Rundveehouderij

Nieuws

Milcobel werkt aan concurrerende structuur

Kallo - Het Belgische Milcobel moet zodanig worden veranderd en gemoderniseerd dat in België een moderne zuivelinfrastructuur overeind blijft en dat daardoor de melk van de leden maximaal tot waarde wordt gebracht. Dat zegt topman van Milcobel Eddy de Mûelenaere.

De Belgische melkveehouderij heeft wel het meeste belang bij een zelfstandig voortbestaan van Milcobel, maar dat is volgens hem uiteindelijk niet het belangrijkste. Het gaat om het overeind blijven van een concurrerende verwerking in België. Als Belgische melk naar verwerkers over de grens gaat, dan staat de melkveehouderij er veel zwakker voor en bestaat ook het risico dat niet meer van alle boeren de melk wordt opgehaald, zegt hij. Als er voldoende grote en moderne poedertorens en andere fabrieken in eigen land staan, is het risico op verwerking elders veel kleiner.

De Mûelenare denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben voor hij kan zeggen dat de zuivelonderneming zo is georganiseerd als hij denkt dat het moet. Probleem is daarbij wel dat de problemen met de zuivelafzet in Rusland misschien voor vertraging zorgen.

Eind deze week opent Milcobel een grote nieuwe mozzarellalijn in Langemark. Daarmee zijn de kaasinvesteringen voorlopig afgerond. Daarna wordt een nieuwe melkpoedertoren in Kallo gebouwd, met name om babyvoeding te kunnen produceren. Dit product is niet bedoeld voor babyvoeding onder eigen merk, maar voor de levering van ingrediënten aan grote voedingsbedrijven.

Tegelijk met de vernieuwing van het productieapparaat is ook een cultuurverandering nodig in het bedrijf. Werknemers moeten niet steeds elkaars werk blijven controleren, maar ervoor zorgen dat het werk in een keer goed worden gedaan.

Lees meer in weekblad Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.