Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Oproep tegen invoer kaas in Groot-Brittannië

Cardiff – Dai Davies, voorzitter van de Farmers Union of Wales, wil dat de supermarkten in zijn land minder kaas uit het buitenland invoeren.

''Dat herstel van de melkprijs nog een lange tijd uit zal blijven, lijkt nu zeker. Ook als de melkproductie gaat dalen, zoals sommigen verwachten, dan nog zal de melkprijs voorlopig niet omhoog gaan. Dat vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de zuivelsector.''

Davies zegt dat in de eerste negen maanden van vorig jaar 77.000 ton cheddar, 271,000 ton aan speciaalkazen en 42.000 ton aan boter is ingevoerd. "Wij doen een dringend beroep op de supermarkten om zuivelproducten voortaan op ons eigen eiland in te kopen. Daarbij zullen ze dan ook eerlijke prijzen voor die zuivel moeten betalen om er voor te zorgen dat de toekomst op lange termijn wordt veilig gesteld.''

Davies verwacht geen enkele verbetering in de melkprijs. ''Het Russische handelsembargo in combinatie met teruglopende vraag in China en het zwakke economische klimaat zal de prijsverhoging tot na een potentiele daling van de productie vertragen.''

De FUW-voorman weet wel dat sommige Britse melkveehouders wat meer voor hun melk vangen, omdat ze met een exclusief contract met een winkelbedrijf leveren 'maar dat gaat uiteindelijk maar om 4 procent van de productie en is dus verre van representatief voor de sector als geheel."

Laatste reacties

 • brutus71

  Tja voorlopig zal het matig blijven in de zuivel sector, gisteravond
  nieuwsuur gekeken, het ging o.a. over de haperende economie in China.
  Er staan daar veel fabrieken stil, dus veel mensen werkloos, ze gaan weer terug naar het platteland om het boerenleven weer voort te zetten.
  Dit betekent dat voorlopig de koopkracht in China niet zal toenemen en we dus grote volumes zuivel export naar China ook wel kunnen vergeten.

 • Mozes

  @brutus71, er zit veel waarheid in jou reactie. Toch wil ik een nuancering aanbrengen: niet ieder zuivelproduct is even gevoelig voor conjunctuur. Merkkazen bv zijn een luxe product die mensen als eerste laten liggen. Kindervoeding zullen mensen veel langer blijven kopen, ook als ze minder te besteden hebben.

 • pinkeltje

  Het zijn simpelweg de wetten van vraag en aanbod. Je verplicht voelen om producten uit eigen land te kopen gaat snel over als je elders beter terecht kunt. Een kwestie van prijs, het juiste product kunnen leveren en marketing. Het eigen volk eerst principe heeft op langere termijn nog nooit ergens iets gebracht. En dan daar aan koppelen dat er een eerlijke prijs betaald gaat worden. Hoe wollig wil je het hebben? De eerlijke prijs is gewoon betalen waar je het voor kunt kopen. Leuk of niet leuk.

 • aarthamstra1

  Tja als je dan ook bedenkt dat er meer en meer alternatieve grondstoffen in de zuivel worden opgemend.

 • brutus71

  @mozes bij slechte conjunctuur zie je de bulkprodukten, bv. Folie kaas harder in prijs dalen dan merkkazen

 • Mozes

  Dat is dan ook de reden dat DOC bij overschot op de markt verder naar beneden gaat dan anderen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.