Rundveehouderij

Nieuws 1210 x bekeken 1 reactielaatste update:30 jan 2015

Moeder speelt rol bij ontstaan bloederkalveren

Deventer – Recent onderzoek toont aan dat Bovine Neonatale Pancytopenie (BNP, bloederkalveren) bij kalveren veroorzaakt wordt door een genetische eigenschap van de moeder, en niet van het kalf.

Uit onderzoek van Lindert Bendictus (en anderen) blijkt dat de moeders van de probleemkalveren een genetische eigenschap bezitten die leidt tot een verhoogde productie van antilichamen tegen runderantigenen. Deze antilichamen komen in het pasgeboren kalf door opname van biest. In de biest varieert de concentratie van de antilichamen die de problemen veroorzaken. Of een kalf BNP ontwikkelt, hangt dus af van de eigenschap van de moeder, maar ook van de hoeveelheid koe-specifieke antilichamen die het kalf opneemt uit de biest.

Aanvulling 30 januari 2015:
Uit bovenstaand artikel van 27-01 lijkt het alsof BNP een genetische eigenschap is die alle koeien zou kunnen betreffen. Volgens de reactie van de auteur van het onderzoek ligt het echter genuanceerder: "Het gaat om moederdieren die gevaccineerd zijn met Pregsure (c) BVD. Moeders van bloederkalveren hebben na Pregsure BVD-vaccinatie een verhoogde productie van antilichamen tegen runderantigenen en dit is een genetische eigenschap. Er zijn vele dieren gevaccineerd met Pregsure BVD, maar juist die dieren die veel antilichamen produceren tegen runderantigenen kunnen een bloederkalf krijgen nadat het kalf biest van deze koeien heeft gedronken."

Eén reactie

  • LindertBenedictus

    Belangrijke toevoeging aan het artikel is dat het gaat om moederdieren die gevaccineerd zijn met Pregsure (c) BVD. Moeders van bloederkalveren hebben na Pregsure BVD vaccinatie een verhoogde productie van antilichamen tegen runderantigenen en dit is een genetische eigenschap. Er zijn vele dieren gevaccineerd met Pregsure BVD, maar juist die dieren die veel antilichamen produceren tegen runderantigenen kunnen een bloederkalf krijgen nadat het kalf biest van deze koeien heeft gedronken.

    Lindert Benedictus - Auteur van het geciteerde onderzoek
    (Beste Wijnand Hogenkamp, zou u contact met mij op kunnen nemen?)

Of registreer je om te kunnen reageren.