Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Britse melkveehouders dreigen met acties

Aylesbury - Britse melkveehouders dreigen met acties als de melkprijs de komende weken opnieuw omlaag dreigt te gaan.

De protesten richten zich dan vooral op Arla en haar melkfabriek in Aylesbury, de grootste van Europa. De acties zijn besproken tijdens een grote bijeenkomst van Farmers for Action op een veemarkt in Derbyshire waar meer dan vierhonderd boeren op af kwamen. Voorzitter David Handley: ''De Britse melksector zit in een crisis en daar moet een eind aan komen. Als de melkverwerkers nieuwe verlagingen aankondigen, dan gaan we de straat op en blokkeren we hun fabrieken.'' De Britse melkprijs is sinds vorige zomer gedaald van 30 naar rond de 20 pence (momenteel 26 cent) per liter. Als gevolg van de crisis kan de coöperatie First Milk deze maand twee weken lang de opgehaalde melk niet betalen.

Laatste reacties

 • koestal

  De zuivelbedrijven zijn te klein en versnipperd in Groot-Brittannie,terwijl de supermarkten groot en machtig zijn ,hierdoor erg lage melkprijzen voor de boer.

 • bartele69

  Hoe kan dat zyn china heeft toch te weinig melk en melk wat nlks kost kan toch exporteerd worden over de ruggen van de boeren snel blokkeren die fabrieken merken ze dat de boeren niet kunnen uitmelken ze zullen maar eens wat hogere pryzen doorzetten als ze kontrakten afsluiten en als de handel niet wil niet leveren liever een keer nee zeggen en goedkoop naar china verkopen als af te laten persen van de supers

 • Ferm

  In Frankrijk hebben de supers ook het laatste woord. De melkfabrieken zeggen telkens dat ze niet meer kunnen betalen omdat de supers dan dreigen ergens anders in te kopen (waar dan?). Met als gevolg dat de Franse melkverwerkers gemiddeld een lagere melkprijs aan de boeren uitbetalen dan de gemiddelde Europese melkprijs. De melkverwerkers maakt het niks uit. Op al hun verwerkte melk zit voor hun een constante marge, het is de boer die het gelag (tekort) betaald. Zolang die dit pikt hoeven de fabrieken zich niet op scherp te zetten voor een goede prijs, tijd voor actie dus, maar ja Lactalis ( de grootste melkverwerker in Frankrijk) heeft contractueel laten vastleggen dat er niet gestaakt mag worden door de boeren en ze hebben een leveringsplicht op basis van een maandquotum. Dat noemen ze nu wurgcontracten. Vinden ze het nog raar dat het suïcide cijfer onder boeren zo hoog is en met name in Bretagne, het melkdepartement. De politiek moest zich schamen dat ze de melkverwerkers zoveel macht hebben geven door contractualisering verplicht te stellen en de boeren in de totstand koming hiervan geen echte middelen heeft gegeven wat tot een gelijkwaardige positie hierin heeft geleid.

 • glaasje

  O bartele69 de vleesvarkens houderij heeft hier al zo lang mee van doen.
  je zult de melk toch kwijt moeten wen er maar vast aan de schommeling
  in de prijzen en de lage prijzen wordt nog wel gekker je bent er nog lang niet.

 • loef

  Onzin gewoon melk over het land in spuiten of in de put laten lopen,ben zelf ook varkens boer , varken kun je doden maar afvoeren kost geld zoals niet leveren ook. Bij de varkens zit het structureel fout zeker nu aan de oostkant geen varkens vlees en of produkt heen kan. wat ze zouden kunnen doen is 10% biggen dood spuiten maar als dat weer in de grote media komt...

 • koestal

  Fuseren van kleine zuivelfabrieken ligt ook weer erg moeilijk,moet allemaal eerst goedgekeurd worden door Brussel,die komt alleen maar op voor de belangen van de consument

 • Klomp

  wat een onzin verhaal loef. met je melk over het land spuiten , doe dat eens een maand, dan komt er helemaal geen geld meer binnen en is het gebeurt met je. En gezonde dieren afspuiten te gek voor woorden, ik wil er niet eens over praten, dan zijn wij als boeren toch wel erg diep gezakt.

 • Fermer

  @Klomp, niet alleen jij, maar en-masse met z'n allen slechts één weekje je melk weg laten lopen. Alles en iedereen in paniek. Eén week melk is 2% van de productie, dat is bijv. de 2% Europese melk die op de wereldmarkt geexporteerd moet worden. Eén week geen verse melkproducten in de winkels, één week personeelskosten voor alle bedrijven die van onze melk leven en goede marges binnenhalen zonder omzet, en een strop voor de schatkist van zowel de afzonderlijke EU landen als voor de EU als 'wereldmacht'.
  Ik denk dat op het moment dat je dit zou afspreken als melkveehouders er binnen de kortste keren een rechter gevonden zal worden om deze actie te verbieden, en tevens je premies flink in de waagschaal zouden staan, vanwege de verregaande consequenties die zo'n actie op de economie zouden hebben. Maar dan ken je wel meteen het belang van de sector!

 • PieterNZ

  de supers kunnen de melk op de wereld markt kopen voor 20 euro cent, hoe lang kun je als boer eisen dat je 30 euro cent moet hebben ?

 • Friesenkuih

  de chinesen laaten her eegen melk in de put loopen!

 • Ignatius

  De basisregel van economie: bij stijgende volumes dalen de prijzen.
  Daar kan je als boer wel eens gefrustreerd om zijn.
  Maar op lange termijn is de regel toch:
  Wie de spelregels niet accepteert, moet het spel niet spelen.

 • Mels

  Juist,@Pieter en dus draait het om de kostprijs die de zgn superboeren in NL onnodig hoog hebben laten oplopen en waar de (r)overheid daar nog weer een schep bovenop doet. Goed idee om de overwaarde van je grond op te nemen en een dure stal van te bouwen. Keurig bedacht en de banken en adviseurs maar lachen.

 • loef

  Supers de melk kopen voor 20 cent!?? Ligt de melk nog niet in het schap.
  Wat hebben de fransen jaren geleden gedaan met de kalveren, knuppel premie!? en de kalven integratie te lichte kalfjes werden geweigerd en nood gedwongen dood gespoten, immers terug naar bedrijf van herkomst kan niet, zou ook niet willen.
  En die melk actie enig jaren geleden toen massaal melk over het land werd gespoten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.