Rundveehouderij

Nieuws 8283 x bekeken 51 reacties

RUG: later maaien om grutto te redden

Groningen – Weilanden waar grutto's broeden, zouden pas na 1 juli moeten worden gemaaid. Dat is de meest effectieve maatregel om de voortdurende afname van het aantal grutto's te remmen. Intensief gebruikt grasland pakt voor de dieren gemiddeld slecht uit.

Dat blijkt uit onderzoek waarop Rosemarie Kentie op 9 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Kentie deed de afgelopen tien jaar met collega's veldonderzoek naar grutto's in Zuidwest-Friesland. Het team voorzag duizenden vogels van kleurringen waarmee deze tot op grote afstand individueel herkenbaar werden.

In haar proefschrift vergelijkt Kentie de grutto's die broedden op intensief agrarisch grasland met vogels die broedden in vochtige, kruidenrijke weilanden, waar meestal ook een speciaal 'weidevogelbeheer' werd toegepast.
Van de eieren op intensief gebruikt grasland kwam in de verschillende jaren van het onderzoek maar 20 tot 60 procent uit. In kruidenrijke weilanden was dit 50 tot 70 procent.

Van alle West-Europese grutto's broedt meer dan 80 procent in Nederland, een unieke situatie. Ondanks pogingen om weidevogels te beschermen, is het aantal grutto's in de afgelopen veertig jaar afgenomen van 120.000 broedparen tot ongeveer 35.000 broedparen, aldus Kentie.

Kentie: "de percentages op kruidenrijke weilanden zijn vergelijkbaar met de uitkomstpercentages in het begin van de jaren tachtig, toen er nog geen vossen en ook minder andere roofdieren in de weidegebieden voorkwamen. Het is dan ook niet logisch om alleen de vos de schuld te geven van de achteruitgang van de weidevogels. Deze roofdieren lijken vooral te profiteren van intensieve weilanden, waar ze in de eenvormige grasmat de nesten kennelijk eenvoudiger kunnen vinden."

Naast een lager percentage uitgekomen eieren, was ook de kans dat een kuiken op intensief grasland opgroeit tot broedvogel een stuk lager.  "We hebben laten zien dat deze kuikens minder goed groeiden, dus voedselgebrek zal hier een rol in spelen", aldus Kentie.

Laatste reacties

 • alco1

  80 % broedt in Nederland. Wat zijn wij Hollandse boeren toch goed.

 • koeboertje

  Heeft de onderzoekster de gruto ook bestudeerd in de andere 8 a 9 maanden waneer de gruto niet in nederland is ?

 • Marco22

  glas is halfvol of half leeg

 • Gijs Gans

  klets verhaal om nog meer van dat waardeloze kruidenrijke grasland te maken, past helemaal in de lijn van de TBO,s en al die net opgerichte ANV,s

 • boeren

  Hoe kun je nu in godsnaam promoveren op zo'n onderzoek.
  Ze zal dan ook wel denken alle percelen grasland maar na 1 juli maaien in bv Nederland. Waar zijn jullie daar in Nederland toch mee bezig.
  Iedere boer moet toch zelf beslissen of je er aan mee wilt doen het is je eigen grond en niet van iemand anders, lijk mij.

 • haam

  hoe meer boerenland er om word gezet naar natuurterrein . hoe kleiner de weidevogel populatie word ra ra hoe kan dat

 • MarcelR

  'Deze roofdieren lijken vooral te profiteren van intensieve weilanden, waar ze in de eenvormige grasmat de nesten kennelijk eenvoudiger kunnen vinden'

  Vooral door het woordje 'kennelijk' heb ik veel twijfels bij de conclusies van dit onderzoek.

  'We hebben laten zien dat deze kuikens minder goed groeiden, dus voedselgebrek zal hier een rol in spelen', aldus Kentie.

  Opnieuw een verkeerde conclusie : Voedselgebrek is er niet op intensief gebruikt grasland. Wel op kruidenrijk grasland.

  Mijn eigen bevinding:
  Op mijn 'kale' maisland zijn diverse gruttonesten te vinden.
  In mijn 'natuurland' geen enkele. • ralphhonda

  Leuk hoor die pullen, 25 keer stap je met liefde je trekker uit met maaien/schudden/wiersen/hakselen en dan op het ent van het liedje zie je zo'n smerige stink blauwe reiger, een kiekerdief of kraai met dat troetelige pulletje in z'n muil weg vliegen! Wat een kaffers... als die vogel-Miep van dat onderzoek die reiger even voordoet hoe ie een nest maakt op dat 'intensief misbruikte perceel' dan maai ik z'n harses er wel van af. Top hoor kruidig grasmengsel, de troep lekker plas dras (moet de eerste vogel nog zien die met z'n reet in het water gaat zitten broeden trouwens) mooie bult leverbot onder de koeien, top!

  Wisten jullie trouwens dat die wannabe vogelaars net AID-ers zijn? AID krijgt een strakke broek van de eerste tank in het land, dus dan kleurt iedereen binnen de lijntjes. Na de eerste gift leggen ze allemaal weer op apengapen. Doen die vogelaars net zo, bar interessant doen met stokjes, de meest luxe verreikers, nestbeschermers, die rot boer uitschelden, overal mee aan bemoeien. En na de eerste snee hoor je ze niet meer, terwijl wij ons dan nog om de tweede leg bekommeren....

  Elke agrariër bekommert zich om de vogels, je verkrijg het niet over je hart om ze op lakse wijze op een hoop te maaien. De oorzaak van de terugloop ligt niet bij de boer. Fijne avond

 • Henk Tennekes

  Het is bekend dat een ontoereikend broedsucces de belangrijkste oorzaak is van de sterke achteruitgang van de grutto. Eén van de oorzaken van het niet groot worden van grutto's is het gebrek aan voedsel. Gruttokuikens eten insecten die te vinden zijn op bloemen en kruiden in het gras. De verontreiniging van grondwater en oppervlaktewater met neonicotinoìden zoals imidacloprid maakt de bloemen en kruiden die deze stoffen opnemen uiterst giftig voor insecten. De neonicotinoìden kunnen daardoor voedselgebrek bij gruttokuikens veroorzaken.

 • ralphhonda

  Ps. We boeren al sinds 1972 op beheersland, moet het eerste pul nog tegen komen die zich kan bewegen in een pak gras waar je een volwassen vent amperaan normaal door kan lopen.
  Ons vrije land daarentegen lijkt wel een vluchtelingenkamp van grutto's scholeksters en kieften. Apart evengoed?

 • Martin Oldenhof

  'Van alle West-Europese grutto's broedt meer dan 80 procent in Nederland, een unieke situatie.'
  Ik ben benieuwd hoe het er met die andere 20% aan toe gaat in de andere West-Europese landen. Als je dat vergelijkt met Nederland kun je volgens mij pas conclusies trekken.
  Daarbij komt dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden in Zuid-West Friesland. Staat dat transparant voor de rest van Nederland?
  Dit onderzoek roept alleen maar vragen op.

 • joohoo

  Na 1 juli maaien --- gooi dat maar gelijk in de biovergister, daar kun je niet van melken.

 • zon

  Is het de Grutto niet,dan is het wel iets anders waarom ze het anders willen hebben.

 • koestal

  De natuurorganisaties hebben de laatste jaren duizenden hectares landbouwgrond opgekocht ,maar veranderen steeds het gebruik van deze gronden dus het biotoop,de boeren moeten op de resterende gronden nu hun gebruik zeker ook nog aanpassen aan die natuurorganisaties om die vogels op te vangen,worden zeker een soort asielzoekerscentum

 • koestal

  Met dat late gras zijn we weer meer soja nodig om de koeien aan de melk te houden ,maar dat is ook weer niet goed volgens de millieuorganisaties

 • koestal

  De korhoen ,fazant ,tureluur en de patrijs zijn ook al verdwenen,de scholekster ,de grutto en de kievit gaan ook al achteruit,nu wel meer dassen,steenmarters ,vossen en ander ongedierte die ook nog beschermd zijn.Ook nog meer ganzen ,dat zijn de nieuwe weidevogels,die hebben nauwelijks vijanden

 • koestal

  In de buurt van Meppel is een ooievaarskolonie van honderden ooievaars die daar overwinteren en ,s winters worden bijgevoerd met overtollige kuikens van een naburige kuikenbroederij,als dat bijvoederen in het voorjaar stopt ,struinen die ooievaars de hele omtrek af naar voedsel,geen enkele jonge weidevogel krijgt daar tientallen kilometers vandaan de kans om volwassen te worden,alles wordt kort gehouden ,ook zie je daar geen kikkers meer.Dit is ook je reinste natuurvervalsing,laat Rosemarie daar eens een onderzoek naar doen

 • alco1

  Wanneer komt er een afstudeerder op het idee om eens te onderzoeken wat het sparen van de weidevogels de boer wel niet kost, vooral als er een maai datum komt te staan van 1 juli.
  Echter het beroerde is dat wij boeren ook van de weidevogels houden en de tegenpartij alleen maar kennis heeft van opmaken.

 • cornelis 22

  Wat een droge koeienvoer zullen we krijgen

 • J@gertje

  Ik hoor een hoop commentaar maar er zijn ook resultaten te behalen om weide en akkervogels te sparen.
  Allereerst moet de zodenbemester en de wiedeg er uit.
  Grasland zo vroeg mogelijk in het seizoen rollen en slepen en bij het maaien een wildredder gebruiken en van binnen naar buiten werken.

 • alco1

  Ik weet de beste @J@gertje. Doe je naam eer aan en knal die kraaikolonies eens uit elkaar.

 • PetervanKempen

  Na een intensief onderzoek is net vastgesteld dat het het allerbeste is om alleen maar te laten maaien nadat daar voor op een in te dienen verzoek bij de provincie toestemming is gegeven. Deze toestemming wordt pas verleend nadat de gecombineerde natuurorganisaties, wakker dier en de dieren en vogelbescherming op advies van de Fauna bescherming hun instemming hebben gegeven met deze gras oogstactiviteiten. Er is nu een nieuw onderzoek gestart hoe om te gaan met in blauwe overalls gehulde personen die de hele tijd actief zijn op en bij dat gras land en beschermde dieren en vogels ( allemaal!) daarmee verontrusten. Wij hopen daar onder de vlag van de nieuwe wet natuur in te kunnen voorzien door deze voor natuurliefhebbers ongewenste aanwezigheid aan banden te leggen. Juridisch zijn er nog wat obstakels, zoals het eigendomsrecht, maar daar komen we vast wel uit. Het toverwoord is: de intrensieke waarde van dieren. Hou het bovenstaande svp wel even stil want we willen niemand ongerust maken.

 • kleine boer

  peter van kempen Super stukje heb je daar geschreven.

 • J@gertje

  Alco1, als ik in mijn veld meer dan 10 kraaien rond zie hangen zit ik de eerstvolgende (vrije)ochtend voor zonsopkomst met mijn geweer in het veld.
  Ik wil jou best een keer komen helpen met het schieten van kraaien maar dan moet je wel over 40ha. aaneengesloten grond beschikken.
  Kraaien staan op de landelijke vrijstelling en mogen dus het hele jaar geschoten worden.
  Een praatje met de plaatselijke jager is in dit geval de gemakkelijkste weg.

 • J@gertje

  @Peter, naast de nieuwe wet natuur moet de wet onteigenen voor natuur nog even door de kamer geloodst worden.
  Ik heb er het volste vertrouwen in dat, dat goed gaat komen.
  Er heeft zich al een ruime meerderheid in de kamer, bestaande uit Groen Links, SP, D66, PvdA, en de PvdD, over dit voorstel uitgesproken.

 • LUCTOR

  Rosemarie promoveert en zal dit in haar salaris terug vinden haar onderzoek zal in een lade verdwijnen misschien nog een keer te gebruiken voor haar doctoraat en verder zal het weer een van de vele nutteloze onderzoeken zijn indirect betaald door de belasting betaler.
  @jagertje je hebt wel gelijk de zodenbemester gaat de geschiedenis nog een keer in als de veroorzaker van het uit sterven van de weide vogel soorten maar er zitten nog te veel financiële aspecten aan vast om het in deze generatie publiekelijk te maken.

 • koestal

  Waarom niet maaien voor de Kerstdagen ,ze begrijpt die boeren niet,en ze zit nog wel op de universiteit !

 • alco1

  Weidevogel beheer met een kraaien kolonie in een straal van 5 km is zinloos.
  Oproep: Wie heeft veel nesten en toch zo'n kolonie in de buurt?

 • J@gertje

  Alco, Kraaien broeden niet in een kolonie.
  Waarschijnlijk ben je in de war met roeken die overigens veel minder schade aan weide en akkervogels toedienen.

 • J@gertje

  Aan een grote groep rondtrekkende vrijgezelle kraaien is met het geweer prima wat aan te doen.

 • J@gertje

  @greetjeduitman1, bedoel je www.jachtargumenten.nl ?
  Mooie site, die kennen we uiteraard. ;-)

 • leo,s vriend

  Peter, vergeet niet te melden dat je de aanvraag om te maaien minimaal 6 weken van te voren in 6 voud digitaal gemeld moet worden bij ALLE instanties die je genoemd hebt PLUS bij het ministerie en de NVWA

 • W Geverink

  Idd jagertje # 31. Ik had in een bos op mijn eigen grond ook een colonie kraaien. Ik heb er geen geschoten of zo maar na twee dagen en vier kogels is de hele meute verhuist...

 • koestal

  In ZW Friesland ook veel muizen en ganzen,daar lees je van haar niets over

 • ed12345

  Dus we gaan terug in de tijd Juli hooibouw, lekker lang hard gras leek vroeger in de hooiberg mooi spul .het verlies aan eiwitten hadden we toen nog niet ontdekt dus zoals Koestal zegt soyaschroot bijkopen en de melkproductie omlaag door zo ongeveer dood gras te maaien

 • Jan van het Zand

  Met grote koppen staat in de kranten: Er zijn steeds minder weidevogels. En de schuld wordt bij de boeren gelegd.
  Hoe dom kun je zijn om die conclusie te trekken.
  Immers:
  1) Er zijn veel meer weidevogels in Nederland aanwezig. Echter de diversiteit van het weidevogelbestand wijzigt. Het barst van de ganzen, en dat zijn ook weidevogels. Ze vreten de weilanden kaal, bemesten het wel (dat wel). En waar die ganzen zitten komen er echt geen kleine weidvogels zitten.
  2) Sinds in 1984 landbouwgronden zijn omgetoverd tot natuurgebieden is het weidevogelbestand dalende met uitzondering van de grote weidevogels zijnde de ganzen.
  Onderzoekers weten niet wat er de oorzaak van is. En ze blijven maar gissen. Het is niet juist om te stellen dat uitstel van grasmaaien het bestand van de grutto zal verbeteren. Immers de grutto kon zich in de jaren voor 2000 ook wel handhaven ook al werd er gemaaid in mei en in juni.
  Wat wel opvalt is dat sinds de bemesting van dierlijke mest middels injectie er veel is veranderd op/in het grasland. Mechanische bewerking van de zode is zeer sterk toegenomen (verstoring) maar ook het bodemleven kan er door veranderd zijn. Dat kan grote gevolgen hebben gehad voor het voedsel van de grutto, maar ook voor andere kleine weidevogels.

 • koestal

  @ Parel,helemaal mee eens !

 • koestal

  Wat heeft dat onderzoek ook al weer gekost,wat zegt ze over de ganzen ? Waarom stuurt ze die grutto,s niet naar de natuurorganisaties,die hebben wel 100.000 ha land voor die vogels en hoeven ook niet vroeg te maaien

 • PetervanKempen

  @ Koestal: Vogels willen daar niet heen wegens de welig tierende vossen in die ruigte die daar natuur genoemd wordt. Zo slim zijn die grutto's wel weer. Dan mar op kaal maisland bij de boer, en met succes!

 • koestal

  Wie redt de boeren ?

 • ed12345

  Koestal die gaat de bank dan ook later maaien

 • koestal

  Boeren kunnen eerst met vakantie voordat ze gaan maaien,net als die wetenschappers van de universiteit met hun dikke salaris

 • PetervanKempen

  Dit rapport is een klap tegen boeren, onder het maaiveld.

 • ongedierte

  bovengronds mest uitrijden voor 1 juli werkt veel beter worden er geen eieren vermalen door de injecteur en van mest gaat geen kuiken dood .
  hoogstens een stedeling omdat die geen weerstand hebben tegen een beetje geur.

 • ongedierte

  trouwens door het hele nature 2000 gebeuren en de groei van alle ruigte komen de natuurlijke vijanden van weidevogeleiren zoals ratten , vossen , roofvogelsn in explosief hoge aantallen voor.

 • alco1

  @ongedierte. Zelfs injecteren heeft geen effect op het beschermen van de grutto. Als wij injecteren is er nog geen weidevogel te zien.Met kunstmest zaaien later in de tijd zagen wij veel weidevogel nesten. Overal markering, maar veel predatie was er te betreuren.

 • joannes

  De laatste zin laat zien dat dit ¨onderzoek¨ vooral een interpretatie van een selectieve waarneming is! Wanneer je hierop kan promoveren heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een accreditatie probleem. Neem http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_appearance eens door zou ik zeggen! laten we hopen dat er geen beleid op wordt geformuleerd. Al vrees ik het ergste, want juist op deze manier geautoriseerde ¨wetenschappers¨ worden gerekruteerd door vooringenomen¨ Politicy¨ !

 • joohoo

  Ondergronds aanwenden vernietigd het bodemleven!. Zonder bodemleven geen organischestof !. Geen organischestof betekent ook geenbovengrondse insecten. Waar moeten die vogels van leven als ze geen gras eten?

 • koestal

  Ach ,deze dame is weer gepromoveerd,haar salaris wordt weer aangepast en ze heeft er weer een titel bij ,dat was haar doel,wat kan haar die grutto,s en boeren schelen

 • cornelis 22

  Een datum is onzin , maaien als het weiland leeg is van eieren en kuikens '. Dat kan half mei mmar ook in juli zijn.

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.