Rundveehouderij

Nieuws 2201 x bekeken 3 reacties

Samenwerking met melkveehouderij biedt kalverhouder kansen

Amsterdam - Ondanks de gevolgen van het GLB ziet ABN Amro in haar rapport 'Kalverhouderij, leidend door te volgen' voldoende toekomstmogelijkheden voor de Nederlandse vleeskalverhouderij.

De productie van kalfsvlees gaat gelijk op  met de ontwikkeling van de melkveehouderij en de daaruit beschikbare nuchtere kalveren. Met name binnen Europa neemt de vraag naar jong rosé toe, voor het luxere blanke vlees ziet  ABN Amro kansen in de export naar China, Japen en de Verenigde Staten.

De daling van de toeslagrechten kan de sector maar ten dele opvangen door lagere voerkosten en lagere nukaprijzen. De financiële gevolgen zijn voor blankvleesbedrijven minder groot, omdat de toeslagen maar een beperkt deel van de contractvergoeding is. Integraties zullen nog kritischer kijken naar de prestaties bij het bepalen van de contractvergoeding. De rosékalverhouders voelen het wegvallen van de toeslagen het meest omdat zij geen contracten hebben en relatief weinig grond. Hier kan de inkomensderving beperkt worden met betere bedrijfsvoering, er zit namelijk een grote spreiding in de voerwinst van bedrijven. Voor beide partijen is grond aankopen of pachten nauwelijks interessant vanwege de schaarste en prijs van landbouwgrond.

Voor de toekomst liggen er volgens de bank voordelen door meer samenwerking met de melkveehouderij. Daarbij is een door een onafhankelijke partij ontwikkeld volgsysteem noodzakelijk om de informatieuitwisseling te versterken. Met de door de kalverhouderij ingebrachte data kunnen melkveehouders de eigen opfok en de eerste weken van kalveren verbeteren. Ook kan er een financiële vergoeding worden vastgesteld voor geleverde kalveren. Hierdoor ontstaat er meer spreiding in de nuka-prijzen. Dit zal zich gaan uiten in een basisprijs en een toeslag voor kwalitatief betere kalveren.

Laatste reacties

  • m.en.mh.miedema

    Kan misschien bij een 1 op 1 afspraak tussen melkveehouder en kalvermester, maar zodra je te maken krijgt met de grote inkopers(van Drie en co) kun je een meerprijs wel vergeten. Ze halen de kalveren meteen elders vandaan als ze daar een cent goedkoper zijn, hoe goed jouw nukas dan ook zijn mogen.

  • joohoo

    Meerprijzen????????. Hier heeft iemand een chronisch kennis te kort.

  • joannes

    ABN Amro, verblind door de ontwikkelingen in de informatie industrie gaat volledig voorbij aan principe nr 1 bij schaalvergroting: Standaardisatie. Melkveebedrijven zijn als leverancier onvoldoende instaat een voldoende grote gestandariseerde groep te leveren. Ook niet mbv informatie technologie. De handel is als enigste instaat voldoende grote groepen te verzamelen en te sorteren in kwaliteits en gewichtsklasses. Daarom en voor zal de handel altijd een deel van het werk en het geld nemen. De beste koppels zijn die, die gelijksoortig en gelijkop kunnen groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.