Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Duitse melkveehouders weinig optimistisch over quotumloze toekomst

Bonn - Een kleine meerderheid van de melkveehouders in Duitsland (55 procent) voorziet na beëindiging van het quotumtijdperk in de EU een overaanbod en druk op de melkprijzen.

Dat kan althans worden opgemaakt uit een peiling van landbouwmarktbureau AMI onder de driehonderd leveranciers die maandelijks informatie verstrekken over de aan hen uitbetaalde melkprijzen. Volgens de peiling verwacht 47 procent een matig stijgende melkproductie, 38 procent voorziet 'een duidelijke productiestijging' en 43 procent 'sterk dalende melkprijzen. Ruim driekwart van de ondervraagden is het erover eens dat de melkveestapels zullen worden uitgebreid en de structuurontwikkeling verder toeneemt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hebben we eenzelfde klaagzang niet gehoord toen het melkquotum werd ingesteld? Zijn de melkveehouders tijdens de quotum periode niet enorm verrijkt door goede prijzen en overname van quotum van stoppende boeren die so wie so te klein waren om te overleven. Zij hadden hiermee een pracht van een pensioen voorziening gekregen uit Brussel. Misschien was het quotum noch zo slecht niet en is nu klagen terecht.

 • koestal

  Ja, die stoppende boeren hebben een pracht van een pensioen gekregen ,maar de blijvers moeten nu verder ,hebben te maken met lagere prijzen.

 • koestal

  Nu in Nederland ook al boeren met betalingsproblemen,ondanks mooie grote nieuwe stallen en straks weer schade door de muizen

 • lepercheron 46

  Duitse veehouders moeten helemaal niet klagen, daar koste het quotum
  slechts enkele centen per liter, wat je in èèn jaar weer terug werd verdiend.
  Hier lag dat op enkele dubbeltjes per procent vet., Dat is ander koek.

 • landboer

  Daar hadden ze alleen de voordelen van het quotum ,en niet de nadelen.

 • Fermer

  @landboer, waarom hadden ze in Duitsland alleen de voordelen van het quotum en geen nadelen, en waarom gold dit niet voor alle EU-landen, en waarom is dan toch door een meerderheid gekozen/beslist het quotumstelsel te verlaten? Duidelijk een keuze voor het belang van de multinationals, lagere kosten voor grondstoffen. Niet dat de burger daarvan zal profiteren, het levert slechts grotere marges op voor de verwerkers en verkopers. De kleine ondernemer en de kleine middenstand mogen opdraaien voor de totale economie van de EU. De gewone werknemer wordt beschermd door het niet toelaten van goedkopere arbeidskrachten van elders, de multinational wordt door een legale belastingomzeiling in de watten gelegd. De kleine middenstand is zo goed als verdwenen, met de kleine ondernemer zal het niet anders gaan wanneer men hem/haar laat concureren tegen een vrije import uit een wereld waar de regelgeving totaal onvergelijkbaar is met de West Europese standaard.

 • landboer

  emmerei het grote voordeel van het quotum was dat de productie werd beperkt ,en het nadeel in NEDERLAND was dat het quotum duur was , in Duitsland niet zie #4

 • Zuperboer

  @emmerei: gelukkig is de grootste verwerker c.q. verkoper eigendom van MIJ! (& hopelijk ook van JOU als lid van FRIESLANDCAMPINA!).

 • Fermer

  @Zuperboer, nee, niet van mij. Een multinational, jou bedrijf dus, leeft van goedkope inkoop, bij jou dus, en daar na verwerking en/of transport toegevoegde waarde in toe te voegen en dan een veel hogere prijs voor te ontvangen, wat dan aan de aandeelhouders, jij dus ook, als winst uitgekeerd wordt. Alleen jou multinational kan goed goedkoop inkopen, maar de toegevoegde waarde blijft veel te laag, het product verlaat de multinational veel te goedkoop. Je draagt dus bij aan de goedkope inkoop, maar de uitgekeerde winst is veel te laag.
  @landboer, had in die periode slechts geprofiteerd van de productiebeperking met 'goede melkprijzen', en geen duur quotum gekocht, net als de duitsers (daarom was het quotum daar veel goedkoper), en je had nu meer reserves voor de toekomst.

 • abtje

  @Zuperboer Hoop oprecht dat jouw Fc niet net zo'n coop blijkt te zijn als de cooperatieve Rabobank. Die liet haar leden te veel rente en kosten betalen om leuke cijfers neer te zetten door de managers.
  Ook daar was nauwelijks serieuze controle. Kwam pas uit door klokkeluiders. En daarna brak de pleuris uit...

 • abtje

  Als je trouwens hoort en ziet wat er allemaal al klaar staat aan stallen en melkruimtes dan vraag je je wel af of de melkverwerkers behalve de verdubbeling van capaciteit ook hun strategieën al klaarhebben om die verwerkte melk ergens te laten...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.