Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nog zeker een jaar wachten op fokwaarde efficiëntie

Laren – Het duurt nog zeker een jaar voor er een fokwaarde voor efficiëntie beschikbaar is. Dat zei Yvette de Haas, onderzoekster fokkerij en genetica bij Wageningen Livestock Research, tijdens de studieavond Voerefficiëntie, nu belangrijker dan ooit, georganiseerd door Platform Roodbont in Laren (Gld.).

Efficiëntie wordt door veehouders vaak één op één vertaald door voerefficiëntie. Maar alleen fokken op voerefficiëntie kan niet zonder de overige fokwaarden in acht te nemen. Een super voerefficiënte koe die niet meer drachtig wordt, is uiteindelijk niet efficiënt voor de eigenaar. Daarom stelt De Haas dat efficiëntie uitgedrukt zou moeten worden in een index. In  deze 'dierefficiëntie-index' zouden verschillende fokwaarden elk hun eigen weging moeten hebben, waar onder productie, vruchtbaarheid, levensduur en voeropname.

Die laatste fokwaarde begint meer vorm te krijgen. Er is van inmiddels een kleine 3.000 Nederlandse koeien bekend wat hun afstamming is, hun DNA en hun voeropname. Het betreft hier allemaal dieren die in het verleden op rundveeproefbedrijven hebben gestaan.

De betrouwbaarheid van de fokwaarde voeropname is nu nog laag en er zouden veel meer dieren toegevoegd moeten worden aan de database, maar meten van individuele voeropname is duur. Daarom wordt uitgeweken naar data uit het buitenland. Invoegen betekent nog eens data van zo'n 6.000 koeien. Mogelijk kan de fokwaarde dan in april 2016 geïntroduceerd worden.

Eén reactie

  • koestal

    We wachten wel rustig af,want onderzoekers hebben veel tijd nodig !

Of registreer je om te kunnen reageren.