Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

'Helft Britse melkveehouders gaat stoppen'

Glasgow – De helft van de Britse melkveehouders gaat er de komende tien jaar waarschijnlijk mee stoppen. Alleen al in de maand december hebben zestig boeren hun melkvee van de hand gedaan. Uiteindelijk blijven er nog 5.000 melkveehouders over in Groot-Brittannië. Dat stelde voorzitter Meurig Raymond van de National Farmers Union tijdens de eerste grote zuivelconferentie, Semex, nadat bekend was geworden dat First Milk haar melkleveranciers twee weken lang niet kan uitbetalen.

"Nu de melkprijs is gezakt tot het laagste niveau sinds 2007 en voer vergeleken met die tijd 50 procent duurder is, moeten we gaan vrezen voor de toekomst van de hele sector in ons land. We blijven praten met de supermarkten over de nieuwe prijzenslag met melk, maar die gesprekken verlopen erg moeizaam. We kunnen de markt niet omdraaien, maar er zijn zeker gebieden waar we de situatie voor onze melkveehouders kunnen verbeteren."

Tijdens dezelfde bijeenkomst dreigde David Handley, voorzitter van de vooral uit melkveehouders bestaande actiegroep Farmers for Action, zelf met melkvee te stoppen. Handley zegt niet alleen te kampen te hebben met de lage melkprijs maar ook met een verpachter 'die er zijn eigen prioriteiten op na houdt en geen rekening houdt met zijn pachters'. "Als iemand hier denkt dat ik een bedrijf kan voeren terwijl de prijs voortdurend naar beneden wordt gehamerd, dan komt die bedrogen uit. Als de zaken niet snel veranderen, dan stop ik er mee."

Laatste reacties

 • agratax2

  Dit artiekl maakt duidelijk dat het voor landen met hoge kosten niet mogelijk is te concureren met Goedkoopte landen. Deze laatste dicteren wel de wereldmarkt prijs, waar iedere leverancier waar ook ter wereld zich aan moet conformeren of wat in het artikel wordt aangegeven >stoppen<.

 • geen boer

  iemand zei me gisteren dat historisch gezien (en er zijn de laatste 10 jaar heel veel slechte jaren geweest) elk jaar tussen de 3% en 6% van de Britse melkveehouders stoppen, afhankelijk van de conjunctuur. Op dit moment zijn er ongeveer 10.000 melkveehouders.
  De helft gestopt over 10 jaar lijkt derhalve te negatief en enigszins ingegeven door het momenteel (begrijpelijke) negatieve sentiment. Het is echter een feit dat Britse melkveehouders door de jaren heen onder Europees gemiddelde verdienen. Naar mijn mening een resultaat van het gebrek aan marktmacht door de gefragmenteerde en verdeelde melkverwerkers. Wanneer de wereldwijde commodityprijzen omlaag gaan kunnen ze direct geen vuist meer maken richting de oppermachtige supermarkten, ondanks dat het VK niet zelfvoorzienend is voor melkproducten.

 • LUCTOR

  De productie per koe zal de komende jaren ook stijgen dus het zal voor de melkplas niet veel uit maken wanneer er melkveehouders stoppen een deel van de productie zal overgenomen worden door de blijvers het woord schaalvergroting is er zo goed ingehamerd in het west europese continent dat dit nog wel een generatie doorgaat. Kijk in NL alleen maar naar de Varkensstapel van de afgelopen 20jaar en het aantal varkenshouders de prijzen liggen op een niveau van in de jaren 50 van de vorige eeuw.

 • agro1

  de boer is een productiemiddel en moet zo nuttig mogelijk ingezet worden, ongeacht de gevolgen voor het betreffende middel. productie dient met het uiterste minimum aan middeleninzet gerealiseerd te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.