Rundveehouderij

Nieuws 1293 x bekeken 4 reacties

VS heropent grens voor Europees rundvlees geleidelijk

Brussel – De Verenigde Staten importeren weer Iers rundvlees.

Eurocommissarissen voor volksgezondheid Vytenis Andriukaitis, handelscommissaris Cecilia Malmström en landbouwcommissaris Phil Hogan reageren positief. Ze verwachten dat ook rundvlees uit de andere EU-landen spoedig weer naar de Verenigde Staten geëxporteerd mag worden.

Per 1 januari is de Amerikaanse grens na zeventien jaar weer geopend voor Iers rundvlees. "We zijn erg blij met de mededeling van het Amerikaanse landbouwministerie dat de markt voor rundvlees uit de EU weer geleidelijk geopend wordt, te beginnen bij rundvlees uit Ierland", reageert Eurocommissaris Hogan. Hij spreekt van een goede eerste stap om de disproportionele en onrechtvaardige importstop die de VS invoerde ten tijde van de BSE-crisis te beëindigen en terug te gaan naar normale handelspraktijken.

De Verenigde Staten sloten de grens voor Europees rundvlees, schapen- en geitenvlees in januari 1998, vanwege het risico op BSE. Het importverbod was niet volgens de regels van de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE. De OIE stelde dat ontbeend vlees gewoon verhandeld kon worden, maar de VS sloot de grens voor al het vlees van rund, geit en schaap uit de EU.

De EU verwacht dat na het openen van de grens voor Iers rundvlees ook spoedig weer schapen- en geitenvlees naar de Verenigde Staten geëxporteerd mag worden uit de EU.

Voor Nederland biedt de Amerikaanse markt vooral kansen voor de export van kalfsvlees.

Laatste reacties

 • joannes

  Is het toevallig dat de Ier Phil Hogan het eerst zijn eigenland een dienst bewijst? En ik zou wel eens willen weten wat er tegenover deze deal staat. Want in handel gaat niets voor niets, en dat zeker niet met de US met haar sterke landbouw lobby!

 • bartenkarin

  laat die kalverprijzen alvast maar stijgen. In de vs zijn de nukas nu 300 dollar per stuk en geven ze de biest nog mee aan de handelaar. Eens benieuwd hoelang onze monopolieintergratoren hun zakken gaan vullen op kap van de melkveehouders. Hoog tijd dat er iemand anders die stierkalveren begint af te mesten. Ik zou graag iets meer tijd en geld in die nukas steken en zou dat ook doen als men er de spot niet mee drijft. Hopelijk biedt dit kansen.

 • bartenkarin

  laat die kalverprijzen alvast maar stijgen. In de vs zijn de nukas nu 300 dollar per stuk en geven ze de biest nog mee aan de handelaar. Eens benieuwd hoelang onze monopolieintergratoren hun zakken gaan vullen op kap van de melkveehouders. Hoog tijd dat er iemand anders die stierkalveren begint af te mesten. Ik zou graag iets meer tijd en geld in die nukas steken en zou dat ook doen als men er de spot niet mee drijft. Hopelijk biedt dit kansen.

 • Jan Veltkamp

  Het probleem met de VS dat je niks tegenover in invoerstop van hun kant kunt stellen want er komt niks fatsoenlijks vandaan behalve wat graan. Het is toch belachelijk dat zij (de VS) de grootste schreeuwers zijn binnen de WTO en dan zelf een invoerstop afkondigen die veroordeeld wordt door de WTO en er dan niet naar luisteren en handelen. We moeten ons veel scherper en harder opstellen tegen de VS

Of registreer je om te kunnen reageren.