Rundveehouderij

Nieuws 2148 x bekeken laatste update:12 jan 2015

China ondersteunt melkveehouders

Peking – Een sterk dalende binnenlandse melkprijs heeft veel Chinese melkveehouders diep in de problemen gebracht. Ondernemers kunnen de kosten niet meer opbrengen, verwerkers verbreken contracten vanwege overaanbod en goedkoper buitenlands product en de veehouders moeten de melk laten weglopen en koeien naar de slacht brengen.

Probleem is dat de kosten van de melkproductie erg hoog zijn in China, waardoor melkveehouders ter plekke een veel hogere melkprijs moeten ontvangen dan hun collega's in Nieuw-Zeeland, Europa of de Verenigde Staten. Momenteel bedraagt de gemiddelde melkprijs in China 3,84 yuan, wat omgerekend neerkomt op 52 eurocent. In Noord-Oost China wordt maar 3 yuan ontvangen voor de melk (41 cent), terwijl de binnenlandse prijs een jaar geleden nog 5 yuan was, ofwel 68 cent per kilo. Dat was nog een acceptabel bedrag, maar voor 52 of 41 cent kunnen de meeste Chinese melkveebedrijven niet rendabel meer draaien. Toch blijft die goedkopere Chinese melk onaantrekkelijk voor verwerkers in eigen land. Die moeten zo'n €1.380 per ton meer betalen voor Chinees poeder dan voor importpoeder.

Het Chinese ministerie van landbouw ziet de ontwikkeling met zorg aan en werkt aan een pakket maatregelen om melkveehouders te ondersteunen. Het is gezien de hoge verliezen begrijpelijk dat veel melkveehouders het bijltje erbij neergooien, maar het is niet gewenst. China wil niet nog sterker afhankelijk worden van invoer. Het ministerie stimuleert verwerkers daarom toch meer Chinese zuivel te kopen en denkt na over programma's om boeren meer bescherming te bieden tegen lage prijzen. Het waarschuwt ook dat een te grote vee-uitstoot over enkele jaren tot een zuiveltekort kan leiden.

Jan Willem Veldman en Klaas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.