Rundveehouderij

Nieuws 7036 x bekeken 22 reacties

Hogan: ik zie geen zuivelcrisis

Brussel - Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan vindt dat er geen zuivelcrisis is. De gemiddelde melkprijs in de EU was begin 2013 32,5 cent per liter. Eind 2014 was dit 32,4 cent.

"Ik zie daar geen crisis in. De laatste maanden is er geen grote daling van de melkprijs geweest, behalve in de Baltische staten vanwege de Russische boycot. Bovendien zijn de prognoses voor de wereldmarktprijs voor boter en mageremelkpoeder goed. Ik zie niet waarom er een zuivelcrisis zou zijn", zegt Hogan tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten in Brussel.

Hogan benadrukt dat niet vergeten moet worden dat de melkproductie in de EU het laatste jaar met 5,5 procent is gestegen in de aanloop naar afschaffen van het melkquotum. "Boeren die bang zijn dat ze te veel superheffing moeten betalen moeten zelf maatregelen nemen", vindt Hogan. Hij is niet bereid tot crisismaatregelen. Voor de Baltische staten gelden wel crisismaatregelen, omdat zij zeer zwaar getroffen worden door de Russische boycot. De zuivelexport is met 25 procent gedaald door de Russische boycot.

Voor de lange termijn is de Europese Commissie positief over de concurrentiepositie van de Europese zuivelsector. Europa heeft kennis en capaciteit om hoogwaardige zuivel te produceren, zoals babymelkpoeder, en er is mogelijkheid tot groei. De zuivelproductie in Nieuw-Zeeland lijkt niet veel meer te kunnen groeien en in de Verenigde Staten wordt vooral bulk geproduceerd, waardoor de concurrentiepositie van de EU het beste is, aldus Tassos Haniotis, directeur economische analyse van DG Agri van de Europese commissie.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En gelijk heeft ie andere sectoren hebben het veel slechter als je kostprijs te hoog is ja dan is er crisis maar nie in melkprijs maar je kostprijs

 • HJ O R

  Die een grote crisis voelen hebben zich wat wijs laten maken door SiemJan Schenk.
  De rest van de wereld kan het nu nog wel uithouden!!

 • info36

  Als ik de 2 bovenstaande reacties lees kan de melkprijs nog wel een stuk zakken. Wat een ondernemers!

 • Mels

  Nee. Lezen en denken dan typen. Das de volgorde. Alles draait om je kostprijs. Niet om hoeveel koeien je hebt.

 • j.verstraten1

  Controleur, je zal die andere belangenbehartiger bedoelen. Ik heb Siem Jan daar weinig over horen zeggen. Die andere zegt dan 'te weinig.'

 • poldes

  uitbetaalprijs is toch ook belangrijk.
  een lage kostprijs en te weinig melkgeld ,levert geen inkomen.

 • Gerd

  NZ Prijs 23 Cent bringt gern inkomen

 • Koen Franken

  @poldes , je hebt gelijk als je zegt dat de uitbetaalprijs ook belangrijk is , alleen die heb je niet zelf in de hand . Kostprijs heb je wel zelf in de hand en die is op vele plaatsen veel te hoog , als je veel ontvangt geef je het ook gemakkelijker uit , is niks nieuws is menselijk . Waar menig melkveehouder teveel geld in heeft zitten is het machinepark , tel maar eens wat dit allemaal bovenop je kostprijs doet . Jouw laatste kan je dus ook anders formuleren ' een hoge kostprijs en te weinig melkgeld levert nog minder inkomen ' .

 • Fermer

  @arie manders, de kostprijs in Nederland is wel te beinvloeden, maar bevind zich ook gemiddeld vergeleken met de rest van de wereld op een veel te hoog niveau. Maar wat wil je ook in een land waar de rest van de bevolking leeft als de arabieren in Saoudi-Arabie, boven hun stand en profiteren maar? Geld speelt geen rol, al het werk door buitenlanders laten doen, behalve de boerenstand, die wel tegen een wereldmarktprijs mag werken? En de boeren en het aardgas (nog wel!) houden die situatie voor de rest in stand!

 • poldes

  gerd,
  canada een jaar geleden?,€ 0,56.

 • poldes

  arie manders,
  uitbetaalprijs hebben wij pas in de hand als deze is bijgeschreven;
  de kostprijs is al eerder gerealiseerd.
  Het volume vreemd vermogen blijft de afgelopen 10 tal jaren bij melkveehoudend Nederland steeds maar toenemen.
  als de uitbetaalprijs structueel te hoog/hoog was geweest zou dit niet of minder geweest zijn.

 • PieterNZ

  Poldes, hoelang wil/kan de canadese burger nog teveel betalen voor z'n melk?

 • W Geverink

  Het is ook krom dat een consument in europa die geen zuivel koopt wel betaald voor zuivel.

 • poldes

  w geverink,
  iemand die in de zuivelindustrie in Europa werkt krijgt een goed salaris;
  maar hij is niet verplicht om melk te drinken.

 • poldes

  Pieter NZ,
  3maanden geleden in de VS uitbetaalprijs € 0,52

 • Koen Franken

  Poldes , de melkveehouderij heeft met uitzondering van 2009 in de afgelopen 10 jaren alleen maar zwarte cijfers gehad . Als dan het vreemde kapitaal alleen maar is toegenomen dan heb je dat gebruikt in je bedrijf en niet bij de bank om gaten te dichten . Men heeft geïnvesteerd om geen belasting te hoeven te betalen .

 • Mels

  Ja Arie Manders dat is nou juist het grote probleem in Nederland. De belastingdruk is zo hoog en zo ondernemeronvriendelijk dat je wel moet. Het is natuurlijk van de zotte dat het aflossen van leningen meerdere keren belast wordt en uiteindelijk meer kost dan alleen maar de lening zelf.

 • Koen Franken

  @Mels , ben het helemaal met je eens dat dit echt van de zotte is , alleen is dit een gegeven en kan je dit niet veranderen . Wat je wel moet doen s je geldstroom daarop aanpassen , dus OOK aflossen als het kan .

 • Mels

  In jaren met goede prijzen zou je verwachten dat t aandeel vreemd vermogen juist afneemt. Of in elk geval gelijk blijft. Mentaliteit van de boer en overheid blijkt tegenovergesteld.

 • poldes

  arie manders,
  waarom hadden de zuivelverwerkers in 2009 allemaal zwarte cijfers?
  en hoe verklaar jij dan dat de melkveehouders in 2009 rode cijfers realiseerden?

 • europeandairy

  Ik wil niemand een crisis aanpraten, maar het herstel wat we nu zien zal wrs van korte duur zijn en is gebaseerd op oplopende spanning mbt een eventuele droogte in New Zeeland.

  Gem prijs melk in 2013 in Nl : 39,45, 2014 39,44

  Het verschil is in 2013 liepen de prijzen op en in 2014 weer terug. Iedereen heeft last van een kort geheugen waarschijnlijk. Hoe dan ook
  gezien de lagere voer kosten moet 2014 een prima jaar zijn geweest.

 • europeandairy

  Gem prijs in 2013 in NL 39,45, in 2014 39,44. Boehoe.
  Verschil is dat in '13 prijzen opliepen en in 14 afliepen.
  Kort geheugen. Ook 2014 moet een prima jaar zijn geweest, zeker met lagere voerkosten tov 2013.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.