Rundveehouderij

Nieuws 3234 x bekeken 10 reacties

In twee jaar 100.000 kalveren meer geboren

Doetinchem - In 2014 werden 1.737.413 kalveren geboren, ten opzichte van 2013 zijn dat er 41.355 meer. Dit blijkt uit I&R-cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In deze cijfers zijn ook de doodgeboren kalveren meegenomen. In vergelijking met 2012 is er zelfs een sprake van een groei van zes procent, wat neer komt op 98.541 kalveren meer. Ook voor dit jaar worden weer meer kalveren verwacht. Er staan veel drachtige vaarzen. Ook de groei van de melkveestapel zelf zet verder door. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde de cijfers van april 2014. In vergelijking met 2013 staan er met 1.572.000 dieren 1,2 procent meer koeien op stal. In vergelijking met eind 2012 is de veestapel met twee procent gegroeid.

Laatste reacties

 • koestal

  groeiende melkveestapel ,terwijl de zuivelprijzen zakken

 • peterhoogendoorn

  Koestal, vertel jij mij dan eens hoe je met je veestapel snel kunt reageren op stijgende of dalende zuivelprijzen.

 • Soms

  Groeien lijkt hét antwoord van alle westerse boeren op twee tegenstellingen. Als de prijzen slecht zijn, om met meer omzet hetzelfde inkomen te behouden. Als de prijzen goed zijn, omdat het lekker veel oplevert (en een westerse boer heeft nooit genoeg). Een Afrikaanse boer zou bij goede prijzen zijn veestapel liever inkrimpen, want dan heb je minder werk met het zelfde inkomen. Die stelling zal in een westerse boer zijn hoofd niet opkomen. Wie heeft de wijsheid??

 • Jan van het Zand

  Heh, heh. Dat is toch niet zo verwonderlijk, als er meerdere jaren achter elkaar de melkproductie verhoogd mocht worden van de EU. Nederland heeft daar op aangedrongen in verband met een geleidelijke aanpassing aan de vrije melkmarkt per 1 april 2015.
  En die verhogingen van de melkproductie was ca. 6 jaar achter elkaar jaarlijks 1 %. Soms een jaar niet maar dan een jaar met 2.5% meer. En daarmee is het melkquotum van ieder bedrijf behalve het laatste melkquotum jaar waar we nu in zitten, verhoogd sinds ca. 2008.

 • japke33

  @peterhoogendoorn, dat hoeft niet moeilijk te zijn. Als iedereen maar mee werkt. Een beetje meer melk of minder per boer is zo geregeld. Begin eerst maar eens aan het krachtvoer te sleutelen, de droogstand langer of korter. Inseminaties uitstellen of vervroegen, en zo kan elke boer wel wat doen.

 • alco1

  Door alle onzekerheden en de hoogte van de melkprijs (superheffing kon gemakkelijk betaald worden) Is het ontzettend uit de klauw gelopen.

 • hoving1

  Soms,je hebt helemaal gelijk een Nederlander heeft nooit genoeg.

 • Robert P

  in de jaren 60, 70 en 80 waren de aantallen nog veel hoger.Een beetje historisch besef kan geen kwaad. In de melkveehouderij was het vroeger niet minder maar meer. Meer koeien, meer jongvee, meer stieren, meer land nodig, meer ..

 • a.t.herwijnen

  Meer melk = goedkopere prijzen
  meer koeien = duurdere mest afzet.
  Spiraal neerwaarts gaat harder dan menigeen denkt

 • Mels

  Robert P. Er is dus niets veranderd......

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.