Rundveehouderij

Nieuws

België: dreiging introductie blauwtongtype 4

Brussel – De kans is reëel dat blauwtong eind 2015 of in de loop van 2016 zal opduiken in België of een van zijn buurlanden. Het is bijna niet te voorkomen dat blauwtong serotype 4 (BTV4), dat eerder opdook in zuidoost Europa zich, in afwezigheid van een eventuele vaccinatie, verder zal verspreiden.

Dat meldt het wetenschappelijk comité van de Belgische voedsel en warenautoriteit FAVV. In het advies dat het comité heeft uitgebracht worden de migratie van geïnfecteerde muggen en de handel in herkauwers als grootste risicofactoren aangemerkt. Een vaccinatiecampagne bij runderen, schapen en geiten kan het risico op een uitbraak sterk reduceren. Bij de vorige uitbraak van blauwtong (2006-2010) bleek een vaccinatiecampagne zeer effectief. Daarom adviseren de wetenschappers van het FAVV een algemene vaccinatiecampagne zodra er een uitbraak van blauwtong gemeld wordt binnen een straal van 700 kilometer rond Brussel.

Viroloog Piet van Rijn, van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad liet in augustus vorig jaar al weten dat het blauwtongvirus zich na een aantal relatief rustige jaren weer nadrukkelijker manifesteert in Zuid-Europa. Intussen hebben steeds meer landen, waaronder de gehele Balkan, Hongarije en Roemenië, gevallen van BTV4 gemeld. Het klinische beeld in deze landen lijkt sterk op de symptomen tijdens de uitbraak van blauwtong type 8, met uitzondering van het feit dat er nog geen abortus of foetale infecties werden gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.