Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Wit-Rusland scherpt importregels voor Russisch product aan

Minsk - Wit-Rusland heeft de kwaliteitseisen voor zuivel en vlees aangescherpt, met name om zo de voor het land erg belangrijke export naar Rusland veilig te stellen.

Wit-Rusland zit weliswaar met Rusland en Kazachstan in een douane-unie, dus binnengrenzen zouden er niet moeten zijn voor de onderlinge handel. Rusland kijkt echter met een kritische blik naar de fors gegroeide export van melk en vlees vanuit Wit-Rusland naar zijn gebied. Dit vooral ook omdat wit-Rusland nogal wat melk en vlees vanuit Polen, de Baltische landen en andere EU-staten binnenlaat, die via een omweg weer op de officieel afgesloten Russische markt terecht kunnen komen.

De aanscherping van de Wit-Russische kwaliteitsregels heeft betrekking op potentieel gevaarlijke stoffen in melk en melkproducten, op verboden veterinaire en groeibevorderende middelen en op het niet naleven van de hygiënevoorschriften.

Officieel voert Wit-Rusland geen West-Europese zuivel door naar Rusland, maar het exporteert zoveel mogelijk van de eigen productie, terwijl voor eigen gebruik Europese aanvoer wordt gebruikt. Het grootste deel van die aanvoer komt uit Polen, maar de Poolse export geeft ook zuivel elders in de EU extra ruimte.

Wit-Rusland scherpt overigens ook zelf de regels aan, maar dan voor dierlijke producten uit Rusland. Rusland wil met name goed onderzoeken of met vlees uit Rusland geen gevaarlijke dierziekten het land zullen binnenstromen. In delen van Wit-Rusland heerst Afrikaanse Varkenspest, maar Wit-Rusland zou er niet graag ook miltvuur, bluetongue en vogelgriep bij hebben. Bovendien maakt het land met de stap duidelijk dat het een eigen handelsbeleid voert.

Laatste reacties

  • ed12345

    Ze zullen daar in Mink nog wel een beetje aan de leidraad van Moskou lopen

  • Jan van het Zand

    En wij aan de leidraad van Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.