. Die kunnen we hiervoor inzetten.''

Voorwaarden voor accepteren Frans rundvee

De federatie vraagt verder om spoed te zetten achter de onderhandelingen met andere landen over de voorwaarden waaronder ze weer Frans rundvee kunnen accepteren. Daarbij zou de overheid in ieder geval de kosten voor extra keuringen en documenten voor haar rekening moeten nemen. Volgens FNSEA verlopen die gesprekken traag, waardoor de export op z'n vroegst volgende maand weer op gang zou kunnen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.