Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

FrieslandCampina: 'Geen aparte zuivel van weidevogelmelk'

Amersfoort – FrieslandCampina gaat geen aparte lijn zuivelproducten op de markt brengen van melk afkomstig van boeren die actief zijn in weidevogelbeheer. Dat laat een woordvoerder van de zuivelonderneming weten in reactie op een artikel in dagblad Trouw.

In het voorpagina-artikel meldt Trouw dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) in samenwerking met FrieslandCampina melk op de markt gaat brengen van boeren die rekening houden met broedende weidevogels op hun land. Eind 2013 liet de zuivelonderneming al weten hier, gezien de hoge kosten van het apart ophalen van een extra melkstroom, geen heil in te zien. Dat standpunt is tussentijds niet gewijzigd. Ook het WNF laat weten dat van een nieuwe melkstroom geen sprake is. Wel trekken FrieslandCampina, het WNF en de Rabobank gezamenlijk op met als doel het verbeteren van de biodiversiteit op melkveebedrijven. Samen met melkveehouders verenigd in drie Friese Agrarische Natuurverenigingen bekijken genoemde partijen of en hoe een score-systeem voor biodiversiteit op melkveebedrijven kan worden geïntroduceerd. Of en wanneer dit systeem een plek krijgt in kwaliteitssysteem Foqus Planet is volgens FrieslandCampina nog niet zeker.

Aanleiding voor genoemd nieuwsbericht in Trouw is een interview met WNF-directeur Johan van de Gronden. De natuurorganisatie wil voortaan samen met boeren optrekken om natuur te ontwikkelen en richt zich niet langer alleen op het behoud van regenwouden en exotische dieren ver weg.

Laatste reacties

 • alco1

  Lachwekkend.
  Je moet zo langzamer wel helemaal gek zijn om nog boer te willen wezen.
  Het zijn juist de echte natuur liefhebbers die boer worden.
  Maar ze worden zo langzamerhand afgeschilderd als een stelletje sombies, door mensen die alleen met de mond de natuur willen beheren.

 • minasblunders1

  Juist Alco, wat ze met de mond belijden staat haaks op wat ze in de praktijk doen. Zowel FC als de RABO bevoordelen de grootschalige bedrijven; de een heeft ze liever omdat ze op weinig plaatsen veel melk op kunnen halen (efficiëntie) en de RABO rookt de kleine boer uit met hun financiële beleid. Wat willen ze nu eigenlijk??

 • abtje

  Regenwouden behouden is anders volgens mij vele malen belangrijker dan hier gaan lopen neuzelen. En typisch Fc om daar weer in mee te gaan. Melk verwaarden is moeilijk voor ze, maar de kostprijs bij de leveranciers verhogen is o zo makkelijk.

 • Demeter Griend

  Ik lees eigenlijk ik lever aan FC maar zou eigenlijk liever aan de DOC leveren, omdat ik helemaal niet van innovatie hou.
  Alleen innoverende ondernemers houden het uiteindelijk vol.
  Of melk jij je koetjes nog met de hand ?

 • koestal

  Gruttomelk,klinkt goed !

 • mr

  Fc toch iets geleerd van het omega 3 project? Nu dat achtelijke weidemelk gedoe effe terugdraaien en we zijn weer waar we wezen moeten. Al die sigaren uit eigen doos!!

 • Mels

  @Spoort voor geen Meter. Dit gaat niet over innovatie maar puur over boeren met kosten opzadelen die niks nada nul noppes opleveren. Gehuil voor de buhne of soort van zieltjes winnen. WNF komt er ook achter dat mensen alleen nog geld geven als WNF dicht bij huis ook actie onderneemt. De rest vinden de meesten ver van mijn bed show.

 • koeboertje

  Je hebt de vrijheid om bij FC weg te gaan, als je het er niet mee eens bent , je krijgt nog 5 ct /liter ook !

 • koeboertje

  Je hebt de vrijheid om bij FC weg te gaan , als je het er niet mee eens bent,
  en je krijgt nog 5 ct /liter MEE ook !

 • ...............

  Ga in de randstad maar even uitleggen hoe je grutto's melkt.

 • Eminem2010

  vrij beroep dat boer zijn geketend van onder tot boven. Zoals me grootvader pas al liet vallen als het nog van mij was verkocht ik het morgen nog. P.S als de boer euro de liter krijgt voor weide vogelmelk goed idee maar dit zal wel niet het geval zijn het zal wel een beloningssysteem worden van je had 2 nu krijg 1 +1 bonus dan heb je weer 2 leuk he ??

 • Sjakkie

  Wil ieder lid die zich niet kan vinden in democratisch genomen besluiten binnen rfc deze club zo snel mogelijk verlaten.
  Dank u

 • mr

  Democratisch genomen besluiten? Ben je wel eens op een ledenvergadering geweest? Ik wel. Het bestuur komt met een voorstel en het district bestuur mag dat uitleggen en verdedigen op de ledenvergadering. Er wordt tijdens de vergadering niet eens gestemd! Vervolgens hult het district bestuur zich in stilzwijgen met wat voor standpunt hun naar het bestuur teruggaan. Nou nou wat een democratie. Als rfc wil weten hoeveel melk ze de jaren na de quotering kan verwachten zijn ze wel in staat om een enquête te houden, waarom dan ook niet voor andere zaken?

 • mldijkstra

  Bijna iedereen reageert als door een wesp gestoken, maar wat ik er uit op maak is dat agrarische natuurverenigingen (dus boeren!) geheel vrijwillig (dus geen dwang zoals gesuggereerd) kansen zien. En dus zal het wel de angst zijn mee te moeten betalen aan iets waar men zelf niet aan kan, maar wellicht zelfs niet aan wil of zou willen, meedoen. Ik kan me voorstellen dat RFC uit imago overwegingen hier tegen geen ronduit afwijzende houding aanneemt. En dus komt het er weer op neer dat de meeste mensen inzet voor een goed imago wel best vinden zolang het henzelf geen inspanning en/of centen kost. En dat zou iedereen natuurlijk wel willen maar dan zou er natuurlijk nooit iets gebeuren. Wordt alles een succes? Nee natuurlijk niet, maar als je op de grond blijft liggen kun je ook niet vallen.

 • Elevage

  hoe melk je een kievit?

 • PetervanKempen

  Ik vraag me af of boeren blij moeten zijn met het 'meedenken'van WNF met boeren over 'biodiversiteit' Ook het bericht dat er geen 'aparte melkstroom komt' voor melk van bedrijven die aan weidevogelbeheer doen lijkt me niet verassend, er zijn immers helemaal geen kopers die ooit daarvoor iets zouden willen betalen! Het enige wat boeren die aan weidevogelbeheer (laten) doen over zich heen krijgen zijn de eindeloze rechtzaken van de heer Harm Niesen van de Stichting Kritisch Fauna Beheer die elke motivatie aan weidevogel beheer te doen efficient de nek omdraait. Als er 1 partij is, die subsidiegeld kost en niets bijdraagt aan weidevogel beheer ( of melk) dan is dat die protest club van de heer Niesen wel! Hopeloos en achterhaald onderwerp: onze weidevogels zijn op hun eindstation aangekomen, nu volgt de uitroeiing door de vossen en roofvogels van hobby anti fauna beheerder Niesen: makkers, ook WNF, staakt uw wild geraas, het wordt binnenkort heel erg (dood) stil op de weilanden. Niesen, en clubs als WNF: bedankt!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.