Rundveehouderij

Nieuws 4585 x bekeken 23 reacties

Scherpere controle aanvoerleeftijd kalveren

Zeist - Bij 'nuchtere' kalveren wordt strenger gecontroleerd op de aanvoerleeftijd.

Ze moeten bij aanvoer op een verzamelcentrum minstens veertien dagen oud zijn. Dat is op zich een bestaande eis, maar ook vanuit de IKB-regeling Vleeskalveren wordt hier nu scherp op gecontroleerd. Daarvoor is ook een controletaak neergelegd bij de verzamelcentra zelf. Als zij zich niet aan de regels houden, worden zij beboet, evenals de aanvoerder.

Aanvoer van kalveren met navel- of gewrichtsontsteking dan wel diarree is eveneens een overtreding.  De vleeskalversector heeft al een Tienpuntenplan opgesteld, bedoeld om te zorgen dat de kwaliteit van nuka's bestemd voor de mesterij wordt verhoogd. Een goede start zorgt voor minder gebruik van antibiotica en een hoger rendement.

Verzamelcentra moeten per 1 september ook een overeenkomst hebben met een Certificerende Instantie, beschikken over een individuele weeggelegenheid en een beoordelingsprotocol navel- en gewrichtsontstekingen en diarree hebben. Per 1 januari 2015 mogen ook geen kalveren lichter dan 36 kilo worden aangevoerd.

Laatste reacties

 • abtje

  Maar als je ze wat langer aanhoudt om een gezond dier af te leveren, diarree vrij bijvoorbeeld, en ga je over de dertig dagen heen, krijg je ook een boete van 100 euro.

 • Elevage

  Dat zou niet moeten mogen @abtje.
  Als je met veel zorg een gezond dier aflevert zou dat beloond moeten worden, niet bestraft!

  Maar goed, dit gaat natuurlijk niet alleen om de kalveren, maar ook weer een setje ambtenaren aan het werk houden

 • ...............

  Altijd als de kalveren weinig kosten wordt er weer een bak met regels leeggegooid.

 • hrkanger

  1 jaar lang alles afschieten. Dan zijn ze we bekomen worden ze wel duur. doen ze op de grote bedrijven in Engeland ook.
  Is kostprijs technische ook beter.
  Ik had het slecht gedacht voor 2015 dat dit kwam. Maar dan door de afschaving melkquotum

 • LUCTOR

  @hrkanger vind je reactie een beetje wrang ik weet niet of je veehouder bent maar geen dieren liefhebber kostprijs technisch kun je beter een ander beroep kiezen dan veehouder met dit soort reacties wek je de suggestie dat het wegwerp artikelen zijn en een beetje boer laat geen gezond kalf afschieten in Engeland roept het ook weerstand op.

 • j.verstraten1

  Zouden jullie (luctor uitgezonderd) als je kalvermester was een kalf met navelbreuk of diarree willen ontvangen?

 • el

  14 dagen op een kalf passen en dan krijg je (als je aan de regels hebt voldaan) 80 euro!Wie word hier genaaid?

 • verhoefcolby

  Voldoende en goede biest geven en dan naar de 'echte' kalveropfokker of mester dat gebeurd hier in de usa. Deze mensen kunnen een uitval van 3 % halen.
  Ze zien de navelinfectie en diarea sneller als de boer en hebben vaak betere huisvesting en meer kennis van zaken.

 • landboer

  #8 Dat kunnen ze hier ook wel maar er wordt veel te weinig voor de kalveren betaald. Van Drie heeft veel te veel een monopoliepositie!
  Maar in de USA zullen ze er ook wel niet veel voor betalen.

 • abtje

  @J.verstraten1 Je moet keuzes kunnen maken. Bij ons blijven de kalveren gemiddeld drie weken. En de meeste gaan goed weg met wat vlees op de ribben. Zoals het hoort.
  Maar je hebt wel eens een twijfelaar, wel weg, niet weg. Nu ben je 'verplicht 'om hem mee te geven naar de mester. Hou je hem nog een week dan is het dier alsnog goed, maar dan zit je over de dertig dagen regel. En dan staan de mesters te springen om je die 100,- euro boete aan te smeren. Het kalf is te oud. En of zo'n kalf dan 300 of 50 euro waard is maakt in dit geval niets uit. Je wilt ze netjes afleveren. Punt.

 • joannes

  @LUCTOR, leg mij het verschil een uit tussen direct dood, en op 6 of 9 maanden? Los van de economie!

 • Rosekalf 2012

  J. Verstraten1 zegt het goed. Deze kalveren blijven in de mesterij troubles houden. Wat landbouwer zegt ben ik het niet mee eens. Ik als kalvermester zie ook graag dat er meer concurrentie komt maar door de flinterdunne marges lukt dat simpelweg niet. 2 weken geleden bkc internationaal nog gesneuveld. En te weinig geld voor een kalf?? Als er in de mesterij niks verdiend wordt kan je toch niet verwachten dat deze prijzen omhoog moeten. Volgens mij moet er in alle 2 de sectoren verdiend worden en dat gaat in ieder geval in de mesterij met nuka van 160€ niet.

 • LUCTOR

  @ jverstraten1 Ik heb het over een gezondkalf als een kalf met een licht geboorte gewicht en verder gezond is. Als zo,n kalf een week langer aangehouden wordt wat prijstechnisch misschien niet uit kan voor de veehouder met de op dit moment heersende melkprijs en steun maatregelingen in petto.Bij ons zijn in de regel de lichte gezonde kwieke kalfjes in enkele weken zwaarder dan een zwaar geboren kalf met een trage start let op een navelbreuk of diaree is geen gezondkalf.

 • LUCTOR

  @johannes Het verschil zit hem in het feit dat een kalf dat door de jachtopziender zoals in Engeland gebeurd gedood wordt en al enkele dagen aan zijn of haar lot is overgelaten alleen tot doel heeft gehad om de moeder koe in lactatie te brengen een kalf wat op 6 of 9 maand wordt geslacht is een doel gegeven aan het leven en niet nutteloos voor destructie aangeboden.

 • alco1

  Er zijn in de kalver handel slechts twee partijen: De verkoper en de koper. Die kunnen toch zelf met elkaar afspraken maken of niet soms. Tussen handel heeft zich daaraan te richten.
  Waarom moet daar landelijk op toegezien worden?

 • joannes

  @LUCTOR, wat je schrijft begrijp ik ook wel, maar je ontwijkt de vraag! Dood is dood, bij 1 dag of bij 6 of 9 maanden. Het Kalf van 1 dag is óók nuttig geweest in de zin van de lactatie op gang brengen! Waarom de stress van weg bij Koe, een hok, transport, ... kortom al dat gesleep. En daar overheen, ..... bij een prijs van 60€ is het zelfs economisch niet verantwoord. Daarbij komt nog een voordeel! Wanneer het kalf geen levende waarde heeft, kan je de licht kalvende stier gebruiken waarbij de vaars/koe het minst last heeft van de geboorte!

 • joannes

  @alco1, de vrije markt wordt altijd gestuurd door toezicht (regels) om er ethiek, transparantie en betrouwbaarheid aan toe te voegen. Dat dit toezicht de laaste tijd vooral misbruikt wordt door PvdD en sympatisanten is vooral een Politiek probeem. De overige Partijen gebruiken deze wetten maar al te gemakkelijk voor afleiding van de werkelijke problemen die snijden in de burgers portemonnee.

 • LUCTOR

  @johannes heb je vraag proberen te beantwoorden los van economische aspecten. Wijlen mijn grootvader heeft wel eens verteld dat wanneer een kalf afgezaagd werd in de tijd dat hij boer was de dierenarts die toen nog op de motor kwam vroeg of hij het kalf mee mocht nemen om op te eten.
  Zo zou er voor de kalveren die niet voor de mesterij geplaatst kunnen worden in tegenwoordige tijd ook een oplossing in die trend gezocht kunnen worden. Ben wel met je eens dood is dood zonder theologische aspecten zou het mooi zijn dat een leven ook nog een doel heeft gehad ook al is het maar 1 dag.

 • joopi

  Ik vind persoonlijk die 36 kg regel eigenlijk nog zotter, je probeert natuurlijk altijd je dieren gezond op te fokken, maar als je een pink hebt die kalft dat zijn me soms toch kleine diertjes, maar verder kerngezond.

  Navel of gewrichtonsteking geen probleem mee, maar diarree lijkt me persoonlijk een hele lastige voor de handelaar, omdat die bij het verzamelpunt diarree heeft wil toch niet persee zeggen dat die dat ook al zichtbaar had bij de boer, dan moet je haast al je kalveren op je smartphone gaan zetten op moment van afleveren

 • vandenbrandcv1

  #18 vroeger werden nuchtere kalveren gewoon geslacht.

 • hm

  gewoon met 4 dagen slachten doen ze in australie ook

 • lepercheron 46

  hm, voor de oorlog werden ze hier ook geslacht, moesten ze nog nuchter zijn, dus èèn dag oud. Toen werd hier nog niet zo in weelde geleefd als nu.

 • GAUKEMA

  Wat is de reden dat een kalf niet lichter mag zijn dan 36 kg voor afleveren?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.