Rundveehouderij

Nieuws 42 reacties

EMB: situatie op de zuivelmarkt is dramatisch

Berlijn - De situatie op de zuivelmarkt is dramatisch. "De productiekosten zijn 40 tot 50 cent, terwijl de opbrengstprijzen in Europa op dit moment tussen de 25 en 30 cent liggen. We maken ons grote zorgen over de periode nadat het melkquotum echt is afgeschaft." Dat zegt voorzitter Romuald Schaber van het European Milk Board (EMB) tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

EMB pleit voor het invoeren van haar marktverantwoordingsprogramma, waarbij flexibele marktregulering mogelijk is. Het plan bestaat uit drie fasen die ingezet kunnen worden, afhankelijk van de marktsituatie. Wanneer een zuivelcrisis dreigt (eerste fase) kan de Europese Commissie maatregelen nemen, zoals private opslag om de markt te verlichten. Als dit niet voldoende werkt, worden melkveehouders opgeroepen vrijwillig minder te gaan produceren. Ze krijgen hier een bonus voor. Als ook dit niet afdoende is, worden melkveehouders in het EMB-plan gedwongen om minder te gaan produceren.

Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van EMB, vindt dat het te makkelijk is gezegd dat boeren maar minder melk moeten gaan produceren als de prijs laag is. "Uit een studie blijkt dat het juist andersom werkt. Als de melkprijs laag is, gaan boeren juist noodgedwongen meer produceren om de kosten en aflossingen te kunnen blijven betalen." Alleen vertrouwen op de vrije markt, werkt volgens EMB niet. Ze verwijst daarbij naar Zwitserland, waar in 2009 het melkquotum werd afgeschaft. De zuivelsector zit daar in diepe crisis, aldus EMB.
Van Keimpema vindt dat in Brussel meer gedaan moet worden om de melkveehouders te ondersteunen. "De Europese Commissie moet meer nadenken over het effect van het beleid. De sector gaat kapot aan het liberaliseren van de markt. Niet alleen melkveehouders, maar er zullen ook duizenden banen verloren gaan. Ook jonge boeren zullen geen interesse meer hebben om melkveehouder te worden", vreest Van Keimpema.

EMB spreekt binnenkort met Eurocommissaris Phil Hogan over het plan. De politieke kansen voor het plan zijn beperkt, gezien de ruime meerderheid in de EU voor liberalisering van de markt. Toch houdt de EMB moed. "We moeten iets doen. De belangstelling voor crisismaatregelen in het Europees Parlement neemt toe. Ook zijn met name de Oost-Europese en de Zuidelijke landen voor marktmaatregelen", aldus Van Keimpema.

Laatste reacties

 • zon

  Ken weinig melkveehouders die klagen over het afgelopen jaar,er werd goed verdiend.
  Dus die 50 cent kostprijs is de zaak dramatiseren.
  De laatste fase die ze noemen is toch duidelijk een pakkie an voor kartelwaakhond.
  Waarom zou kartel bij de uien niet mogen en bij de melk wel?

  De liberalisering gaat wel te ver langzamerhand maar dan zijn toch wel eerst andere sectoren aan de buurt om beter beschermd te worden.
  Die hebben het harder nodig.

 • kalkar

  Zo is het zon, en niet anders.

 • PieterNZ

  Als de Europese belastingbetaler hier achter staat hoeft de EMB zich geen zorgen te maken, maar volgens mij was de afspraak dat de vrijemarkt zijn werking zou gaan doen.

 • bartenkarin

  wanneer gaan die van emb eindelijk eens begrijpen dat de melkprijs niet hier gemaakt wordt maar wel beinvloed word door vraag en aanbod dat is de laatste 5 jaar al zo. in het quotumsysteem hadden we de laatste jaren enkel de lasten en niet meer de lusten. Enige nadeel van afschaffen van quota is dat de boekhoudkundige waarde van uw bedrijf daalt. en das jammer voor de stoopende ( denk emb) generatie. Maar goed nieuws voor de toekomst van de jonge generatie boeren. Ikzelf zit daar tussen. Gaat het quotum uiteindelijk toch niet weg heb ik een goeie spaarpot om op een beter plek in de wereld veel meer melk te produseren en aan te zien hoe met hier halstarig vast houd aan het idee dat we de prijs kunnen forceren. we moeten enkel zorgen voor een lage kostprijs.

 • diele

  er word steeds over de melkprijs geschreven in de media.over de aardappelen uien prijs word niet geschreven deze is ook dramatisch laag . in de melkvee houderij is de laatste jaren erg veel uitgebreid het is dan ook niet verwonderlijk dat de prijs zakt

 • joannes

  @diele, zou het niet met het aantal nog actieve bedrijven te maken kunnen hebben? In de Aardappel en Uien teelt en handel is al veel geconcentreerd!

 • japke33

  Jullie komen er nog wel achter.....

 • alco1

  @Japke. Praat niet zo dom.
  Met jouw bewoording doe je net of wij de moeilijke situatie niet begrijpen. Natuurlijk zijn wij daar wel 'achter'.
  Echter moeten we ons ook niet blij laten maken door 'oplossingen' die geen schijn van kans hebben om te slagen. Nog erger: Ons blij maken met een dood visje, wat ook nog weer boeren aanzet nog intensiever te worden.

 • farmer135

  Als de melkprijs nog een poosje onder de 30 cent blijft piepen
  jullie wel anders.

 • Fermer

  @alco, wat praat @Japke dan dom? Jullie zijn achter de moeilijke sitiuatie zeg je, wat is er dan? In 2009 was de melkprijs nog veel lager, rond de 20 cent gedurende een 4 tal maanden, wat was er toen anders? Zeg dan dat men nog een maandje of vier met een wat lagere melkprijs te maken heeft en dat het daarna wel weer beter zal gaan. Vele ingewijden voorspellen (hopen) dit ook, en dan kunnen we ten volle profiteren wat een productiebeperking is er dan niet meer. Of zal het toch erger zijn?

 • japke33

  @alco, ik praat niet dom, ik ben realistisch. Dat jij het niet met mee eens bent, dat weet ik wel. Maar uiteindelijk zullen de meeste boeren in Nederland niet voor een wereldmarktprijs kunnen melken. Kosten zijn hier veel te hoog en de regels te streng. Kijk maar eens wat ze in Polen aan het doen zijn, daar kunnen wij nooit tegen op.
  5000 euro voor een hectare, en dezelfde premie krijgen als ons. Geen braafste jongetje in de klas willen zijn en meer dan genoeg land om voer van te halen en mest op te kunnen uitrijden. (waarschijnlijk gehaald uit Nederland).

 • LUCTOR

  @japke33 Ben het volkomen met je eens.

 • alco1

  @Japke. Lees nou eens goed wat ik schrijf.
  En geef dan eens goed aan wat je aan de verschillen die je benoemd in #11, die ik ook onderschrijf, wilt doen.

 • Ferm

  @alco1, japke heeft het bij het rechte eind. Ook in Frankrijk heb je goede grond voor een tiende van de Nederlandse prijs. @ japke hoeft in deze toch niet met oplossingen te komen, dat doe jij ook niet. Een mogelijke oplossing die al eens is aangedragen in reacties op deze site is, dat de politiek genoeg mogelijkheden heeft om een ander ondernemersklimaat te bewerkstellingen, via belastingmaatregelen en het stellen van standaard Europese eisen. Dat wil de politiek echter niet, want dan loopt de BV Nederland geld voor de schatkist mis. De producenten worden niet meer gezien als basis voor een land, dit op velerlei gebied, maar als uitkleed post. Net als al het aardgasgeld dat op is, maar had kunnen functioneren als een solide basis voor vele generaties na ons, wat ook de bedoeling was. Het is allemaal korte termijn denken van de politici. Straks is er alleen nog plaats voor een klein groepje producenten die produceren voor een kleine niche-markt, voor zolang het nog duurt, want dan is de BV Nederland al failliet gegaan.

 • minasblunders1

  De 'grap' is nu juist dat veel melkveebedrijven JUIST door de belastingmaatregelen in de problemen zijn gekomen; lees: door de overwaarde van de grond (gratis verkregen vermogen) onbelast te kunnen gebruiken voor het creëren van aftrekposten, konden de bomen tot in de hemel groeien. Kom er dus nu niet mee aan dat diezelfde bedrijven nog eens van de belastingbetaler moeten kunnen profiteren om 'gered' te worden, wat toch niet meer gaat lukken. Hun hebzucht was te groot, nu maar op de blaren zitten.

 • KGB

  De melkveehouders is dezelfde worst voorgehouden als de varkenshouders: Er is grote (wereld)vraag naar uw product vooral uit China!!! Flink uitbreiden en de chinezen drukken de prijzen....

 • Fermer

  @minasblunders, tuurlijk heb je gelijk, maar door voorgaande belastingmaatregelen hebben vele bedrijven rondom het agrarische een lange tijd veel werkgelegenheid en omzet kunnen draaien. Eigenlijk is dus de boer gesubsidieerd geweest, en die heeft de bv Nederland daarmee draaiende gehouden. Je weet zelf ook wel dat van al de subsidies voor boeren de boer zelf nog nooit iets opgeschoten is. Zou het dan gek zijn om de motor van de Nederlandse economie nu zelf eens voort te helpen om de aanstaande moeilijke eerste jaren zonder melk hoeveelheidsbelemmering door te komen totdat er een nieuw evenwicht op de melkmarkt gevonden wordt? Tijdens en na deze periode zal de periferie nog steeds volop 'misbruik' van de boeren kunnen maken, dus voor de schatkist zal het netto niet eens zoveel kosten.

 • alco1

  Japke, paysanne. Dit item gaat over de maatregelen die EMB wil treffen.
  Nul en generlei waarde. Alleen maar valse hoop creëren.

 • Fermer

  @alco, hoezo valse hoop creeren? Volgens jou, zoals ik in #10 ook zei, is er niets veranderd. De wereldmarkt maakt al een tijdlang de melkprijs. Waarom zouden melkveeboeren dan hoop of valse hoop nodig zijn? Met of nu zonder quotum hier, na een dipje wordt het toch weer beter, net zoals altijd, de prijs zakt en stijgt?

 • Ferm

  @alco1, jij bent voor het loslaten van het quotum, omdat zoals je al vaak hebt gezegd, het alleen kan als de gehele wereld meedoet. Dit is niet het geval, dus wil je het Europes quotum er ook af hebben. Vind jij nu dan dat er een probleem is, waar een oplossing voor moet komen? De EMB wil weer ingrijpen en reguleren, dat past niet bij een vrije marktwerking waar we nu naar toe gaan. Dat begrijp ik van jou standpunt in deze. De politiek heeft mogelijkheden. Die ze denk ik niet in gaat zetten. Gevolg, we lijken af te stevenen op een grootschalige koude sanering in de landbouw. Daar kun je voor zijn, maar is de hele landbouw failliet en de BV Nederland erbij. De kaarten worden opnieuw geschud. Ik wil daar niet meer deel vanuit maken, maar de meesten hebben die keuze niet meer. Moeten we dat allemaal gaan opofferen?

 • Mozes

  In 2009 hadden wij een melkquotum net zoals nu ook nog. Ondanks het quotum hadden wij een extreem lage melkprijs. Toen is al het bewijs geleverd dat productiebeperking in Europa alleen geen nut heeft.

 • minasblunders1

  Emmerei, zoals ik al zei: dat gaat niet lukken. Ze zitten er veel te diep in.

 • alco1

  Paysanne. Welke mogelijkheden heeft de politiek.

 • Mels

  Koud saneren. Wie zn kont brand moet op de blaren zitten. Hoe kan je nou volhouden dat je met een kostprijs van 35cnt plus en de gemiddelde wereldmarktprijs kennende in NL zo nodig moet uitbreiden met alle politieke tegenwind die men zich van te voren kon bedenken. Meesten hebben de kop in het zand gestoken en geld opgehaald uit de overwaarde van hun grond. Stom stom stom. Dat had men moeten reserveren voor nu en het eerste jaar(en)zonder quotum. Nu piepen as een klein kuikentje dat t allemaal zo erg is. Jammer joh. Zelf de handtekening gezet.

 • denker123

  Mels,dit zijn de overgangsproblemen van het quotasijsteem naar de vrijemelkmarkt. Alles komt over een paar jaar weer op zijn pootjes terecht voor de boeren die rustig blijven,en de kansen pakken die zullen komen.

 • japke33

  Je kunt het wel over 2009 hebben en roepen dat we toen quotum hadden, maar de prijsdaling heeft niks met het quotum te maken. Puur met vraag en aanbod. EMB wil geen quotum, die wil alleen het aanbod aanpassen aan de vraag. Lijkt me een logische conclusie.
  Zolang er meer geproduceerd wordt dan gevraagd, zakt de prijs. Quotum of geen quotum. En dan zijn we in Nederland niet op de geschiktste plek om voor een lage prijs te melken.
  @alco, verder sluit ik me aan bij Paysanne ;)

 • alco1

  'EMB willen geen quotum, die wil alleen het aanbod aanpassen aan de vraag'.
  Hoe noem je het dan?
  We zullen de drie punten van het EMB eens behandelen.
  1 Bij lage prijzen melkproducten uit de markt halen:
  Wanneer is dat punt aangebroken? Straks heeft men alle voorraden vol en zakt de prijs nog verder.
  Het weer terug in de markt brengen verprutst op dat moment de markt en zal het langer duren voordat er weer een redelijke prijs zal zijn.
  2 Vrijwillig vragen. Andere landen de ruimte geven is dat.
  3 Gedwongen. Landen buiten het EMB lachen zich rot.
  Het enigste middel van overleven is dat wij in goede tijden geld moeten reserveren en niet domweg maar weer gaan uitbreiden

 • japke33

  In dit stukje staat dat ze melk willen opslaan, maar volgens mij wil de EMB dat helemaal niet, die wil alleen minder aanbod regelen. Maar zoals het hier staat komt dat niet goed naar voren.
  Maar de EMB/DDB worden wel vaker niet goed geciteerd in de bladen.
  Ze hebben een systeem om te berekenen wanneer de prijs te laag is, kijken naar de gemiddelde kostprijs van de melk. Dus dat punt kunnen ze wel bepalen, (is een heel karwei om dat uit te leggen, maar dat kun je op de site vast wel vinden.)
  Er zijn al heel wat vakbonden/ boeren aangesloten bij EMB, dus als die allemaal vrijwillig minder gaan melken, zal dat heel veel schelen in het aanbod. En de prijs zal weer gaan stijgen.
  En gedwongen zal eerst wel niet gaan lukken, maar als ze merken dat het plan werkt op vrijwillige basis, dan willen ze misschien wel mee werken.
  En anders, laat ze lekker lachen, als ik maar een kostendekkende melkprijs krijg.....

  En geld reserveren? Ken jij boeren die dat doen/kunnen? En de meeste uitbreiding is nu wel geweest denk ik.

  Verder denk ik dat wij er samen niet uitkomen. Dus lijkt het me verstandig, voor beide, dat we het maar een paar jaar afwachten hoe het loopt. En hopelijk zijn we beide over een paar jaar nog boer! ;)

 • alco1

  Natuurlijk gunnen we elkaar het beste.

 • Kaiser

  We willen niet dat er teveel wordt geproduceerd en we willen ook niet dat er te weinig wordt geproduceerd. Marktevenwicht mag ook niet. We willen met elkaar dus niks/niets/nul komma nul.

 • W Geverink

  De wereldmarkt maakt ook de varkensprijs. Hier in Noord Amerika was 2014 een heel best varkensjaar en in Europa niet. Daar waar het grootste overaanbod is donderd de prijs het hardst in elkaar.

 • alco1

  Zoo. Kan daar in Noord Amerika volkomen vrij varkensvlees verkocht worden?

 • W Geverink

  Voor zover ik kan zien worden op dit moment aan beide kanten van de oceaan van de duty free import quota voor varkensvlees maar een fractie gevuld. In 2013 werd er vanuit Canada maar 444 ton rundvlees naar Europa verscheept terwijl 48000 ton duty free was toegestaan. Het paardevlees zat daar niet bij want dat veranderde pas aan jullie kant van de oceaan in rundvlees.

 • koestal

  De zuivelprijzen zijn vandaag weer gestegen op de wereldmarkt,vooral melkpoeder en boter

 • Peerke1

  De olie en de graan prijzen zijn ook al weer aan het stijgen, net als alles na vandaag zal gaan stijgen. Het enige nadeel is echter dat onze Euro gaat dalen, nadat de 1140 miljard Euro bijgedrukt zijn.

 • koestal

  In Duitsland blijkbaar hoge productiekosten ?,waar liggen die hoge kosten dan,toch geen dure grond of ruwvoer.

 • landboer

  Wat Geverink zegt in #31 vindt ik zeer interessant ,die laatste zin, dat is volgens mij de werkelijkheid, ook in de zuivel! Er bestaat helemaal geen wereldmarktprijs ,want die zou over de hele wereld gelijk moeten zijn, hoe kan het dan dat de rundvleesprijzen in Amerika nog nooit zo hoog zijn geweest als in 2014 en hier helemaal niet, en hoe zijn daar de melkprijzen op dit moment? Ik las ergens dat ze heel goed zijn, met gevolg dat ook daar de productie voorlopig niet daalt!

 • denker123

  Landboer, de hoge vleesprijzen in de v.s. Zijn het gevolg van de enorme uitbreiding van de ethanolproduktie van 5 naar 40 procent van de v.s. Mais vleesvee werd massaal geruimd .Er werd massaal maïs ingezaaid. Voor ethanolproduktie ,nu is er geen uitbreiding meer de gevolgen zijn nu hoge vlees prijzen toen hogevoerkosten .Invoer van vlees in de V.S. Is niet toegestaan. De melkprijzen zakken nu ook hard hier die gaan Februari ook naar Nederlands peil,trouwens de melkprijzen waren in 2013 veel later gestegen dan in Europa en nu langer hoog gebleven .de lengte van de goede prijzen is wel ongeveer het zelfde als in Europa rare wereldmarkt !!!

 • agneaux

  Waarom moeten die boeren altijd ondersteund worden?
  Laat de markt het oplossen. In Nederland koopt een boer land voor 55 tot 65.000 euro per hectare. In Denemarken kost datzelfde land minder dan de helft. Neem je koeien mee daar naar toe en de kostprijs zakt automatisch. Waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor keuzes van boeren? Zij willen onbeperkt melken - ga je gang!
  Kan het niet uit - stoppen. Probleem opgelost.

 • ohzo

  Beetje nuance: In denemarken oogst men ook flink minder in de meeste gebieden. Per ton voer scheelt het alles niet.. Maar een punt heb je wel..

 • alco1

  Wat boeren zelf moeten doen en wat van regeringszijde gedaan moet worden zijn twee volledig andere insteek punten.
  Als boer moet je direct richting bv. Roemenie gaan.
  De regering moet ook passen op zijn eigen binnenlandse inkomsten.
  Wat zou het gemakkelijk zijn als je daar niet op hoefde te letten.
  Ik kom net bij een vergadering weg over de gaswinning.
  Direct sluiten zou je zeggen, maar zonder de baten kan gewoon niet, dat is het cruciale punt.

 • Voort Gang

  Wat is het wereldje toch klein bij Sieta Keimpena, ze begrijpt er niets van.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.