Rundveehouderij

Nieuws

Hoge concentraties toxinen in korrelmais

Brussel/Berlijn - In korrelmais zijn in 2014 hoge gehaltes aan schimmelgifstoffen (mycotoxinen) aangetroffen. Dit melden controle-organisaties in België, Duitsland en Frankrijk.

De aangetroffen gehaltes aan DON en ook ZEA zijn in veel gevallen tot wel drie keer zo hoog als in 2013. Ook in Nederlandse korrelmais die in onder meer België is getest, zijn hoge gehaltes van deze stoffen gevonden.

Door deze vervuiling zijn veel partijen korrelmais zijn niet meer geschikt om te worden gebruikt als veevoer, tenzij de mais wordt vermengd in andere voeders. Maar ook dan blijft het opletten, zo geven onder meer het Duitse ministerie van landbouw en de Belgische mengvoer federatie (Bemefa) aan.

Naast de gebruikelijke stoffen als DON en ZEA worden ook meer afgeleide schimmelgifstoffen in korrelmais gevonden dan andere jaren. Dit door het warme en vaak vochtige weer. Vanuit Nederland zijn nog geen gegevens bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.