Rundveehouderij

Nieuws 821 x bekeken

Veel buitenlanders in Britse melkveehouderij

Londen – Eén op de drie Britse melkveehouderijen heeft buitenlandse werknemers in dienst of recent in dienst gehad.

In verreweg de meeste gevallen gaat het daarbij om Polen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Royal Association of British Dairy Farmers. Behalve uit Polen komen de buitenlandse werknemers ook vaak uit Letland, Litouwen of Bulgarije maar eveneens uit Nieuw-Zeeland. De meeste boeren stellen dat ze een beroep doen op buitenlanders omdat er in eigen land niet voldoende geschikte mensen te vinden zijn.

Volgens beleidsdirecteur Tim Brigstocke van de RABDF zou de melkveehouderij in zijn land in grote problemen komen als alle Oost-Europeanen weer zouden vertrekken. ''Zij vormen nu een vast bestanddeel van de werknemers in de sector. Veel boeren zijn er gewoon afhankelijk van.'' Volgens Brigstocke zijn zijn leden over het algemeen ook tevreden over de inzet en het vakmanschap van hun buitenlandse krachten. ''De meesten hebben veel ervaring en zijn dan ook uitstekend in het beheer van de veestapel." Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.