Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nieuwe aanpak engerlingen

Hengelo – KTC De Marke in Hengelo ontwikkelt samen met Evers Agro en de netwerkgroep Duurzame aanpak engerlingen, een machine om engerlingen mechanisch te bestrijden.

Mogelijk is de machine in 2015 inzetbaar. Het gaat om een machine die de grond lostrekt, zonder de zode te beschadigen en deze vervolgens met veel gewicht weer aandrukt. Hierdoor worden de engerlingen gemangeld. Deze werkwijze leidt tot een dodingspercentage van 50 procent bij droge grond tot 100 procent bij vochtige ondergrond. Het nadeel hiervan is dat de zode enigszins beschadigd wordt. De machine wordt verder geoptimaliseerd.

De Marke kampt al jaren met problemen als gevolg van engerlingen in het grasland. Zo ook dit jaar, ondanks een natte augustusmaand. In juni/juli waren er veel meikever engerlingen en nu zijn er vooral roze-kever engerlingen. Beide periodes kenmerken zich door droogte, wat leidt tot veel schade. Netto gaat het om ongeveer 6 hectare op De Marke.

Laatste reacties

 • willy70

  Is toch al een jarenlang beproefde methode??
  Bij nat weer de grond met een volle bemestertank spoor aan spoor vast rijden!!!

 • Hoevink

  euh ja engerlingen weg en structuurschade ervoor terug??

 • farmerbn

  Gewoon een engerling vangen en per post opsturen naar het ministerie van milieu en/of de linkse partijen. Mogen we ze zo weer bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.