Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:26 jan 2015

Samenstelling melk hangt niet af van productiewijze

Champaign - De wijze van productie, biologisch of gangbaar, heeft geen invloed op de melksamenstelling. Dat meldt de American Dairy Science Association in een artikel in Journal of Dairy Science.

In de perceptie van consumenten is er verschil tussen biologische en gangbare melk. De waarde van deze verschillen rechtvaardigen in de ogen van de consument de hogere prijs. Biologische melk wordt geassocieerd met dierwelzijn, minder of geen antibiotica en kunstmestgebruik.

Studies naar verschillen tussen biologische melk en gangbare melk sluiten het management en de bedrijfsinvloeden onvoldoende uit, zo meldt het artikel. De melksamenstelling hangt af van melkveeras, wel of geen vers gras en veel of weinig graan en mais in het rantsoen.

Omdat biologische producenten vaak vers gras voeren en veel minder zetmeelrijke producten is de melksamenstelling, met name de vetzuursamenstelling anders dan die van gangbare melk. Als een gangbare veehouder echter met dezelfde melkveerassen en rantsoenen zou werken als de biologische veehouder zouden er ook geen verschillen worden gevonden in de melksamenstellening.

Conclusie is dus dat niet de biologische werkwijze, maar het verschil in management, rantsoen en ras zorgen voor verschillen in melksamenstelling.

Eén reactie

  • Jaap39

    Eigenlijk zou iedere consument van zuivel deze informatie moeten hebben. Melk is dus gewoon wit!

Of registreer je om te kunnen reageren.