Rundveehouderij

Nieuws 1039 x bekeken laatste update:8 jan 2015

'Kalfsvleesexport naar VS maakt teruggang EU goed'

Apeldoorn - De geleidelijke opening van de Amerikaanse rundvleesmarkt is gunstig nieuws voor de Nederlandse kalfsvleesindustrie. De extra afzetmogelijkheden daar kunnen de teruggang van de vraag naar kalfsvlees in Europa waarschijnlijk compenseren. Dit zegt directeur Hennie Swinkels van kalverintegratie VanDrie Group.

De Europese afzetmarkt voor kalfsvlees blijft moeilijk. Voor extra afzet in China moet zwaar worden geïnvesteerd, terwijl nieuwe afzet in de Verenigde Staten vrij eenvoudig te realiseren lijkt voor een product van hoge kwaliteit als kalfsvlees. De goedkope euro maakt verkoop van vlees naar de Verenigde Staten extra aantrekkelijk, maar daar staat tegenover dat veel grondstoffen, die in dollar moeten worden afgerekend, weer duurder worden.

VanDrie Group maakt zich blijvend zorgen over de verslechterende concurrentiepositie van de Nederlandse kalfsvleessector in Europa. Met name door de sterke afbouw van steun in Nederland, terwijl een land als Denemarken de vleeskalverhouderij juist extra gaat ondersteunen. In het afgelopen jaar stonden in Nederland stallen extra lang leeg en stonden er meer leeg dan gebruikelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.