Rundveehouderij

Nieuws 1539 x bekeken

Monitoren droge koe voor beter resultaat

Groenlo – Door droge koeien beter te volgen in de droogstand kunnen problemen in de lactatie worden voorkomen.

Uiteindelijk moet dat leiden tot producten waarmee de veehouder de levensproductie van de koeien kan opschroeven. Dat stellen Vetvice en Nedap. De partijen zijn samen met Wageningen-UR en de Faculteit Diergeneeskunde betrokken in een project waarbij verbetering van de diergezondheid met behulp van sensoren nagestreefd wordt.

In het project nemen negentien bedrijven deel. Het project richt zich in eerste instantie op het volgen van de koeien in de droogstand. Daarbij wordt het vreetgedrag gevolgd waarin bijgehouden wordt hoe vaak en hoe lang droge koeien vreten. Ook het lig- en sta-gedrag wordt gevolgd. De bedrijven zijn verdeeld op basis van melksysteem (robot en conventioneel) en soorten ligbed.

De veehouders houden bij wat er met de koeien gebeurt. Op welk tijdstip kalven ze af, hoe kalven ze af en wat is het verloop van productie en eventueel ziektebeeld in de lactatie. Tijdens de droogstand en in de lactatie wordt ook bloed afgenomen van de koeien. In de droogstand om nefa's te meten (afvalstoffen van de vetverbranding) en in de lactatie met als doel om (slepende) melkziekte vast te stellen.

Het project loopt al vanaf februari. In eerste instantie wordt er vooral gekeken naar de droogstand. Later zal het project opgeschaald worden met dataverzameling rondom afkalven en in het begin van de lactatie. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht als de eerste studenten hun scripties verdedigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.