RundveeNieuws

Hogan: ik ga zuivelbeleid niet aanpassen

Berlijn – Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw ziet ondanks de dalende melkprijs veel kansen voor de zuivelsector als het melkquotum straks vervalt.

“Er zijn veel exportkansen voor Europees zuivel, zeker nu we in onderhandeling zijn met de Verenigde Staten”, aldus Hogan voor aanvang van de Grüne Woche in Berlijn. Hij voegt er aan toe dat de melkprijs nu wel daalt, maar dat deze vorig jaar ook op recordhoogte was.

Hogan zegt dat de zuivelsector wel meer te maken zal krijgen met prijsschommelingen.  Daar zal de sector mee moeten leren omgaan, vindt de Eurocommissaris. “Ik ga de regels echt niet veranderen. Melkveehouders weten al jaren dat het melkquotum op 1 april 2015 vervalt. Velen nemen nu ook al maatregelen door minder te gaan melken om te voorkomen dat ze superheffing moeten betalen”, zegt Hogan. Hij benadrukt dat ook niet in ieder land de melkproductie fors zal gaan stijgen als het quotum verdwijnt. “Er zijn een aantal landen die inzetten op forse groei van de productie. Maar in de meeste Europese landen zal de melkproductie slechts beperkt toenemen.”

Hogan liet in Berlijn ook weten bezig te zijn met het verduidelijken van de kartelregels voor de agrarische sector. Een richtlijn moet ondernemers beter de mogelijkheid geven om producentenorganisaties op te richten om hiermee een sterkere positie in de keten te krijgen.  In het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid GLB werden al afspraken gemaakt voor producentenorganisatie voor onder andere olijfolie, rundvlees en akkerbouwgewassen.  De nieuwe richtlijnen moeten producentenorganisaties op gang helpen om een sterkere positie in de voedselketen te krijgen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin