Rundveehouderij

Nieuws 56 reacties

Nederlander start grootste melkveebedrijf van Brazilië

Joborandi - De Nederlander Kees Koolen (49) werkt aan de opzet van het grootste geïntegreerde melkveebedrijf ter wereld. Het moet voor eind 2016 operationeel zijn en 4 miljoen kilo melk per dag produceren. Saillant detail is dat hij daarbij samenwerkt met zijn oude kennis Willy van Bakel, die in Brazilië blijkt te zijn neergestreken.

Koolen is medeoprichter van boekingssite booking.com, maar is nu actief als investeerder en CEO van Agri Brasil. Het mega-melkveebedrijf vergt volgens de berichten een investering van €500 miljoen. Het bedrijf is gepland in de plaats Joborandi in het zuidoosten van de deelstaat Bahia. Een derde van het totale investeringsbedrag zal worden gefinancierd door het Braziliaanse Ontwikkelingsfonds van het Noordoosten (FNDE), €100 miljoen door Koolen en de rest door andere investeerders.

Het plan is om eerst te beginnen met de productie van 1 miljoen liter melk per dag. De melk moet op het bedrijf zelf worden verwerkt tot melkpoeder, condensmelk en andere zuivelproducent, merendeels bestemd voor de export.

De benodigde dieren zullen worden gekocht in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft al 31.000 hectare land aangekocht. De dieren zullen in loopstallen worden gehouden die voorzien zal zijn met de meest moderne technologie om het welzijn van de dieren te bevorderen en een zo hoog mogelijke productie te halen. Koolen spreekt al over het installeren van webcams, zodat de consument de productie van de melk online kan volgen.

Op zijn LinkedIn-pagina vraagt Koolen nog om personeel voor zijn nieuwe bedrijf. Hij zoekt vooral mensen met kennis van zuivelprodctie, nodig om te kunnen werken met de geplande nieuwe fabriek. Volgens Koolen is er vanuit Brazilië, maar ook vanuit China, veel belangstelling voor zijn melkveeproject.

De Brabantse boerenzoon Koolen is een succesvol zakenman met een geschat vermogen van € 100 miljoen.  Willy van Bakel was lang actief in de handel in onroerend goed en had het grootste emigratiebemiddelingskantoor voor melkveehouders die in de VS wilden beginnen. Daar is niets meer van over.

Volgens Willy van Bakel is hij in de VS in problemen gekomen door de zuivel- en bankencrisis. Diverse melkveehouders beschuldigen hem echter van oplichting. Zijn Nederlandse onderneming, Van Bakel Onroerend Goed, is failliet verklaard.

Van Bakel wilde eerder een groot zuivelproject in India beginnen. Daar is niets van terechtgekomen.

Jos van de Vooren en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • Dpj

  Ze bedoelen zeker met het geld wat van Bakel achterover gedrukt heeft in de loop der jaren gaan ze nu een mega bedrijf starten...

  4 miljoen per dag?????
  zelfs al zou je een mega gemiddelde hebben van 40 liter per koe per dag, heb je nog 100.000 koeien nodig! Niet een rekenfoutje hier of daar?

 • info36

  En met veel overheidsgeld!

 • Vhouder

  klets

 • Rikkamperman

  Misschien kunnen ze Niels Lentjes benaderen voor de mestafzet😄

 • JanWillemNatuur

  Helaas al weer een bewijs van de behoefte om geld te maken over de rug van duizenden koeien. Ik word hier bedroefd van.

 • porky01

  Er zitten nogal wat reken foutjes in volgens mij. 120.000 koeien is alleen al 240 miljoen. Grond 155 miljoen, stal 120, melkmach. 100 en zuivelfabriek 200 miljoen, totaal 815 miljoen. Nog geen aanloop krediet, is ook zo 100 miljoen. Dit project gaan naar de miljard, wat een ongelooflijke groot heids waanzin!!!!

 • MV1995

  #Dpj, op zijn LinkedIn pagina heeft hij inderdaad staan dat hij 100.000 koeien wil gaan melken met 40 liter per dag per koe.

  'With a total of 100.000 cows milking the unit will produce 4 million liters of milk per day'

 • koestal

  oude wijn in nieuwe vaten

 • krulsaart

  Volgens betrouwbare bron doet de DSB bank de financiering.

 • porky01

  Misschien kan Marianne Thieme alvast een zuster partij oprichten in Brazil!!!!!

 • henver1

  Haaaaahaahaaaaa wat een onzin verhaal, maar uh succes ermee

 • Ties S

  een vraag...... wordt je nu zoveel gelukkiger van groot, groter, grootheidswaanzin.....

  als je echt boer bent, kun je volgens mij tussen 100 koeien tevreden en veel gelukkiger zijn dan met en mega bedrijf met alle bijbehorende zorgen...

  om over het welzijn van de koeien en het laagbetaalde personeel nog maar te zwijgen...

 • lpdegeer

  Tja, dat lijkt weer een bewijs dat de braziliaanse overheid geen kaas heeft gegeten over wat precies een mega operatie van 100.000 koeien in lactatie met een productie van 40 liter per koe inhoudt. En dan ook nog eens koeien importeren uit de VS. Ik zou maar eens beginnen met het melkvee in Brazilie zelf te fokken via een soort Girolanda (50% fries, 50% aangepasteZebu) en dan meer fries en ook jersey te gaan gebruiken. Het duurt allemaal wat langer maar je kan er in groeien. Voor mijn geld is het voorstel op de manier van meteen mega te willen zijn de snelste manier om failliet te gaan. Woon in Brazilie sinds 1967 en heb ervaring met grote melkbedrijven 1.200 koeien in lactatie.

 • piet

  volgens mij is dit oud nieuws.
  heb dit eind september al eens gelezen.

 • piet

  weet die man wel het verschil tussen een echte boerderij en Farmerama??

 • piet

  veel succes ermee, en doe willy de groeten.

 • gebr baten vof

  leeft deze boer op een roze wolk

 • Paalder

  Ze zijn er al groter volgens mij, Saudi Arabië

 • jan1

  Het enigste wat er voor mij nieuw aan is, is dat verhaal rond Willy van Bakel. De rest is hier in de omgeving al langer bekend. Hier koopt hij ook alles wat los en vast zit. De grond hoeft hij daar al niet meer te kopen, die heeft hij al. Maar als hij al zijn grond daar in wil zetten heeft hij ook nog 3 koeien per ha. Hier wordt er verteld dat hij 10 bedrijven op wil zetten met 22.000 koeien. Een oud ( G ) LTO bestuurder werkt ook voor hem en gaat regelmatig die kant op.

 • Dpj

  @Jan1

  10×22000=220000?

  Wordt al gekker...

 • gjcamps

  Brasilie is lastig, met zoveel koeien heb je veel personeel nodig en veel geduld met overheden en instanties. Je bent welkom zolang je geld hebt, dat verdwijnt echter als sneeuw voor de zon en die schijnt er goed.

 • marco-vdb

  mooi project Kees. Je bent wel erg conjunctuur afhankelijk als je je voornamelijk richt op produktie van mm-poeier en andere grondstoffen voor export. Als je net in de eerste jaren slechte poeierprijzen meemaakt kan t je de kop kosten. Hopen op droogte in Australie...

 • Jorryt

  Dit plan ist vast te realiseeren, 👍maar wanneer worden deze mensen waker gemaakt??? Uit hun droom!!!

 • koestal

  ach, dit avontuur loopt weer vast op de bekende problemen,,.geld en nog eens geld

 • ed_erpel

  Ze vlogen 45 jaar geleden naar de maan, 1000de hectares be poldert en nu weer ontpoldert, de Hoover dam en 6 Millard mensen! Allemaal onmogelijk geacht in Hun tijd, maar wel gedaan! Dus waarom zou de geen 100.000 koeien kunnen houden? Volgens alle super-negativisten hier kan het niet? ALLES kan. Veel success hier mee.

 • Mels

  En je vergeet nog iets ed_erpel. De soja hoeft niet meer naar NL gevaren te worden evenals de korrelmais. Wie heeft er nou niks geleerd. Het draait om de kostprijs en die kon daar nog wel es lager zijn dan in NL met alle onzin om de boeren heen die veel extra geld kost en niks oplevert. Ik zeg zet em op al ben ik ban dat dit luchtkasteel van Willy en zn vriend wel eens een echte Fata morgana kan zijn

 • jop.

  ik ken brazilie al langer als vandaag. Kans van slagen is niet zo groot. Vaak is het de volgende koper van een failliet bedrijf die daadwerkelijk succes gaat hebben.
  Vergis je je in dit land niet van alle regels, burocratie vriendjespolitiek (dus connecties) en lange adem die je moet hebben. Je blijft een hollander in een vreemd land met dito gewoontes.
  Vaak wordt je hier gezien als Sinterklaas met Pakjesboot 12. Als de boot leeg is (oftewel het geld op is) mag je weer terug naar Spanje (Nederland)...

 • cattlehauler

  Willy van Bakel had eerder mega melkveehouderijen in de Verenigde Staten.Dat verhaal kennen we ondertussen..Daarna een zuiveproject in India...Daar is niets van terechtgekomen.....
  Gaat er dan bij Dhr Koolen geen belletje rinkelen????

 • John*

  3 maal is scheepsrecht dan. Volgens mij heeft hij nu zijn lesje wel geleerd en er daarom al flink wat grond onder zitten.

 • kleine boer

  Stel dat het lukt kan willy mooi de boeren betalen die hier nog geld van hem moeten hebben....

 • alco1

  Willy heeft er op investeringsgebied niets mee te maken.
  Hij is gewoon arbeider met kennis van het managen van grote bedrijven.

 • geen boer

  in principe is alle techniek en know-how hiervoor aanwezig. Ook op deze schaal. De gold-standard wereldwijd is Al Marai in Saudi: https://www.youtube.com/watch?v=dhP6r2grhGk
  Technisch kan het allemaal; of er ook commerciële vraag naar is naar deze hoeveelheden zal de tijd uitwijzen. De cashcosts van zo'n operatie kunnen ze zich wel eens iets in vergissen, en zonder sterke thuismarkt (die Al Marai wel heeft) kan het heel snel kritiek worden bij lage commodity prijzen. Wat je dan ziet is dat er aan alle kanten operationeel op kosten bespaard gaat worden, wat vaak een negatieve spiraal teweeg brengt.
  Interessant detail: de oprichters van AlMarai, de Ierse broers McGuckian, gingen failliet toen ze een gelijksoortige operatie in de VS (Georgia) wilden opstarten. Ze werden toen gedwongen om het leeuwendeel van hun aandelen in Saudi te verkopen aan de huidige eigenaren, die er het huidige mega-bedrijf (onder de huidige naam, voorheen was het Masstock) van maakte. Het is al even geleden, maar kan een les zijn voor Koolen. Ik zou zeggen; begin iets kleiner (om allerlei redenen) en blijf uit de buurt van Van Bakel.

 • geen boer

  @31 haha, precies en daarom moet hij uit de buurt blijven. Hij heeft een track-record op het gebied van vermogende mensen kaalplukken; van het technische management van zo'n groot bedrijf weet hij geen ene bal en zijn er veel betere mensen beschikbaar. Maar niet in Nederland.

 • ohzo

  Men moet dit een beetje anders zien. Ik heb sterke twijfels dat dit soort bedrijven worden gestart uit idealisme of omdat men zo graag boer wil worden,
  Mr Buffet heeft een paar jaar geleden 100 mln $ verdient door grond speculatie in Brasil. Dit soort opstarten wordt met diezelfde gedachte gedaan. In het business plan is een exit strategie opgenomen. Betekent: hoe kan ik het geinvesteerde geld cashen.

 • Sandie

  @ Alco Kennis van oplichting bedoel je toch.

 • geen boer

  @34 zou kunnen en waarschijnlijk spiegelt Willy Wonka dat ook voor. U weet wel; 'alles wordt alleen maar duurder, kaan nooit kapot'.
  In reality gaat Brazilië, net als veel BRICS-collega's, downhill de laatste tijd en is het momentum voor koerswinst weg.
  Het zal voorlopig echt van het melken moeten komen.

 • ed12345

  Ik denk dat degene die op z'n tellen moet passen de Brazilianse staat is die zitten er wel bij in voor een derde de twee andere vogels zijn rap genoeg

 • ohzo

  @ geen boer, ik zeg ook niet of het verstandig is of niet. Zal me ook een biet wezen. Feit is dat investeerders/ hedgefunds er een iets andere gedachte op na houden.

 • Jongman

  Arme brazilianen, geen grond meer, geld op, geen werk, armoede armoede zonde!. De overheid had beter dit geld kunnen stoppen in kleine kredietliningen voor de plaatselijke bevolking. Geeft alleen maar ontevreden burgers en de slogan voor de hele wereld is : geef het volk brood en spelen en ze zijn rustig!

 • minasblunders1

  Geen boer (#36): in je laatste zin beschrijf je precies wat hier ook gebeurt. En dat gaat niet lukken.........

 • Foxxy

  Beginnen met 45000 koeien, 8000 kg melk /koe / jaar, extensief op 31000 ha. Het kan! Geen dom plan.
  T blijft een boef!

 • maatje 1904

  zijn eerste koe melkt hij al meneer koolen.

 • Zuperboer

  Blijft een Super situatie om te volgen. Iedereen kent het enthousiasme in aanvang en de afloop met WvB is genoegzaam bekend. Maar je kunt er op rekenen dat er na Brasilie weer een volgend projekt komt. Doet me denken aan Heer Olivier. Zal de jongeren onder jullie niets zeggen. Zijn bijnaam was: De Meesteroplichter.

 • denker123

  Onbegrijpelijk dat een Sosialistische regering 1/3 subsidie geeft aan miljenaers investeerders,voor een megaboerderij met 100.000 koeien.Inplaats van kleinere projekten waar de plaatselijke arme bevolking iets aan heeft. Het is de zoveelste klap in het gezicht van de slachtoffers van Wily van Bakel,De oorzaak was de financieele en de zuivelcrisis dat het in de V.S. mis ging zegd hij. Nu neemt hij en zijn vriend nog veel meer risico,niets geleerd dus een crisis kan zo maar terug komen. Ze zullen er zelf weer wel goed uitspringen en weer talrijke financieele slachtoffers maken een luchtkasteel is het.

 • koestal

  soja genoeg in Brazilie,ze hebben ook een zwakke munteenheid

 • moonshine1234

  De meester oplichter laat het publiek weten waar hij is gebleven met het geld van boeren,banken,etc
  het positieve van dit verhaal is dat we zijn partner kunnen inlichten hoe de praktijken hier warem van Wvb in de USA
  De FBI weet nu waar hij te vinden is
  Laat ze maar eens komen om koeien te kopen hier in de USA
  Wie wordt nu het volgende slachtoffer?

 • podolski

  Ja, het klinkt mij ook toe als oplichter & Co

 • denker123

  Al voor de zuivel en bankencrisis betaalde W illy v B de onderaanemers in de bouw van melkstallen en zijn bank terugbetalingen al niet meer. Desondanks ging hij door met zijn farmtoers om bewust nieuwe financieele slachtoffers te maken. De jongvee opfok in Oklahoma was al mislukt voor het goed en wel begonnen was,het was alleen bedoelt om het geld van de banken binnen te rijven en nu in Brazilie te investeren,om weer de allergrootste te zijn.Weer een morele opdoffer voor zijn slachtoffers.

 • koestal

  Willy bouwt wel vaker luchtkastelen

 • denker123

  Het aankopen van 31000 hectare land lijkt sterk op landgrabbling zoals dat in Brazilie gebruikelijk is bij grote projekten waar de staat subsidie geeft. Kleine boeren worden met een beetje geld van hun land gezet omdat de eigendomsrechten niet duidelijk zijn.

 • denker123

  Het slechte management van de Vrebahoff bedrijven met als gevolg de enorme mestproblemen zijn de ondergang van Willy van Bakel geweest. De landbouwbanken in de V.S.hadden geen last van de bankencrisis omdat de akkerbouw in die jaren goede rendementen gaf door de grote vraag naar mais voor de produktie van ethanol,waardoor de voerprijs heel hoog was. Als de bedrijven van Willy goede technische konden voorleggen hadden de agra.banken hem wel door de melkcrisis van 2009 geholpen,zoals de boeren die met Vrebahoff verhuist zijn en de melkcrisis overleeft hebben ,zij draaien de laatste jaren goed mede door de lagere voerprijzen omdat de ethanolproduktie niet meer uitbreid.

 • mtsvanson@home.nl

  huh allemaal jaloerse reacties

 • moonshine1234

  Geachte mtsvanson@home.nl
  U vindt het acceptable wat er hier in de USA is gebeurd
  Dat keurt U dus gewoon goed

 • melkveehouder .

  Is denker #44, #48 en #51 dezelfde?

 • denker123

  beste mtsvanson@home.nl, U geeft nog een emotionele dreun aan de talrijke slachtoffers van Willy v B. Mijn reactie #51 moet zijn [Als de bedrijven van Willy goede technische 'resultaten' konden voorleggen enz.]

 • koestal

  Brazilie lijdt nu onder ernstige droogte

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.