Rundveehouderij

Nieuws

12 nieuwe grasrassen op rassenlijst

Zoetermeer - De commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst heeft 12 nieuwe grasrassen opgenomen op de Aanbevelende rassenlijst 2016. Het gaat om 8 rassen Engels raaigras en vier timotheerassen.

Van de acht Engels raaigrasrassen zijn er vijf toegelaten bij de laat doorschietende diploide rassen. Het gaat om Barhoney, Tottenham en Melonora van Barenbrug. Limagrain brengt Mahoney en DSV heeft het nieuwe ras Maiko op de lijst. Ook bij de tetraploide laatdoorschietende rassen is een nieuw ras te vinden: Melbolt van DLF. Bij de Engels raaigrasrassen middentijds doorschietend zijn Arelio van DSV en Melspring van Barenbrug toegevoegd.

Resistent tegen kroonroest

Al deze nieuwe rassen kenmerken zich door bovengemiddeld te scoren voor drogestofopbrengst en ook op resistentie tegen kroonroest doen de nieuwste rassen het goed.

Een hoge drogestofopbrengst (variërend van 102 tot 108) is ook het opvallende kenmerk van de vier nieuwe timotheerassen. De rassen scoren met name goed op drogestofopbrengst van de eerste snede. Ook valt op dat de nieuwe rassen een vrij vroege doorschietdatum hebben. In de lijst zijn toegevoegd: Alturo van DSV, Baronaise van Barenbrug, Moverdi van Limagrain en Summergraze van DLF.

Of registreer je om te kunnen reageren.