Rundveehouderij

Nieuws 3700 x bekeken laatste update:12 okt 2015

Blauwtong breidt zich uit in Frankrijk

Clermont-Ferrand – Het aantal gevallen van blauwtong in Frankrijk is opgelopen tot 56. Bovendien verspreidt de ziekte zich, na een eerste geval begin september in de regio Allier, over een steeds groter gebied.

In negen departementen zijn besmettingen vastgesteld. Dat betekent dat nu voor het hele midden van Frankrijk beperkende maatregelen gelden.

Vaccinatie

Het ministerie van landbouw heeft eerder een vaccinatiecampagne aangekondigd waarvoor nu 2,2 miljoen doses beschikbaar zijn. In eerste instantie worden die dieren gevaccineerd die bestemd zijn voor de export.

Steun

Inmiddels heeft landbouwminister Stéphane Le Foll ook meegedeeld dat getroffen veehouders op steun kunnen rekenen. ''De hele regering probeert zo snel mogelijk de meest geschikte maatregelen te treffen.''

Serotype 8

In alle gevallen gaat het tot nog toe om blauwtong serotype 8. De besmettingen doen zich wel voor in het centrale deel van Frankrijk, maar de cirkel van besmette bedrijven en beschermingsgebieden breidt zich al verder uit. Daardoor krijgt ook een steeds groter deel van de melkveeregio's in het zuidwesten en centraal-westelijke deel van het land te maken met problemen en beperkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.