Rundveehouderij

Nieuws 1300 x bekeken 8 reacties

Tochtige koeien vreten minder

Giessen - Naast verhoogde activiteit kunnen minder herkauwen en de voeropname nieuwe indicatoren voor de tocht zijn. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksinstelling Neumühle en de universiteit van Giessen in Duitsland.

De tocht verandert het gedrag van runderen duidelijk. Ze hebben meer interesse in andere koeien en zijn actiever. Dit is met bewegingsmelders en halstransponders te meten en als indicatie voor tochtigheid te gebruiken. Ook het herkauwen wordt door een naderende tocht beïnvloed. Een tot twee dagen voor de eisprong daalt de herkauwactiviteit. De onderzoekers vermoeden dat dit ook komt omdat koeien minder vreten doordat ze meer in beweging zijn.

Door een groep koeien te voeren met individuele weegbakken blijkt dat koeien niet alleen minder voer opnemen, ze besteden gedurende de dag ook minder tijd aan het vreten. Gemiddeld namen de koeien rond de tocht 4,6 kilo minder voer op en stonden ze drie kwartier korter aan het voerhek. Bij oudere koeien waren deze verschillen duidelijker dan bij eerste kalfskoeien.

De onderzoekers keken ook nog naar veranderingen in de melkproductie, maar die waren niet afwijkend genoeg voor een effectieve tochtdetectie.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is ook vaak het begin van slepende melkziekte.

 • farmerbn

  Dat tochtige koeien minder eten ,wist mijn opa ook al.

 • koestal

  ook kans op probleem met de lebmaag na de tochtigheid

 • boeren

  Wat voor koeien melken jullie dan??
  Mijn kruisling koeien zijn naar een aantal weken naar kalven al weer tochtig.

 • alco1

  Laten we het anders stellen: Als er slepende melkziekte voorkomt in je veestapel, begint die meestal bij te onstuimige tocht!

 • koeboertje

  Vreemde koeien als ze slepende melkziekte krijgen na de tocht, bij mij nooit en ook vaak 10 dagen na afkalven weer tochtig

 • Rebbie

  Als ik in de mood ben denk ik ook niet aan eten!

 • h.j

  heb je niks beters te onderzoeken dit weet een klein kind nog of kan het in elkgeval bedenken

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.