Rundveehouderij

Nieuws

Muizen zorgen voor overlast in Friesland

Ee – Muizen bezorgen melkveehouders in het gebied tussen Sneek en Lemmer veel overlast.

Dat zegt Peet Sterkenburgh van LTO-Noord afdeling Friesland. De muizenstand lijkt zich in de zogenoemde 'muizencyclus' op een hoogtepunt te bevinden. De dieren vreten de wortels van het gras aan en vanaf half augustus zijn de gevolgen volgens Sterkenburgh goed zichtbaar. Tientallen hectares grasland moeten opnieuw worden ingezaaid. De belangenorganisatie dient daarom namens de bedrijven een verzoek tot vrijstelling in van het verbod om na 15 september grasland te scheuren.

Het is niet de eerste keer dat veehouders in deze regio te kampen hebben met muizenoverlast. Ook in 2004 bezorgde bos- en veldmuizen de boeren veel schade. Toen werden de boeren nog door het Faunafonds gecompenseerd met een bedrag van in totaal 2,6 miljoen euro. Reden voor deze eenmalige  vergoeding was volgens het Faunafonds dat de plaag de boeren onverwacht trof en dat het op de ergste plaag in dertig jaar ging. Ook werd de bestrijding bemoeilijkt door de toen net ingetreden Flora- en Faunawet. Deze keer hebben zowel het Faunafonds als de Provincie aangegeven de boeren niet financieel te willen compenseren.

Mogelijk manifesteert de muizenoverlast zich juist in genoemd gebied vanwege de grondsoort, veenbodem met daarop een zachte laag klei. Veehouders in het gebied vermoeden ook een link met de aanwezige natuurgebieden en minder goed onderhouden dijken. Het zou volgens Sterkenburgh goed zijn als hier onderzoek naar plaats zou vinden.

Het Faunafonds adviseert melkveehouders om bij een dreigende plaag, indien mogelijk, land een paar dagen onder water te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.