Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Forse tekorten melkveehouders begroot

Ilpendam – Op basis van de lagere melkprijzen en de marktverwachtingen in het eerste half jaar prognosticeert PPP Agro Advies dat melkveehouders in 2015 gemiddeld €28.000 tekortkomen. De melkprijs ligt op dit moment 10 cent per kilo melk lager dan een jaar geleden.

Op basis van de marktverwachtingen schat PPP Agro Advies in, dat over het hele jaar de melkprijs 9 cent lager uitkomt. Op basis daarvan wordt de marge begroot op -3,5 cent per kilo melk. In 2013 en 2014 was dat nog respectievelijk 6 en 4,5 cent. Deze marge is het bedrag dat overblijft na het betalen van alle rekeningen, inclusief privé-uitgaven en belastingen. Ook Alfa Accountants berekenen voor dit jaar een fors tekort. Voor een bedrijf met 700.000 kilo melk kan dat oplopen tot €35.000.

Om deze negatieve marge op te vangen moeten veehouders hun buffer aanspreken. Bedrijven die niet over een buffer beschikken, worden door PPP Agro Advies en Alfa Accountants geadviseerd om een liquiditeitsbegroting op te stellen met daarin per maand de verwachte inkomsten en uitgaven.

De negatieve marge is voornamelijk toe te schrijven aan de lage melkprijs. Uit de cijfers blijkt dat kostprijs per kilo melk dit jaar op 29,8 cent wordt begroot, bijna 2 cent lager dan in 2014. De geschatte krachtvoerkosten liggen met 8,7 cent een cent lager, daarentegen zijn de ruwvoerkosten wel anderhalve cent hoger begroot. De kritieke melkprijs berekent PPP Agro Advies op 36,2 cent, een cent lager dan in 2014.

Laatste reacties

 • joopi

  Nou mooi..........

 • Ferm

  Zou iemand mij kunnen uitleggen wat het verschil is tussen kostprijs ( in dit artikel 29.8 cent) en de kritieke melkprijs ( in dit artikel 36.2 cent) ?

 • mooi wark

  wat het kost om een kilo melk te maken = kost prijs
  kritieke melkpr=melkprijs die je minimaal moet beuren om de rekeningen te kunnen betalen

 • fergiehuis

  kritieke melkprijs zit je eigen arbeidsvergoeding en (vermogen vergoeding) ook bij in. (6,4 cent X 700.000 kg melk zou 44.800 euro zijn)

 • mbm

  Geen goede zaak... maar is het niet zo dat verschillende andere sectoren al jarenlang onder de zogenaamde kritieke prijs moeten zien te overleven en dus is het interen of (koud) saneren.

 • Ferm

  @ Wimb, bedankt voor je uitleg.
  Echter als bij ons de rekeningen niet betaald zouden kunnen worden, dan kun je het melk produceren ook wel vergeten, dus de kostprijs zou voor mij minder belangrijk zijn in deze.
  @ fergiehuis, ook bedankt voor je uitleg.
  Maar de 6.4 cent die voor de vergoeding van arbeid en vergoeding voor eigen vermogen berekend wordt, lijkt me aan de krappe kant, maar dat zal dan aan de bereking van PPP Agri Advies kunnen liggen.

 • LUCTOR

  @wimb Zijn allemaal boekhoudkundige berekeningen die per bedrijf verschillen van de 18000 melkveehouders die ons land nog rijk is,zijn er geen twee gelijk.

 • poldes

  luctor,
  melkveehouden op 17000 bedrijven is toch een trend.

 • bert bert

  Dank Je boeren voor de vele reacties .
  Maar als ik hier alles lees maak ik van eruit dat boeren allemaal graag heel veel melken en de melkprijs eigenlijk geen belangrijk onderwerp is .
  Dus boeren als je alle rekeningen kunt betalen is er winst .En als we niet kunnen afbetalen krijg je uitstel van aflossing en als je het krachtvoeder niet kunt betalen dan wacht je 4 maandjes .Maar eens werken en produceren en daar bij zeggen ik moet zoveel marges hebben dat zegt men nooit en werk moet niet betaald .Nou ja ik denk dat boeren gedaan word als een echte hobby .trouwens dat doe je niet voor winst maar om het best en dat hoeft geen opbrengst te hebben

 • mooi wark

  @ LUKTOR klopt
  @bert bert boeren moet je niet zien als werk ,maar als een roeping;een manier van leven.
  trouwens niemand kan meer als genoeg eten .

 • poldes

  als goedkoopste van de wereld melk produceren , heeft als voordeel dat je het geproduceerde kwijt raakt.
  als je grootschalig moet produceren om te kunnen concurreren , dan is dit geen roeping maar een must.
  een keuze om hier in mee te gaan is een must om te overleven met je bedrijf.
  Hier in Nederland zijn de afgelopen 50 jaren vele bedrijfjes gestopt;
  het merendeel uit economische overwegingen en niet omdat zij in een keer geen roeping meer hadden.

 • joannes

  Melk is de grondstof voor zuivelproducten die als commodities over hele wereld gevraagd en geproduceerd worden. Commodoties als olie, ijzer erts, koper, enz,,,,, Wanneer je de prijsgrafieken van deze producten ziet staat ons nog heel wat te wachten. De vraag is in 2014 compleet ingezakt terwijl het aanbod door jarenlange investeringen op de verwachte vraaggroei vooral uit China bleef stijgen. Het lijkt erg veel op de productie in Nederland. De inschatting van de vraag veel te hoog ingeschat waarop iedereen dacht, inclusief de financierende banken, te moeten investeren en wanneer de capaciteitsuitbreiding eenmaal gerealiseerd is, blijkt er overcapaciteit. Overcapaciteit die de prijs te ver onder de kostprijs drukt! Een (koude) sanering lijkt de enigste oplossing want met opslag verhoog je de vraag niet, erger, je stelt een eventuele vraag verbetering uit omdat die eerst uit die opslag wordt geleverd.

 • Fermer

  Precies weergegeven waarvoor ook ik bang ben, @joannes. De rat-race naar de laagste kostprijs zal vele Europese melkveehouders zwaar vallen. De intensieve veehouderijboeren laten ons zien waartoe dit zal leiden, en de manier waarop oa. Mozes over hen praat als hebbende geen toekomst in Nederland zal evenzeer voor de melkveehouderij gaan gelden. Stoppen uit economische redenen zoals poldes hiervoor aangeeft zal echter voor velen een gepasseerd station zijn, want de tijd dat bedrijven tegen winst verkocht worden is bijna passé. De prachtige roeping van melkveehouder/boer zijn is dan voor velen verworden tot een keurslijf.

 • alco1

  De zuivelverwerkers zullen in Nederland ook wel gauw (verplicht) leveringscontracten gaan opstellen.
  @Joannes. Je laatste alinea is wat het EMB voorstelt.
  Ze doen net of de melkveehouderij een cola fabriek is waar van de éne op de andere dag een kraan dicht gezet kan worden.

 • mooi wark

  vraag en aanbod komen vanzelf weer in evenwicht,dat is in elke vrije makt(sector)zo;kortom wie het het langst kan uitzingen blijft melkveehouder.

 • joannes

  @alco1, die opslag regeling van de EMB is een ¨financiële¨ en ¨schijn sociale¨ oplossing om de pijn te verlichten maar men vergeet de overcapaciteit die blijft en de extra tijd dat het duurt voordat de prijzen weer aantrekken nadat die voorraad weg gewerkt is. Het is een oplossing die in het verleden werkte toen de internationale handel nog niet zo ontwikkeld was. Nu verzend je een container over de wereld voor minder geld als dat je moet betalen om hem in de haven en op de boot te krijgen. En dat in en op alle locaties waar die commodities geproduceerd en geconsumeerd worden. Maarja leg Politicy (want zo´n belissing is meer politiek dan technisch) maar uit dat het niet zal werken! Die denken met vooruitschuiven dat de opvolger het volgende probleem gaat oplossen.

 • koestal

  waar is Sita ?

 • John*

  veel succesvolle bedrijven in overige industrieën (met ASML als koploper) hebben in mooie flexibele schil in het bedrijf gebouwd. Ze kunnen prima anticiperen op de vraag en hoeven geen machines te dumpen om het bedrijf draaiende te houden. Over zo n schil zou elke agrarische onderneming moeten beschikken om de klappen van de markt op te vangen en terug te slaan. Bij wijze van spreken zou je in januari de melk voor de rest van het jaar moeten kunnen verkopen met een afspraaak voor de overige geleverde liters. Deze liters vangen dan klappen op. Door snel te minderen of meer oudere koeien aan te houden kan bij een goeie vraag weer extra gas gegeven worden het terugslaan.

 • John*

  stel campina, komt nu langs, en bied 40 cent voor de 75% van de geleverde liters in 2014. met leveringsplichts De overige 25% zonder leveringsplicht is variabel en kan dan 10 cent zijn, maar bij een goeie vraag ook 90 cent.. wat doe je dan?

 • zon

  #19, ben geen melkveehouder,maar als ik de prijzen zo hoor zou ik met dit voorstel niet te lang wachten om ja te zeggen.
  Maar stel ze bieden 25 cent,wat dan?.
  Of ze bieden helemaal niks.
  In de andere sectoren komt dit voor,bij grote transportafstanden en te weinig product.
  Wees blij dat je nog bij die grote melkcooperatie zit want bij volledig losse marktwerking komt bij minder interessante
  leveranciers(melkveehouders) de vraag al zo een keer van;
  -Zullen we de melk nog wel ophalen-

 • Koen Franken

  @ John , gaat echt niet lukken voor 40 cent , vaste afspraken moet je maken in een goede tijd , wetende dat er ook weer een slechtere tijd aankomt . Dit is bij andere sectoren al langer , voor de melkveehouderij is het anders , daar gaat men nu pas ondervinden om te overleven met schommelende prijzen .

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.