Rundveehouderij

Nieuws 2048 x bekeken 2 reacties

Lactalis woedend over actie melkleveranciers

Parijs – Het grootste Franse kaas- en zuivelbedrijf Lactalis is woedend over het feit dat een groep melkveehouders naar de rechter is gestapt vanwege de volgens hen te lage melkprijs. ''Die actie kan ernstige gevolgen hebben. De houding van de melkveehoudersbond FNPL is ook onverantwoord'', aldus Lactalis.

Ruim vijfhonderd melkveehouders uit Normandië hebben via hun producentenorganisatie een rechtszaak aangespannen tegen het kaasbedrijf. Volgens de boeren betaalt Lactalis hen te weinig voor de melk waardoor ze er vorig jaar gemiddeld €8.000 bij in zijn geschoten. De producentenorganisatie OPNC maakt daarbij gebruik van de juridische mogelijkheden die met een recente wet op de toekomst van de landbouw geschapen zijn.

''Het juridisch maken van de relaties met bepaalde producentenorganisatie is geen oplossing voor de werking van de markt. Lactalis kan niet anders dan deze actie veroordelen en reageren op de zware gevolgen die het kan hebben. Wij houden ons aan de afspraken die we met de boeren hebben gemaakt.'' Lactalis pakt en-passant ook de Fédération nationale des producteurs de lait FNPL aan omdat die zich solidair heeft verklaard met de boeren en zich ook als 'private partij' bij de rechtszaak heeft aangesloten. ''Die houding van de bond van melkveehouders is zonder meer onverantwoord. Met het oog op het verdwijnen van de quota is het belangrijk om andere relaties binnen de sector op te bouwen. Daarbij hebben we samenhang nodig, geen onnodige aanvullen op private melkverwerkers'', aldus Lactalis.

Laatste reacties

 • Ferm

  Het is jammer dat de boeren nu pas door hebben met wat voor een contract ze in de maag zitten. De FNPL ( de Franse LTO) komt nu, als mosterd na de maaltijd, ook tot deze conclusie. In de Franse krant van vandaag stond dat 'le syndicat agricole' vind dat de producenten niet beschermd worden in de huidige contracten.
  Juridisch zullen de melkfabrieken de contracten wel goed in elkaar hebben gezet, ben dus benieuwd wat de rechter hierover gaat oordelen.
  De producenten hadden alle macht als ze massaal niet getekend hadden, nu staan ze machteloos volgens mij.
  Door geen een producentenorganisatie is er vooraf juridisch tegen in het geweer gekomen. De enkele producent die niet wilde tekenen stond volledig in de kou. Geen enkele solidariteit merkbaar. Overal nul op rekest.
  Wij zijn noodgedwongen gestopt met melken per 1-1-2015. Een trieste constatering dat de Franse politiek, die de contractualisering verplicht heeft gesteld ( bij de particuliere fabrieken, die 80% vertegenwoordigen), de macht zo bij de verwerkers heeft gelegd. Zelfs de mediateur contractualisering heeft zijn vingers er niet aan willen branden.

 • koestal

  wie is er woedend ?

Of registreer je om te kunnen reageren.