RundveeNieuws

Tochtige koeien vreten minder

Giessen – Naast verhoogde activiteit kunnen minder herkauwen en de voeropname nieuwe indicatoren voor de tocht zijn. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksinstelling Neumühle en de universiteit van Giessen in Duitsland.

De tocht verandert het gedrag van runderen duidelijk. Ze hebben meer interesse in andere koeien en zijn actiever. Dit is met bewegingsmelders en halstransponders te meten en als indicatie voor tochtigheid te gebruiken. Ook het herkauwen wordt door een naderende tocht beïnvloed. Een tot twee dagen voor de eisprong daalt de herkauwactiviteit. De onderzoekers vermoeden dat dit ook komt omdat koeien minder vreten doordat ze meer in beweging zijn.

Door een groep koeien te voeren met individuele weegbakken blijkt dat koeien niet alleen minder voer opnemen, ze besteden gedurende de dag ook minder tijd aan het vreten. Gemiddeld namen de koeien rond de tocht 4,6 kilo minder voer op en stonden ze drie kwartier korter aan het voerhek. Bij oudere koeien waren deze verschillen duidelijker dan bij eerste kalfskoeien.

De onderzoekers keken ook nog naar veranderingen in de melkproductie, maar die waren niet afwijkend genoeg voor een effectieve tochtdetectie.

Beheer
WP Admin